• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Vojna na Ukrajina: Nový ruský generál je známy pre svoju brutalitu, Zelenskyj žiada od Západu väčšiu pomoc

Vojna na Ukrajina: Nový ruský generál je známy pre svoju brutalitu, Zelenskyj žiada od Západu väčšiu pomoc

Systém S-300, ktorý Slovensko dodalo na Ukrajinu, zničený nebol. Informoval o tom na sociálnej sieti Facebook premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Novovymenovaný veliteľ ruskej invázie na Ukrajinu generál Alexander Dvornikov je jeden z najskúsenejších dôstojníkov v ruských silách a podľa amerických predstaviteľov má za sebou históriu brutality proti civilistom v Sýrii a ďalších miestach vojny.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa pre CNN v nedeľu vyjadril, že „tento generál bude ďalším autorom zločinov a brutality proti ukrajinským civilistom“. „Žiadne vymenovanie akéhokoľvek generála nemôže vymazať skutočnosť, že Rusko už na Ukrajine čelí strategickému zlyhaniu,“ dodal.

Reorganizácia vedenia invázie prichádza v čase, keď sa Rusko pripravuje na to, čo sa očakáva byť väčší a sústredenejší pokus o rozšírenie ruskej kontroly vo východoukrajinskom regióne Donbas.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť vyzval západné štáty, vrátane Nemecka, aby jeho krajine poskytli väčšiu pomoc. Uviedol, že počas rokovania s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom hovoril o tom, „ako zintenzívniť sankcie voči Rusku a ako donútiť Rusko snažiť sa o mier“. „Som rád, že si môžem všímať, že pozícia Nemecka sa v poslednom období zmenila v prospech Ukrajiny. Považujem to sa absolútne logické,“ dodal Zelenskyj.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer sa v pondelok v Moskve hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Stretnutie sa uskutoční dva dni po tom, čo sa predseda rakúskej vlády v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Zelenským. Rakúska tlačová agentúra APA informovala, že kancelár plánuje počas stretnutia s Putinom vyzvať na dialóg medzi Ukrajinou a Ruskom a tiež hovoriť o ruských vojnových zločinoch na Ukrajine.


Nehammer sa vyjadril, že na cestu do Moskvy sa vydal z vlastnej iniciatívy a konzultoval ju s najvyššími predstaviteľmi Európskej únie. Tiež o tom informoval Zelenského a nemeckého kancelára Scholza. Rakúsko je vojensky neutrálna krajina a nie je členom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Ako členský štát Európskej únie podporilo sankcie bloku voči Rusku, hoci zatiaľ stále oponuje proti odstaveniu dodávok ruského zemného plynu.

Ukrajinská generálna prokurátorka uviedla, že v Kyjevskej oblasti od stiahnutia ruských vojakov našli 1 222 tiel. Iryna Venediktovová to uviedla pre televíziu Sky News, ktorej tiež povedala, že ukrajinské úrady vyšetrujú 5 600 prípadov údajných vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi od začiatku invázie. Tiež identifikovali viac ako 500 podozrivých vojnových zločincov vrátane vysokopostavených vojenských a vládnych predstaviteľov v Rusku. „Čo vidíme vo všetkých regiónoch Ukrajiny sú vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a robíme všetko pre to, aby sme to napravili,“ cituje prokurátorku spravodajský portál BBC.


Systém S-300, ktorý Slovensko dodalo na Ukrajinu, zničený nebol. Informoval o tom na sociálnej sieti Facebook premiér Eduard Heger (OĽaNO).


Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že jeho vláda poskytuje podporu snahe o zdokumentovanie vojnových zločinov na Ukrajine, pričom vyhlásil, že zodpovedný za tieto zločiny je ruský prezident Vladimir Putin.


„Je jasné, že Putin systematicky zasahuje civilistov, či to sú nemocnice alebo železničné stanice alebo pôrodnice. To je jeden z dôvodov, prečo Kanada ako jedna z prvých krajín vyzvala Medzinárodný trestný súd (ICC), aby preskúmal Putinove vojnové zločiny,“ povedal Trudeau v nedeľu pre televíznu stanicu CNN.


Na otázku, či vojnové zločiny prerástli do genocídy, kanadský premiér odpovedal, že to sa ešte len musí zistiť.


Svetová banka odhaduje, že hospodárstvo Ukrajiny sa v tomto roku v dôsledku vojny zmenší o 45 percent. Veľká časť pracovnej sily krajiny totiž bola donútená utiecť alebo bojovať. Firmy sú zatvorené a cesty, závody a iná infraštruktúra sú poškodzované a mnohé roky pokroku boli zničené, uviedla banka. Informuje o tom portál bbc.com.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť vyzval západné štáty, vrátane Nemecka, aby jeho krajine poskytli väčšiu pomoc.


Uviedol, že počas rokovania s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom hovoril o tom, „ako zintenzívniť sankcie voči Rusku a ako donútiť Rusko snažiť sa o mier“. „Som rád, že si môžem všímať, že pozícia Nemecka sa v poslednom období zmenila v prospech Ukrajiny. Považujem to sa absolútne logické,“ dodal Zelenskyj.


Heger označil Putina za krutú bytosť, Ficovi a Pellegrinimu by zorganizoval cestu na Ukrajinu



Štvorčlenná rodina zaplatí za jedlo a energie mesačne navyše zhruba 50 eur, vypočítala prezidentka Čaputová



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Matovič: S-300 chráni životy ľudí Ukrajiny, „skorumpovaný zmrd“ Fico a jeho „pelerína“ z toho robili vedu


Príspevok pre azylantov sa zvýši na trojnásobok životného minima, štát im na štart poskytne viac ako 650 eur


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie