• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Vojna na Ukrajine bude na slovenské banky doliehať najmä nepriamo

Vojna na Ukrajine bude na slovenské banky doliehať najmä nepriamo

Vojnový konflikt na Ukrajine zatiaľ slovenský bankový sektor výraznejšie neovplyvnil. Uviedla to Národná banka Slovenska (NBS) v marcovom makroprudenciálnom komentári.

Rast úverov domácnostiam, ako aj podnikom sa bezprostredne pred eskaláciou konfliktu zrýchľoval a v súčasnosti nie sú podľa centrálnej banky signály o tom, že by sa po prepuknutí vojny tieto trendy zmenili.

Podobná situácia je aj na trhu nehnuteľností, kde aj v úvode tohto roka ceny nehnuteľností na bývanie dynamicky rástli.

Negatívnym dopadom sa vyhnúť nedá

Nepriaznivé efekty je však možné podľa NBS predpokladať. Dosahy konfliktu na Ukrajine môžu slovenské banky ovplyvniť priamo, cez expozície, ktoré majú banky vystavené voči týmto krajinám a nepriamo, prostredníctvom vplyvu na ekonomiku a finančné trhy.

„Model podnikania slovenských bánk je primárne orientovaný na domáci trh, úroveň ich cezhraničných expozícií je pomerne nízka,“ konštatuje centrálna banka. Slovenské banky tak nemajú významné vystavenie voči Rusku, Bielorusku a Ukrajine.

Vplyv na ekonomiku a finančné trhy

Objem priamych expozícií do každej z týchto krajín na konci minulého roka nepresiahol 0,1 % z aktív slovenského bankového sektora. Pri Bielorusku je objem priamych expozícií ešte výrazne nižší. Žiadna zo slovenských bánk nedrží vo svojom portfóliu cenné papiere emitované subjektmi z týchto krajín.


Na druhej strane, ani záväzky slovenských bánk voči klientom z týchto krajín, napríklad vo forme klientskych vkladov, nepredstavujú podľa NBS významné riziko, vzhľadom na ich nízky podiel a možnosť doplnenia likvidity zo strany centrálnej banky.

„Vojnový konflikt na Ukrajine tak bude na slovenské banky doliehať najmä nepriamo, prostredníctvom jeho vplyvov na ekonomiku a finančné trhy,“ uviedla národná banka.

Slovenské banky sú silné

Žiadna banka podnikajúca na Slovensku nemá majetkové prepojenie s Ruskom. Z tohto dôvodu sa na žiadnu slovenskú finančnú inštitúciu nevzťahujú medzinárodné sankcie a obmedzenia uvalené medzinárodným spoločenstvom.


Slovenské banky sú v súčasnosti podľa NBS dostatočne kapitálovo silné, pričom úroveň ich kapitálu sa počas pandémie ešte zvýšila. „Preto aj prípadné nepriame nepriaznivé vplyvy vojnového konfliktu by nemali významnejšie oslabiť schopnosť slovenských bánk poskytovať úvery ekonomike,“ informuje národná banka.

Aj ostatné sektory slovenského finančného trhu majú podľa nej iba minimálnu priamu expozíciu voči Rusku a Ukrajine.

Banky postupne zvyšujú úroky na hypotékach, riešením môže byť dlhšia fixácia

V poslednom období banky postupne ohlasujú zvyšovanie úrokových sadzieb na hypotékach, medzi nimi aj ČSOB. Tá však okrem toho oznámila, že prináša hypotéku s 20-ročnou fixáciou.


Podľa vyjadrení banky je to príležitosť zaistiť si, že sa výška mesačnej splátky nebude dlho meniť, a to ani pri náraste sadzieb, ktoré postupne prichádza.


Ako pre agentúru SITA povedal investičný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar, aktuálne je určite jednoduchšie presvedčiť slovenského dlžníka na dlhšiu fixáciu než kedykoľvek predtým.

Obdobie nízkych úrokových sadzieb

Momentálne podľa hlavného ekonóma ČSOB Mareka Gábriša zažívame ešte obdobie veľmi nízkych úrokových sadzieb.

„Ktoré, ako vidíme, nemusia zostať prikované k nule naveky. Z dlhodobého pohľadu je preto dobré uvažovať aj nad fixovaním úrokových nákladov na primeranej úrovni. V susedných krajinách sa začali oficiálne sadzby zdvíhať a Európska centrálna banka o tom uvažuje. Aktuálna inflácia je vysoko nad jej cieľom a sadzby na finančných trhoch na to reagujú,“ hovorí Gábriš.


„ČSOB zaradením 20-ročnej fixácie do ponuky vsádza na trvalé zvýšenie celkovej úrovne úrokových sadzieb v budúcnosti. Skutočne je pravdepodobné, že aj po skrotení mimoriadne vysokej inflácie ostanú priemerné sadzby na vyššej úrovni ako dnes,“ povedal pre agentúru SITA finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Obľúbenosť fixácie

Prístup banky so zaradením 20-ročnej fixácie do ponuky vníma ako premyslený strategický krok, ktorý jej môže pomôcť v konkurenčnom boji.


„Pre ľudí, ktorí si požičiavajú na kúpu nehnuteľnosti v maximálnej výške, ako im umožňuje príjem, je čo najdlhšie zafixovanie úrokovej sadzby najlepšia voľba,“ dodal Búlik. Ako doplnil Škriniar, každá krajina má iný „normál“.


Dlhé fixácie sú niekde bežné, bežné je aj fixovať sadzbu na celé trvanie splatnosti. Obľúbenosť fixácie súvisí podľa neho aj s legislatívnymi možnosťami, typom úverového produktu i možnosťami predčasného splatenia.

VÚB banka neplánuje robiť zmeny v dĺžkach fixácií. Rovnako sa vyjadrila aj Tatra banka. „Aktuálne neuvažujeme nad zavedením 20-ročnej fixácie. Ak by sme sa pre ňu rozhodli, budeme o tom informovať,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Tatra banky Simona Miklošovičová.

Sadzby od marca zvýši aj VÚB banka

Slovenská sporiteľňa má štandardne v ponuke fixáciu na 15 rokov. No tak ako VÚB banka a ČSOB sa rozhodla pre mierne zvýšenie úrokových sadzieb. Pri desaťročnom fixe od 23. februára zvýši sadzbu z 1,19 % na 1,49 %.

Ako povedal Juraj Barta zo Slovenskej sporiteľne, pod zvýšenie sa podpísal pohyb cien dlhodobých zdrojov na finančných trhoch, ktoré začali pomerne rýchlo stúpať. ČSOB od 21. februára zvýšila ročnú úrokovú sadzbu pri hypotéke s 10-ročnou fixáciou z 0,99 % na 1,15 %. VÚB banka od 7. marca zvýši sadzby o 0,2 percentuálneho bodu v každej fixácii.


Už niekoľko rokov sa polemizuje o tom, kedy začnú úroky na hypotékach u nás stúpať, no vďaka konkurenčnému boju sa tak nedialo.


Až doposiaľ. Zvyšovanie úrokov je v tomto roku podľa generálneho riaditeľa Partners Investments Maroša Ovčarika vysoko pravdepodobné, minimálne vo väčších bankách. Podľa Búlika je takmer isté, že sadzby hypoték sa začnú dvíhať vo všetkých bankách na Slovensku už tento rok.


Aj Juraj Barta v nasledujúcich mesiacoch očakáva ďalší rast. „Je pravdepodobné, že o rok budú sadzby hypoték na trhu presahovať úroveň 2 %. Preto každému, kto sa chce vyhnúť nárastu mesačnej splátky v dôsledku zmien na trhu, stále odporúčame fixáciu minimálne na päť, ideálne aj na viac rokov,“ uzavrel Barta.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie