• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Vedci vyvinuli novú metódu datovania keramiky, archeológom umožní presnejšie určiť vek pravekých nálezov

Vedci vyvinuli novú metódu datovania keramiky, archeológom umožní presnejšie určiť vek pravekých nálezov

Tím z Bristolskej univerzity využíva mastné kyseliny, ktoré sa v nádobách zachovali po príprave jedál.

11.4.2020 (Webnoviny.sk) - Tím vedcov z Bristolskej univerzity vyvinul novú metódu datovania keramiky, ktorá umožní archeológom s pozoruhodnou presnosťou určiť vek pravekých nálezov z celého sveta.

Metódu, o ktorej informovali v magazíne Nature, už použili na datovanie keramiky starej až do osemtisíc rokov z rôznych lokalít v Británii, Európe a Afrike.

Datovanie keramiky je najpresnejšie

Archeológovia využívajú keramiku na datovanie nálezísk už viac ako sto rokov, pričom od čias Rímskej ríše je toto datovanie pomerne presné. V prípade starších lokalít, napríklad pravekých nálezísk včasných neolitických poľnohospodárov, je však datovanie zložitejšie, pretože keramika je menej osobitá a nie sú tam ani žiadne mince či historické záznamy, ktoré by dali nálezom kontext.


Tu našla využitie rádiokarbónová metóda datovania, známa aj ako uhlíková metóda C14. Archeológovia tak museli v snahe zistiť vek náleziska najprv s pomocou rádiokarbónového datovania určiť vek kostí alebo iných organických materiálov, ktoré našli spolu s keramikou. Najpresnejšie datovanie by však prinieslo datovanie samotnej keramiky, čo sa podarilo vedcom z univerzity v Bristole.

Využitie mastných kyselín

Využívajú pritom mastné kyseliny, ktoré sa v keramike zachovali po príprave jedál.


"Dokázať priamo datovať archeologické nádoby je jedným zo "svätých Grálov" archeológie.


Táto nová metóda vychádza z nápadu, ktorý som dostal už pred viac ako 20 rokmi a teraz dovoľuje komunite lepšie rozumieť kľúčovým archeologickým náleziskám po celom svete,"
priblížil vedúci tímu Richard Evershed s tým, že sa im podarilo metódu vypracovať po niekoľkých pokusoch, no definitívne ju rozlúskli, až keď spustili vlastné pracovisko na rádiokarbónové datovanie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie