• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Verejné rokovania vlády by prispeli k transparentnosti. Súhlasiť s tým však musia všetci jej členovia, nie len premiér

Verejné rokovania vlády by prispeli k transparentnosti. Súhlasiť s tým však musia všetci jej členovia, nie len premiér

To, že Matovičov kabinet zverejnil nahrávku z rokovania len kvôli sporu medzi premiérom a vicepremiérom, podľa neho ničomu neprispeje. Skôr to znižuje dôveru medzi ľuďmi.

Rozpory vo vyjadreniach premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a ministra hospodárstva Richarda Sulík (SaS) ako to bolo so schvaľovaním celoplošného testovania, sa v stredu rozhodla vláda riešiť netradične. Na schôdzi schválila zverejnenie zvukovej nahrávky z časti rokovania.

Na jej základe sa mala verejnosť dozvedieť, kto hovoril pravdu o hlasovaní kabinetu. Z nahrávky vyplynulo, že Sulík skutočne bol za celoplošné testovanie, ako tvrdil premiér. Minister a vicepremiér sa následne ospravedlnil s tým, že išlo o nedorozumenie.

Okrem debaty, či Sulík klamal alebo sa skutočne pomýlil, sa otvorila aj otázka, či by rokovania vlády mali alebo nemali byť zverejňované. Premiér totiž nevylučuje, že k tomu môže opäť dôjsť aj v budúcnosti.

Zverejňovať alebo nezverejňovať

Politologička Darina Malová upozorňuje, že s takýmto rozhodnutím musí súhlasiť celá vláda. „My máme kabinetnú vládu. My tu nemáme premiéra, ktorý by stál nad ostatnými členmi vlády,“ hovorí.

Napriek tomu považuje zverejnenie nahrávky za malý krok správnym smerom. Otvára to totiž priestor pre verejnú debatu o tom, akým spôsobom by sa mohli občania dozvedieť viac o rozhodovaní vlády.


Zároveň vysvetľuje, že vždy budú existovať dva tábory v otázke zverejňovania nahrávok z rokovaní kabinetu. Na jednej strane budú tí za úplnú transparentnosť a na druhej strane politická elita, ktorá bude proti.


Tá práve presadzuje minimalizovanú verziu parlamentnej demokracie – teda, občan ma právo voliť si svojich zástupcov na štyri roky, počas ktorých im má veriť a fakticky ich nekontrolovať.

Argumenty pre a proti

Ivan Šimko, ktorý bol ako minister vnútra a obrany členom vlády prvej aj druhej vlády Mikuláša Dzurindu, hovorí, že o zverejňovaní rokovaní kabinetu nikdy neuvažovali. „Podľa môjho názoru by to nikomu ani nezišlo na um,“ povedal pre portál Webnoviny.

Ako priblížil, nahrávanie rokovania kabinetu je bežné, pokiaľ sa nerokuje o dôverných skutočnostiach. Aj pre slobodu diskusie členov vlády je podľa neho lepšie, ak sa nahrávky nezverejňujú.


Pre slobodu diskusie je lepšie, keď ta diskusia prebieha dôverne. „Čisto ľudsky si myslím, že k takémuto niečomu by nemalo dôjsť, pokiaľ s tým nesúhlasia všetci zúčastnení,“ dodal Šimko.


To, že Matovičov kabinet zverejnil nahrávku z rokovania len kvôli sporu medzi premiérom a vicepremiérom, podľa neho ničomu neprispeje. Skôr to znižuje dôveru medzi ľuďmi.

Sulík, kvôli ktorému sa nahrávka zverejňovala, si nemyslí, že je správne fungovať pomocou zverejňovania nahrávok. „Ale keď toto má byť tá metóda, tak ok,„ povedal.


Zároveň dodal, že v prípade sporu s premiérom to malo aj zmysel. „Došlo k nedorozumeniu. Nahrávka sa zverejnila, napravilo sa to,“ dodal.

Remišová: Je to únavné

Zverejnenie nahrávky vlády z rokovania vlády schválili vďaka poslancom OĽaNO a Sme rodina. Ministri za SaS a Za ľudí boli proti.


Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) označila celý konflikt medzi Matovičom a Sulíkom za únavný.

„Už je naozaj únavné neustále riešiť konflikt medzi OĽaNO a SaS a ich talianske manželstvo. Na vláde, na koaličnej rade, v parlamente, v médiách. Kto, kedy, ako čo povedal, kto bol prvý, či reakcia bola primeraná alebo nie… A tak stále dokola,„ napísala na sociálnej sieti Remišová.


Politologička hovorí, že z hľadiska spolupatričnosti súčasná vláda skutočne zlyháva. „Vláda, premiér a jednotliví ministri informujú nekoordinovane a táto politická komunikácia je veľmi nekvalitná,“ dodala Malová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie