• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Vláda schválila lockdown na dva týždne s tým, že zaočkovaní nebudú mať výhody

Vláda schválila lockdown na dva týždne s tým, že zaočkovaní nebudú mať výhody

Firmy sa pri testovaní svojich zamestnancov budú riadiť manuálom Ministerstva hospodárstva SR.

Vláda v stredu rokovala o sprísnení opatrení proti koronavírusu, keďže sa situácia dramaticky zhoršuje. Schválila lockdown na dva týždne s tým, že zaočkovaní nebudú mať výhody.

„Všetci dúfame, že sa tá situácia zlepší,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s tým, že po dvoch týždňoch sa situácia opäť prehodnotí a ak sa zlepší, zaočkovaní by mali mať výhody.

Školy sa podľa Sulíka budú zatvárať ako posledné. Doplnil, že v strane SaS sú za to, aby boli školy otvorené, ale zároveň súhlasia s tým, aby bolo testovanie na školách povinné. „Strana SaS uplatnila v tejto súvislosti právo veta, čím docielila, že školy nebudú zavreté,“ uviedol Sulík.

Na Slovensku bude platiť už od štvrtka 25. novembra na dva týždne lockdown

Firmy sa pri testovaní svojich zamestnancov budú riadiť manuálom Ministerstva hospodárstva SR. Vláda totiž v stredu uložila ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi úlohu vydať manuál pre zamestnávateľov na vykonanie povinného testovania zamestnancov v prevádzkach podnikov na ochorenie COVID-19. Kabinet taktiež uložil ministrovi zdravotníctva stanoviť maximálnu regulovanú cenu antigénových testov vo výške 5 eur vrátane DPH a ministrovi financií zabezpečiť zamestnávateľom finančné prostriedky na preplatenie testovania.

Za nové protipandemické opatrenia hlasovali všetci ministri okrem Veroniky Remišovej, povedal Sulík. SaS si len uplatnila právo veta pri zatvorení škôl, ministri OĽaNO a Sme rodina boli presvedčení, že situácia je natoľko vážna, že zatvoriť by sa mali aj školy. Za zatvorenie škôl je aj konzílium odborníkov.


Odkedy, ako dlho a za akých podmienok bude lockdown na Slovensku? Sledujte živé vysielanie z Úradu vlády SR. Za vládu bude informovať priamo premiér Eduard Heger.


Tisíc vojakov denne

Ministri tiež schválili nasadenie do tisíc vojakov denne v nemocniciach či ďalších zdravotníckych zariadeniach. Zdravotníkom majú pomáhať aj vojaci, ktorí absolvovali kurzy sanitárov. Zdravotníctvu by mali byť k dispozícii až do konca marca budúceho roka.

Kabinet odklepol aj nákup 35 000 balení lieku s účinnou látkou molnupiravir, ktorý sa používa na liečbu covidu. Rezort zdravotníctva navrhuje uzatvoriť bilaterálnu zmluvu aj na nákup ďalších až 35 000 dávok predmetného lieku s cieľom zabezpečenia dostupnosti tohto lieku do konca tohto roka.

Stabilné Vianoce a situácia po nich

Ako povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO) situácia sa po 10 dňoch prehodnotí následne sa rozhodne, či sa opatrenia predĺžia alebo uvoľnia. Zdôraznil však, že v prípade uvoľnenia by išlo o uvoľnenie pre zaočkovaných a „prekonaných“. Heger zároveň potvrdil, že zatváranie škôl vetoval jeden z koaličných partnerov.


Účelom opatrení je podľa predsedu vlády mať stabilné Vianoce a stabilnú situáciu po Vianociach. „Dnes vidíme ešte rastúci trend. Ak uvidíme v najbližších dňoch stagnujúci trend, alebo klesajúci trend, tak vieme, že sme podľa všetkého dosiahli vrchol,“ zdôraznil Heger s tým, že ak sa zastabilizuje situácia v nemocniciach, bude sa uvoľňovať. Tiež zdôraznil, že je potrebné si zvyknúť na dodržiavanie pravidiel. „Pretože ak takýto tvrdý lockdown nebude účinný, tak to je fenomén sveta,“ skonštatoval premiér.

Čo navrhovalo konzílium odborníkov?

Konzílium odborníkov navrhovalo prijať nové epidemické opatrenia na národnej úrovni, a teda vo všetkých okresoch Slovenska bez rozdielu farby v rámci COVID automatu. Obmedzenia navrhovli pre všetkých občanov na obdobie troch týždňov. Uviedli to vo svojom stanovisku vzhľadom na fakt, že epidemická situácia je kritická a dosahuje úroveň humanitárnej krízy.


Odborníci pripomenuli, že chorobnosť na COVID-19 je vyššia ako na vrchole druhej vlny pandémie a nemocnice kolabujú. Nie sú schopné poskytovať zdravotnú starostlivosť nielen pacientom s ochorením COVID-19, ale ani pacientom s inými ochoreniami.

Odborníci z konzília preto navrhovali, aby sa obmedzil pohyb obyvateľov na cestu do a z práce v režime OTP. Zamestnanci, ktorí nemôžu pracovať z domu, sú neočkovaní a ochorenie COVID-19 neprekonali, by sa mali testovať dvakrát týždenne. Povolená by okrem toho mala byť už len cesta do prevádzok a služieb nevyhnutných pre život.


Tiež navrhovali prerušiť prezenčnú výučbu na obdobie od 25. novembra do 3. decembra 2021 pre žiakov druhého stupňa základných škôl, stredných a vysokých škôl. Zachovať by sa mala len prezenčná výučba na prvom stupni základných škôl a v materských školách. Zrušiť chcú aj všetky mimoškolské aktivity detí.

Po zlepšení situácie by sa mali začať uvoľňovať opatrenia hlavne pre zaočkovaných občanov a tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali. V záujme ochrany zdravia, ľudských životov a zlepšenia situácie v zdravotníckych zariadeniach je podľa odborníkov nevyhnutné naďalej zvyšovať zaočkovanosť obyvateľov. „Uvedomujeme si, že nami navrhované opatrenia budú účinné len vtedy, ak ich budeme všetci dodržiavať. Záleží na každom z nás,” dodalo konzílium.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie