• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Viac ako Silvester sa v minulosti slávil prvý deň roka, u väčšiny národov sa začínal na jar

Viac ako Silvester sa v minulosti slávil prvý deň roka, u väčšiny národov sa začínal na jar

V ľudovej tradícii sa podľa etnologičky a religionistky Petronely Rágulovej kládol veľký dôraz na prežívanie prvého dňa roka, Nový rok mal podobný charakter ako Štedrý deň

V súčasnosti sa začína občiansky kalendár 1. januárom, no nie vždy tomu tak bolo. U väčšiny národov sa začínal rok na jar, kedy sa po zime postupne prebúdzala príroda a prinútila ľudí k novým prácam na poliach. Ľudia sa totiž riadili podľa pravidelného cyklu prírody, pripomína etnologička a religionistka Petronela Rágulová.

Pravidelný cyklus prírody

Ako ďalej uvádza Rágulová z Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici v článku pre médiá, v kresťanskej Európe termín nového roka zjednotil pápež Gregor XIII.. Upravil juliánsky kalendár, ktorý zaviedol 45 rokov pred naším letopočtom rímsky cisár Gaius Iulius Caesar. Pápež Gregor totiž chcel riešiť odchýlku, ktorá vznikala medzi kalendárnym rokom a skutočným astronomickým. V roku 1582 tak nahradil juliánsky kalendár gregoriánsky.


Katolícka cirkev prijala nový gregoriánsky kalendár ako prvá a krajiny s odlišnými vierovyznaniami až neskôr. V Uhorsku sa ním začali riadiť už koncom 16. storočia. Niektoré pravoslávne krajiny ho napríklad prijali až začiatkom 20. storočia, no len v civilnej sfére - v liturgii sa pravoslávni riadia stále juliánskym kalendárom, ktorý je oproti gregoriánskemu oneskorený o trinásť dní.

Podomové obchôdzky masiek

V ľudovej tradícii sa podľa Rágulovej prelom rokov - svätého Silvestra oslavoval len málo. Na Slovensku sa konali napríklad podomové obchôdzky masiek. Gazdovia a gazdiné sa snažili pripraviť celý príbytok a hospodárstvo na príchod nového roka, všetko požičané sa vracalo pôvodným majiteľom, urovnávali sa finančné dlhy.

Veľký dôraz sa však kládol na prežívanie prvého dňa nového roka. Hovorilo sa „ako na Nový rok, tak po celý rok“, pripomína etnologička. Preto bolo žiaduce, aby sa členovia rodiny správali pokojne. Dievčatá sa hneď za svitania bežali umývať studenou vodou z potoka, lebo verili, že im prinesie zdravie a krásu po celý rok.

Žena a starec

„Dôležité bolo, aký prvý návštevník vstúpi do domu. Keďže príchod ženy a starca neveštil nič dobré, ľudia tomu predchádzali formou podomových obchôdzok mládeže. Chodili malí vinšovníci, spievajúci koledy a odriekavajúci pekné novoročné vinše,“ priblížila Petronela Rágulová.

Domy navštevovali od Vianoc do Troch kráľov aj betlehemci. Toto hrané ľudové divadlo na tému narodenia Spasiteľa v chudobných betlehemských jasličkách zvyčajne tvorila skupinka troch až siedmich mladých chlapcov v sviatočnom kroji a teplých kožuchoch.

Hlavy mali zakryté vysokými kužeľovitými čapicami, v rukách držali palice, kyjaky, reťaze. Jeden bol oblečený v prevrátenom kožuchu. Niektorý z mládencov niesol drevený betlehem a v jeho vežičke bol malý zvonček, ktorým zvonili po ceste. Ak domáci prijali koledníkov, tí zvyčajne spustili známy verš: „My tri krále, prišli sme k vám, zdravia, šťastia vinšovať vám...“.

Nový rok ako Štedrý deň

Nový rok mal podľa etnologičky podobný charakter ako Štedrý deň. „Gazda s gazdinou najskôr obriadili domáce zvieratá, až potom sa mohlo sadnúť k sviatočnému stolu. Jedla sa kapustnica alebo iná hustejšia polievka, napríklad zo strukovín. Druhé jedlo nebola ryba, ale zvyčajne bravčovina. Bolo zakázané konzumovať hydinu, v horských oblastiach nejedli ani baraninu. Potravinové tabu sa zdôvodňovalo snahou zachovať v rodine šťastie a prosperitu – ak by niekto napríklad jedol mäso z vtáka, hovorilo sa, že tam uletí šťastie,“ priblížila Rágulová novoročné zvyky, ktoré sa v mnohých rodinách dodržiavajú dodnes.

Novoročné obdobie vyvrcholilo sviatkom Troch kráľov. V tento deň si ľudia dali v kostoloch posvätiť vodu a kriedu. Svätenou vodou pokropili celý príbytok aj stajne a napili sa z nej všetci členovia domácnosti i zvieratá. Ľudia veľmi očakávali príchod kňaza s miništrantmi, ktorí im rituálne vysvätili dom.


„Na veraje (zárubňu, pozn. redakcie) dverí sa písalo G + M + B a rok, čo sa nesprávne vysvetľuje ako mená troch kráľov Gašpar, Melichar a Baltazár. Správnejšie by však malo byť Ch + M + B, ako prvé písmená výroku Christus mansionem benedicat!, čiže Kriste, požehnaj tento dom!,“ objasnila Rágulová.


Ako dodala, „ľudové zvyky sa časom menia, najmä ich forma. A tak dnes už nie všade chodia malí betlehemci, no ľudia si i tak vinšujú a prajú len to dobré v novom roku - posielame SMSk-y, virtuálne pohľadnice, novoročné videá“.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní




počasie



Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie