• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Vláda narúša imidž dobrovoľníctva, zmluvy pri plošnom testovaní majú byť podľa Zákonníka práce

Vláda narúša imidž dobrovoľníctva, zmluvy pri plošnom testovaní majú byť podľa Zákonníka práce

Richard Rybníček konštatoval, že navrhnuté riešenie nie je ideálne, no treba si uvedomiť celkový kontext situácie, za ktorej sa zmluvy uzatvárajú.

29.10.2020 (Webnoviny.sk) - Samosprávy by mali s administratívnymi pracovníkmi počas celoplošného testovania uzatvárať zmluvy podľa Zákonníka práce. Žiadajú ich o to splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Martin Giertl a predsedníčka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií Alžbeta Brozmanová Gregorová.

Znaky závislej práce

Činnosť administratívnych pracovníkov pri testovaní, za ktorú majú dostať odmenu, podľa nich vykazuje všetky znaky závislej práce. Giertl a Brozmanová Gregorová to uviedli v spoločnom vyhlásení.

Zdôrazňujú, že Zákon o dobrovoľníctve stanovuje ako jeden zo základných atribútov dobrovoľníckej činnosti jej vykonávanie bez nároku na finančnú odmenu. „Zároveň je všeobecne prijímanou zásadou, že dobrovoľník nesmie suplovať úlohy, ktoré má plniť osoba v pracovnoprávnom vzťahu. V súčasných usmerneniach sa uvádza, že samospráva, ktorá uzatvorí zmluvu o dobrovoľníckej činnosti, poskytne dobrovoľníkovi príspevok na úhradu nevyhnutných výdavkov na miesto vykonávania dobrovoľníckej činnosti vo výške 100 eur za každý deň riadneho vykonávania dobrovoľníckej činnosti podľa Zmluvy o dobrovoľníctve zákona o dobrovoľníctve,“ doplnili v spoločnom vyhlásení.

Usmernenie narúša imidž dobrovoľníctva

Usmernenie podľa nich narúša imidž dobrovoľníctva v očiach verejnosti, je proti jeho základným princípom a je v zásade obchádzaním Zákonníka práce. Ako dodali, dáva tak návod do budúcnosti iným subjektom na celom Slovensku, ako obchádzať zákon o dani z príjmov a odvodové zákony.

Na výzvu reagoval aj prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček. Konštatoval, že navrhnuté riešenie o tom, že administratívni pracovníci budú s celoplošným testovaním pomáhať na dohodu o dobrovoľníckej činnosti, nie je ideálne. Ako však dodal, treba si uvedomiť celkový kontext situácie, za ktorej sa zmluvy uzatvárajú. „Chápeme obavy zo zneužívania dobrovoľníckych zmlúv v neskoršej praxi, avšak, na to slúžia rôzne kontrolné mechanizmy, ktoré by mali takéto snahy odhaliť. V návrhu zmluvy sa jednoznačne uvádza, že ide o plnenie, ktoré sa vykonáva a poskytuje na základe uznesenia vlády SR a je zrejmé, že ide výlučne o zabezpečenie tejto výnimočnej logistickej operácie,“ vysvetlil Rybníček.

Pri dohode nutná registrácia v sociálnej poisťovni

Pôvodne mali pracovníci pomáhať pri celoplošnom testovaní na dohodu o vykonaní práce. Pri tomto druhu dohody by však bola nutná registrácia v zdravotnej a sociálnej poisťovni. Prezident ÚMS Richard Rybníček sa preto v stredu 28. októbra na rokovaní vlády dohodol s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) na vykonávaní pomoci cez dohodu o dobrovoľníckej činnosti.

Na Slovensku bude v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra od 7:00 do 22:00 celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie