• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vekové rozpätie pacientov s COVID-19, ktorí potrebujú pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, sa znižuje

Vekové rozpätie pacientov s COVID-19, ktorí potrebujú pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, sa znižuje

Vekové rozpätie pacientov s ochorením COVID-19, ktorí potrebujú pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu (UPV), sa znižuje.

Podľa primára Oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny v Nemocnici Košice-Šaca Michala Blanára ide v súčasnosti o päťdesiatnikov, pričom počas druhej vlny tento druh podpory potrebovali najmä 60 až 70-roční pacienti.

Tento trend potvrdil aj prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, lekár a vedec Peter Celec.

Vek ako kľúčový faktor mortality

„Je pravda, že sa vo viacerých krajinách ukazuje, že priemerný vek hospitalizovaných i ventilovaných pacientov sa znižuje, čo môže súvisieť so zmenami vírusu. Skôr to ale bude dôsledkom toho, že vyššie vekové kategórie majú vyššiu zaočkovanosť,” povedal Celec pre agentúru SITA.

Dodal, že napriek tomu je vysoký vek stále kľúčovým rizikovým faktorom mortality na ochorenie COVID-19. Tá sa navyše, v prípade napojenia na UPV, od začiatku pandémie hýbala na úrovni nad 90 %, pričom postupne klesala pod 50 %, napríklad v Nemecku.


To však podľa Celeca nezávisí len od veku pacientov, zlepšovanie prežívania môže byť aj dôsledok lepšej liečby či lepšieho stavu pacientov.

Ďalším faktorom je nezaočkovanosť

Faktoru veku však už teraz podľa vedca a lekára úspešne konkuruje nezaočkovanosť. Na príklade západnej Európy Celec demonštroval, že v nasledujúcej, respektíve nastupujúcej vlne, prichádza nový variant vírusu do populácie, kde jedinou skupinou, ktorá nie je skoro vôbec zaočkovaná, sú deti.


„O tom, koľko z nich COVID prekonalo, možno len špekulovať. Napriek tomu, že v drvivej väčšine prípadov majú ľahký priebeh, raritné ťažšie prípady u detí budú zrejme pribúdať. Takže priemerný vek hospitalizovaných bude zrejme opäť klesať,” vysvetlil Celec.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie