• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vedci prvýkrát zistili dýchateľný kyslík mimo Mliečnej dráhy, 580 miliónov svetelných rokov od Zeme

Vedci prvýkrát zistili dýchateľný kyslík mimo Mliečnej dráhy, 580 miliónov svetelných rokov od Zeme

Kyslík je po vodíku a héliu tretí najrozšírenejší prvok vo vesmíre. Najčastejšie sa v ňom nachádza vo forme ľadu, voľné molekuly sú vzácne.

Vedci po prvýkrát objavili dýchateľný kyslík mimo Mliečnej dráhy. Zistili ho v galaxii Markarian 231, ktorá je od Zeme vzdialená viac než 580 miliónov svetelných rokov.

Objav uskutočnili čínski astronómovia zo Šanghajského astronomického observatória. Svoj výskum publikovali v časopise The Astrophysical Journal.

Vedci pátrajú po kyslíku vo vesmíre pomocou analýzy rádiových vĺn vyžarovaných molekulami. S použitím spektroskopie merajú vlnové dĺžky špecifických druhov molekúl, vrátane tých kyslíkových. Tieto merania čínski astronómovia uskutočnili z veľkých teleskopov v španielskej Granade a vo francúzskych Alpách.

Kyslík našli aj v súhvezdí Orion

Pri skúmaní galaxie Markarian 231 našli vedci jednoznačnú spektrálnu signatúru molekúl kyslíka. Ten objavili mimo slnečnej sústavy zatiaľ len dvakrát, no mimo Mliečnej dráhy nikdy. Predtým molekulárny kyslík našli napríklad v hmlovine Orion, ktorá je oblasťou, kde sa aktívne vytvárajú hviezdy. A práve intenzívne žiarenie veľmi horúcich mladých hviezd pravdepodobne vedie k vyparovaniu vodného ľadu a uvoľňovaniu kyslíka.

Galaxia Markarian má kyslíku 100-krát viac než Orion

Markarian 231 je veľmi aktívna galaxia, neustále sa v nej tvoria nové hviezdy. Merania ukázali, že obsah kyslíku je v tejto galaxii asi 100-krát vyšší než v hmlovine Orion. Markarian 231 objavili v roku 1969 v súhvezdí Veľkej medvedice. „Toto je prvý dôkaz výskytu molekulárneho kyslíka mimo našej galaxie,“ uviedol líder výskumného tímu Jun-zi Wang.


Kyslík je po vodíku a héliu tretí najrozšírenejší prvok vo vesmíre. Najčastejšie sa v ňom nachádza vo forme ľadu, voľné molekuly sú vzácne.


Kyslík je nevyhnutnou podmienkou života, ľudia ho však môžu dýchať čistý len krátku dobu, inak môže prísť k poškodeniu dýchacích ciest. Vedci veria, že objavenie molekulárneho kyslíka vo vzdialenom vesmíre a jeho ďalší výskum pomôžu pochopiť, ako ovplyvňuje vývoj galaxií a ako by mohol pomôcť vytvoriť podmienky pre formovanie života mimo našej planéty.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie