• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Vláda tajne zvýšila doplatky pri vyše 600 liekoch, najviac na to doplatia chorí a seniori, tvrdí Raši

Vláda tajne zvýšila doplatky pri vyše 600 liekoch, najviac na to doplatia chorí a seniori, tvrdí Raši

Masívny nárast doplatkov za lieky bude mať za následok zvýšenie výdavkov v domácnostiach, kde žijú chorí a starí ľudia.

Vláda tajne zvýšila doplatky pri 650 liekoch. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol poslanec parlamentu a člen zdravotníckeho výboru Richard Raši.

Zvýšenie výdavkov v domácnostiach

Ako uviedol, od minulého týždňa platí nová kategorizácia liekov, v ktorej Ministerstvo zdravotníctva SR zdraželo viac ako 650 položiek liekov v kategorizačnom zozname z celkového počtu približne 4 300 položiek. Doplatok pre pacientov sa tak podľa Rašiho zvýšil pri viac ako 15 percentách liekov.

Ako poslanec doplnil, od 1. októbra rezort znížil počet liekov vydávaných bez doplatku z 1 500 na 1 290. Znížil sa podľa neho aj počet liekov so sociálne únosným doplatkom, ktoré mali doplatok do jedného eura. Predtým ich bolo takmer 2 100, teraz ich je niečo cez 1900.


„Masívny nárast doplatkov za lieky bude mať za následok zvýšenie výdavkov v domácnostiach, kde žijú chorí a starí ľudia. Najviac dopadne na skupiny s najnižšími príjmami a najmä na dôchodcov,“ konštatoval Raši.

Ministerstvo hovorí o zavádzaní ľudí

Ministerstvo zdravotníctva považuje vyjadrenia k liekovej politike za zavádzajúce a nepravdivé. „Zmeny, o ktorých hovorí poslanec Raši, boli realizované podľa vyhlášky, ktorú uviedli do praxe ministri zdravotníctva nominovaní stranou Smer-SD, ktorej členom bol aj pán poslanec Richard Raši. Už v tom čase nesúhlasil s vyhláškou dokonca ani Útvar hodnoty za peniaze na ministerstve financií, ktorý dbá na efektívne vynakladanie verejných prostriedkov, keďže už vtedy upozorňoval na jej nezmyselnosť,“ uviedla v reakcii hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Ako dodala, práve táto vyhláška zadefinovala pravidlá, ktoré spôsobili, že pacienti s rovnakou diagnózou doplácali za rovnaký liek, ale s inou silou účinnej látky, rozdielne doplatky. V praxi to znamená, že pacient užívajúci liek so silou 10 mg nedopláca nič, ale pacient užívajúci 20 mg dopláca napríklad 20 eur.



Ministerstvo zdravotníctva si podľa jeho hovorkyne uvedomovalo následky uplatnenia tejto vyhlášky pri revízii úhrad za lieky, a preto prijíma rozhodnutia, aby sa v praxi minimalizovali negatívne dopady na pacientov. Rokovalo aj s výrobcami liekov o tom, aby dobrovoľne kompenzovali vzniknuté doplatky na čo najnižšiu mieru.


Všetci oslovení tento postup podľa Eliášovej prisľúbili. Rezort zároveň pripravuje novelizáciu vyhlášky, predpokladaný termín jej schválenia je december tohto roka.

Krajčí nemá na poste ministra čo robiť, myslí si Raši

Raši sa na tlačovej konferencii vyjadril aj na adresu ministra Krajčího a návrh na jeho odvolanie nepodá. Konštatoval však, že aj keď je možno Krajčí dobrý človek, na svojej pozícii nemá v dnešnej dobe čo robiť. Opäť ho preto vyzval na odstúpenie z funkcie.


„On to naozaj nezvláda. Nebudem dávať návrh na odvolanie, možno, keď sa politicky dohodne. Ale budete kopať do niekoho, kto leží na zemi?“ pýta sa poslanec. Rezort by mal podľa Rašiho viesť niekto, kto môže Slovensko zachrániť. „Myslím si, že je najvyšší čas, aby to rozhodnutie, o ktorom určite rozmýšľa a je presvedčený, že by bolo najlepšie, urobil sám. A hneď,“ dodal.


Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová v reakcii pre agentúru SITA skonštatovala, že obvinenia a útoky nepomôžu k upokojeniu a zlepšeniu situácie. Ministerstvo zdravotníctva, interní a externí odborníci robili a robia podľa nej maximum pre prípravu na prípadný výrazný nárast hospitalizácií pacientov s ochorením COVID-19.


„Zdravotníctvo je v zlom stave a ak nespojíme sily, ale namiesto pomoci budeme na seba útočiť, doplatí na to pacient, občan,“ skonštatovala Eliášová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie