• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vláda odvolala Matoviča z vedúcich funkcií v medzinárodných bankách

Vláda odvolala Matoviča z vedúcich funkcií v medzinárodných bankách

Matoviča a Remišovú prefackalo viac ako milión ľudí a nič nepochopili, skonštatovala Ďuriš Nicholsonová

Vládny kabinet v stredu odvolal bývalého ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) z vedúcich funkcií v medzinárodných bankách.

Konkrétne z funkcie guvernéra Európskej banky pre obnovu a rozvoj, guvernéra Európskej investičnej banky, guvernéra v skupine Svetovej banky a z funkcie guvernéra Medzinárodnej investičnej banky.

Miesto Matoviča vláda vymenovala Eduarda Hegera, ktorý je poverený riadením rezortu financií.

V súvislosti s poverením prezidentky Zuzany Čaputovej, aby ministerstvo financií s účinnosťou od 23. decembra 2022 riadil premiér Heger, je potrebné aktualizovať zastúpenie Slovenska na uvedených pozíciách.

Matoviča a Remišovú prefackalo viac ako milión ľudí a nič nepochopili, skonštatovala Ďuriš Nicholsonová

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová v príspevku na sociálnej sieti Facebook k výsledkom sobotňajšieho referenda skonštatovala, že Igora Matoviča (OĽaNO) a Veroniku Remišovú (Za ľudí) prefackalo viac ako milión ľudí a oni si nič nevšimli.

Fico začína písať pozvánky

„Keby bola koalícia s politikmi ako Remišová alebo Matovič vnímavá, mohli sa z Ficovho referenda aspoň poučiť a spozornieť.

Viac ako milión ľudí dokázalo v mrchavom počasí vstať z gauča a vyslať signál, že majú tejto vlády pokrk. Nepochopili nič, keď sa z referenda vysmievajú a nazývajú ho fiaskom namiesto toho, aby stiahli chvost, postavili sa pred ľudí a povedali: Prepáčte,“ napísala.

Robert Fico podľa Ďuriš Nicholsonovej zneužil referendum aj občanov, ktorí sa na ňom zúčastnili. „Zmeral si svoju silu v skutočnom teréne a ukázal, akí povrchní a jednoduchí sú koaliční politici ako Matovič a Remišová,“ skonštatovala s tým, že teraz šéf Smeru-SD na Súmračnej „búcha“ šampanské a začína písať pre lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho a predsedu hnutia Republika Milana Uhríka povolebné pozvánky na rokovania o budúcej vláde.

Milióny „vyleteli“ komínom

Ďuriš Nicholsonová nechce spochybňovať referendum ako inštitút ľudového hlasovania, pretože podľa jej slov je to demokratická, ústavou garantovaná možnosť pre ľudí, ako sa vyjadriť k dôležitým otázkam. Vadí jej však to, že politici referendá zneužívajú ako predvolebné kampane na nahrabanie si politických bodov. „Dnes sa to týka Smeru, v minulosti sa to týkalo aj SaS-ky,“ priblížila svoj názor.

Dodala, že je nahnevaná, lebo tých 9 až 10 miliónov eur, ktoré štát stálo Ficovo sobotňajšie referendum o zmene ústavy, „vyletelo“ komínom. „Mohli skončiť v nemocniciach, na školách, mohli vykryť opatrenia pre jednorodičovské domácnosti, v ktorých matka alebo otec sami vychovávajú deti a pomaly sa prepadávajú do chudoby, lebo nedokážu bojovať s vysokými cenami potravín a energií,“ uviedla.

Voličov mohlo podľa politológa od účasti na referende odradiť, že bolo spájané s určitou politickou stranou

Účasť na referende síce nepresiahla hranicu požadovanú pre jeho platnosť, avšak nie je ani jednou z historicky najnižších, ktoré sme v rámci referend na Slovensku zaznamenali, vraví politológ Jakub Bardovič z Katedry politických vied na Fakulte sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Ako ďalej uviedol pre agentúru SITA, celé referendum je potrebné chápať v kontexte toho, že je spájané s určitou politickou stranou, čo mohlo mnohých voličov od účasti odradiť. Za významný faktor, ktorý ovplyvnil účasť označil tiež veľmi nenápadnú kampaň, a rovnako to, že mnohí politickí aktéri sa do nej nezapojili, prípadne avizovali svoju neúčasť v referende.

Komplikovanejšie zhodnotenie výsledkov

Zhodnotenie výsledkov referenda je podľa Bardoviča najmä v prípade nižšej účasti komplikovanejšie, než v prípade volieb. Vyplýva to z toho, že okrem bežných dôvodov neúčasti, ktoré sú prítomné vo voľbách, pri referende sa pripája i potenciálne vyjadrenie nesúhlasu s otázkou či otázkami.

„V prípade ak volič vie, že je nižšia pravdepodobnosť dosiahnutia požadovanej volebnej účasti a súčasne nechce hlasovať za, stáva sa jeho neúčasť silnejším vyjadrením jeho názoru, ako samotná účasť, ktorou len zvyšuje kvórum. Toto bol rovnako prípad tohto referenda, kedy sa aj stabilní voliči z dôvodu svojho nesúhlasu nezúčastnili volieb. Aj preto akýkoľvek pokus o interpretovanie výsledkov v zmysle, že si voliči vo všeobecnosti na Slovensku jednoznačne želajú zmenu Ústavy, nie je korektný, a to i napriek tomu že drvivá väčšina zúčastnených voličov hlasovala za," povedal politológ.

Sme v špecifickej situácii

Skôr však možno podľa neho hovoriť o istom segmente, ktorý sa k danému návrhu prikláňa. „Na druhej strane je však vhodné dodať, že existuje súčasne skupina voličov, ktorá by aj súhlasila so znením referendovej otázky, no z dôvodu existujúcej nálepky previazanej s konkrétnou politickou stranou odmietli participovať na tejto agende," poznamenal Bardovič.

Riešenie problematiky, ktorá bola predmetom referenda bude podľa Bardoviča napokon diskutované na úrovni Národnej rady SR (NR SR). Ako jedinú cestu vníma dosiahnutie politického konsenzu v rámci parlamentu. Podotkol ale, že sme sa dostali do špecifickej situácie, vzhľadom na to, že ako NR SR, tak i referendum súčasne riešili tú istú tému.

Považuje to za aspekt, ktorý mohol istú skupinu voličstva ovplyvniť pri rozhodovaní sa, prípadne i pri samotnej účasti na referende. Konanie referenda či prístup k nemu sa ale podľa Bardoviča môže stať jednou z tém napríklad pre najbližšie prezidentské voľby.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie