• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Vojna na Ukrajine: Rusi zasiahli televíznu vežu v Kyjeve, ostreľujú Charkov aj Mariupoľ a v Chersone si údajne berú ľudí ako štíty

Vojna na Ukrajine: Rusi zasiahli televíznu vežu v Kyjeve, ostreľujú Charkov aj Mariupoľ a v Chersone si údajne berú ľudí ako štíty

Starosta mesta Vadim Bojčenko v ukrajinskej televízii uviedol, že obytné oblasti Mariupoľa sú už päť dní ostreľované ťažkým delostrelectvom, raketami a lietadlami.

Ruské sily zasiahli televíznu vežu v ukrajinskom Kyjeve. Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo, že výbuch poškodil niektoré zariadenia a „kanály chvíľu nebudú fungovať“. Výbuch poškodil aj neďaleký pamätník Babyn Jar, ktorý pripomína vyvraždenie viac ako 33-tisíc Židov počas druhej svetovej vojny v roku 1941

Ruské ministerstvo obrany skôr počas utorka varovalo Kyjevčanov, že sa pripravuje zaútočiť na ciele v ukrajinskej metropole.

Ako informuje spravodajský portál BBC, rezort vo svojom vyhlásení uviedol, že sily sa pripravujú na začatie „vysoko presných úderov“ proti technologickým centrám ukrajinskej bezpečnostnej služby a centru psychologických operácií v Kyjeve.


To má údajne „zabrániť informačným útokom voči Rusku“. „Vyzývame ukrajinských obyvateľov, ktorých využívajú nacionalisti na provokácie Ruska, a tiež obyvateľov Kyjeva, ktorí bývajú v blízkosti prenosových staníc, aby opustili svoj domov,“ uvádza sa vo vyhlásení. Konvoj ruských ozbrojených síl smerujúci k ukrajinskej metropole sa už rozrástol na približne 64 kilometrov.

Ostreľovanie ruských vojsk zasiahlo aj pôrodnicu neďaleko Kyjeva. Ruské sily ostreľovali aj rehabilitačné centrum ministerstva pre záležitosti veteránov v dedine Boroďanka pri Kyjeve. Počas cesty cez dedinu Boroďanka začali zámerne ničiť infraštruktúru a obydlia, pričom samostatná skupina tankov spustila paľbu na výškové budovy.


Ruské jednotky už vstúpili do ukrajinského mesta Cherson. Ako uviedol Hennadij Lahuta, šéf regionálnej správy v Chersone, Rusi postupujú cez mesto a chytajú miestne obyvateľstvo, ktoré chcú pravdepodobne použiť ako ľudské štíty pri postupe vpred.


Viac ako 70 ukrajinských vojakov zahynulo po zásahu ruského delostrelectva na vojenskú základňu v Ochtyrke, meste medzi Charkovom a Kyjevom.

Líder samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny Denis Pušilin povedal, že v priebehu utorka očakáva obkľúčenie prístavného mesta Mariupoľ. Mesto Volnovacha na polceste medzi Doneckom a Mariupoľom už bolo obkľúčené. Pušilin vyhlásil, že ukrajinské zložky v Mariupoli terorizujú civilné obyvateľstvo a používajú ho ako ľudský štít. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi.


Separatisti tvrdia, že do stredy ponechajú otvorené humanitárne koridory, ktoré umožnia civilistom opustiť Mariupoľ. Starosta mesta Vadim Bojčenko v ukrajinskej televízii uviedol, že obytné oblasti Mariupoľa sú už päť dní ostreľované ťažkým delostrelectvom, raketami a lietadlami. „Je tu veľa zranených, mŕtvych miestnych obyvateľov, žien, detí. Zničili dôležitú infraštruktúru, v meste nie je elektrina, nie je teplo. Budeme bojovať do poslednej guľky,“ povedal Bojčenko.

Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov aj v utorok čelí intenzívnemu ostreľovaniu., raketa zasiahla aj vládnu budovu v centre. Vojenský expert Jack Watling z britského Royal United Services Institute pre BBC v rozhovore pre reláciu Today BBC Radio 4 povedal, že ruská armáda využila na ostreľovanie obývaných oblastí v Charkove rakety grad, pričom sú aj dôkazy, že niektoré z nich obsahovali kazetovú muníciu.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že zosilnením paľby ho Rusi chceli prinútiť k ústupkom, no dodal, že žiadne nemieni urobiť. „Rusko sa snaží tlačiť na Ukrajinu touto jednoduchou metódou,“ povedal a dodal, že Kyjev nebude robiť žiadne ústupky, keď proti nemu nepriateľ vytiahol raketové delostrelectvo. V pondelok s prejavom vystúpil prostredníctvom videa aj v Európskom parlamente (EP).

Najväčší ruský veriteľ Sberbank opúšťa európsky trh, keďže tamojšie dcérske spoločnosti čelia veľkému odlivu hotovosti. Banka oznámila, že už nie je schopná dodávať likviditu svojim európskym dcérskym bankám.

Tiež však uviedla, že úroveň jej kapitálu a kvalita aktív sú dostatočné na to, aby zaplatila všetkým vkladateľom. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Európska centrálna banka (ECB) v utorok nariadila európskej divízii Sberbank zatvoriť. ECB varovala, že banka bude po ruskej invázii na Ukrajinu čeliť úpadku v dôsledku úniku vkladov.

Ruskí vojaci sa zmocňujú juhoukrajinského mesta Cherson. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že situácia v meste je nejasná, no miestne správy hovoria o ruských vojakoch v uliciach.


Ruské jednotky v noci podľa starostu Ihora Kolychajeva obsadili železničnú stanicu a prístav, ale v meste sa stále bojuje. Mnoho ľudí zomrelo, vrátane ukrajinských vojakov a civilistov, a predstavitelia samosprávy sa snažia zabezpečiť, aby sa ľudia dostali do úkrytov, povedal v miestnom rádiu.


Cherson sa nachádza medzi Mykolajivom a Novou Kachovkou. Doteraz najsilnejšie vojenské zásahy Ruska boli na juhu, kde sa jeho sily z Krymu zameriavajú na niekoľko ukrajinských miest vrátane Odesy a Mykolajiva. Predstavitelia Mykolajiva ráno uviedli, že mesto je ešte pod kontrolou Ukrajiny.


Ruská generálna prokuratúra zablokovala prístup ku dvom nezávislým médiám – rádiu Echo Moskvy a televízii Dožď. Dôvodom je ich informovanie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine.


Prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že dané médiá šíria „informácie, o ktorých je známe, že sú nepravdivé, o akciách ruských vojakov v rámci špeciálnej operácie na ochranu Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky“. Tiež podľa nej vyzývajú na extrémizmus a násilie voči občanom Ruskej federácie, masové porušenie verejného poriadku a verejnej bezpečnosti. Spravodajská televízia CNN pripomína, že ruské úrady zakazujú protesty bez povolenia a môžu považovať vysielanie a poskytovanie špecifických informácií o nepovolených demonštráciách za organizovanie nelegálnych protestov.


Už v sobotu ruský mediálny regulačný orgán Roskomnadzor varoval desať ruských médií, že obmedzí prístup k ich publikáciám, ak neprestanú šíriť „falošné informácie“ vrátane odkazov na vojenskú operáciu na Ukrajine ako na „útok, inváziu alebo vyhlásenie vojny“. Výstrahy dostali okrem zmienených médií portály InoSMI, Svobodnaja Pressa a Krym. Realii, agentúra Mediazona, magazíny Novoje Vremja a Žurnalist, noviny Novaja Gazeta a vydavateľstvo Lenizdat. Niektoré z týchto médií ruské úrady už skôr označili za zahraničných agentov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie