• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vo Vysokých Tatrách pribudla unikátna horolezecká cesta, je jediná svojho druhu

Vo Vysokých Tatrách pribudla unikátna horolezecká cesta, je jediná svojho druhu

Celkovo by malo vzniknúť vo Vysokých Tatrách až 33 nových horolezeckých ciest

Vo Vysokých Tatrách pribudli nové horolezecké cesty. Počas tejto sezóny sa tam podarilo ukončiť dva projekty.

Ako agentúru SITA informoval inštruktor horolezectva a skialpinizmu Martin Murár, prvým je Anjelský hang v Mlynickej doline a cesta cez vodopád Skok.

Druhým projektom je cesta Človečina vedúca na hrebeň Popradských zubov. Nové cesty sú podľa jeho slov bezpečnejšie. Vznikajú v rámci takzvaného Horolezeckého manifestu Ta33, postupne by ich malo byť tridsaťtri.

Horolezectvo na skúšku

Hodinu a pol chôdzou od Štrbského Plesa je vzdialené miesto, ktoré ponúka 12 nových ciest v rámci spomínaného Anjelského hangu. „Všetky vedú tvarovanou a pevnou žulou. Osem z nich je jednodĺžkových v stupni 3 až 5 plus, čo ich robí ideálnymi aj pre deti a začiatočníkov,“ vysvetlil Murár.

Pre skúsenejších sú určené ďalšie štyri v stene vysokej 90 metrov a s obtiažnosťou medzi stupňami 5 plus až 6 plus. Horolezeckým unikátom je podľa Murára cesta Protiprúd, ktorá vedie priamo medzi dvoma vetvami vodopádu Skok.


„S výškou viac ako sto metrov je výzvou pre tých, ktorí si chcú horolezectvo vyskúšať, deti, mládež alebo lezcov lezúcich pre radosť najmä najľahšie cesty,“ skonštatoval inštruktor horolezectva.

Cesta cez Dračiu dolinku

Cesta Človečina ponúka výstup s celkovým prevýšením 1 100 metrov. Prístup k nej vedie málo navštevovanou Dračou dolinkou. „Horolezcov čaká deväť lanových dĺžok v obrovských platniach východnej steny v stupni 5 plus a následne zubatý hrebeň, ktorý ich dovedie až do Dolinky pod Váhou,“ opísal Murár.

Zároveň dodal, že takáto komplexná veľhorská túra s prechodom hrebeňa, celá odistená vŕtanými skobami, je vo Vysokých Tatrách prvá a jediná svojho druhu. Horolezecký manifest Ta33 je projekt zameraný na tvorbu horolezeckých stien.


„Pred siedmimi rokmi v rámci neho vznikla cesta Jubilejná na Velický zub, ktorá je v súčasnosti asi najlezenejšia tatranská cesta,“ priblížil Murár, podľa ktorého odvtedy každú sezónu pribúdali ďalšie cesty. „Tie, ktoré vytvárame, majú nejaké kritériá. Napríklad znížili sme dĺžku lana, stanovili sme environmentálne kritéria aj kritériá bezpečnosti a informovanosti,“ uzavrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie