• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vojna na Ukrajine môže ovplyvniť voľby na Slovensku, tému budú zrejme vyťahovať kandidáti opozície

Vojna na Ukrajine môže ovplyvniť voľby na Slovensku, tému budú zrejme vyťahovať kandidáti opozície

Dôsledky konfliktu na Ukrajine budú podľa sociológa Slosiarika pravdepodobne prítomné aj v čase pred parlamentnými voľbami.

16.4.2022 (Webnoviny.sk) - Vojenský konflikt na Ukrajine môže zasiahnuť predvolebnú kampaň v spojených župných a komunálnych voľbách na jeseň tohto roka.

Rovnako môže byť téma vojny prítomná aj v kampani pred parlamentnými voľbami, ktoré sa majú uskutočniť v riadnom termíne začiatkom roka 2024. Pre agentúru SITA to povedal sociológ Martin Slosiarik.

Negatívne pnutie v spoločnosti pre utečeneckú krízu

Rovnako aj politológ Jozef Lenč pripustil vojnu na Ukrajine ako jednu z otázok predvolebnej agendy. Iná situácia by podľa neho nastala v prípade, že by konflikt zamrzol a nebude zaujímavý pre politikov a médiá.

Ak bude vojna pokračovať a utečenecká kríza na Slovensku spôsobí negatívne pnutie v spoločnosti, alebo, ak ekonomické dopady ruskej agresie a sankcie budú stále témou a sociálny a spoločenský nepokoj bude pretrvávať, tak konflikt môže ovplyvniť volebnú kampaň aj pred parlamentnými voľbami,“ zhodnotil Lenč. Podľa neho by vojenský konflikt mohla napríklad zatlačiť ďalšia z vĺn COVIDU-19 či nejaká nová kríza.

Opozícia môže hodiť vinu na koalíciu

Sociológ Slosiarik uviedol, že do parlamentných volieb je ešte relatívne dosť času a záleží, ako bude konflikt na Ukrajine pokračovať. Predpokladá, že dôsledky konfliktu môžu byť prítomné, a pravdepodobne aj budú, v čase pred voľbami. „S touto témou sa bude pracovať v súvislosti s domácimi témami, ako sú sociálne otázky či otázky životnej úrovne, keď sa bude hlavne zo strany opozície vyťahovať, že koalícia je zodpovedná za rast cien, pretože Ukrajinu podporovala aj vojensky,“ zhodnotil sociológ.

Koncom októbra tohto roka by sa mali uskutočniť v jednom termíne župné voľby aj voľby do orgánov samosprávy miest a obcí. Slosiarik usudzuje, že hlavne v prihraničných okresoch by mohla byť vojna agendou, s ktorou sa môže v kampani pracovať.

S témou vojny pracoval aj Orbán

Môže to byť o stigmatizovaní kandidátov z vládnych strán, že sa kraj dostáva do problémov. Na úrovni obce alebo malého mesta sa dá pracovať so sociálnym rozmerom utečeneckej krízy, či dostatočne pomáha štát a ten je reprezentovaný vládnou koalíciou. Túto tému tak môžu skôr využívať politici opozície a jej kandidáti,“ naznačil sociológ.

V nedávnej predvolebnej kampani pracoval s témou vojny aj maďarský premiér Viktor Orbán. Varoval, že ak tamojšia opozícia vyhrá voľby, začne posielať zbrane na Ukrajinu alebo bude súhlasiť so zastavením dodávok ruského plynu. Po víťazstve Orbána a jeho strany Fidesz sa agenda Ukrajiny v kampani pripisovala medzi faktory, ktoré pomohli Orbánovi obhájiť jeho premiérske kreslo.


Heger označil Putina za krutú bytosť, Ficovi a Pellegrinimu by zorganizoval cestu na Ukrajinu



Štvorčlenná rodina zaplatí za jedlo a energie mesačne navyše zhruba 50 eur, vypočítala prezidentka Čaputová



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Matovič: S-300 chráni životy ľudí Ukrajiny, „skorumpovaný zmrd“ Fico a jeho „pelerína“ z toho robili vedu


Príspevok pre azylantov sa zvýši na trojnásobok životného minima, štát im na štart poskytne viac ako 650 eur


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie