• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Vedci odhalili u čmeliakov svojské správanie, dokážu „oklamať“ rastliny

Vedci odhalili u čmeliakov svojské správanie, dokážu „oklamať“ rastliny

Výskumníci zistili, že čmeliaky ohrýzajú rastliny, keď majú nedostatok peľu.

23.5.2020 (Webnoviny.sk) - Vedci vo Švajčiarsku spozorovali u čmeliakov svojské správanie, ktoré dokáže oklamať rastliny, aby skôr kvitli.

Keď majú nedostatok peľu, hryzú do listov nerozkvitnutých rastlín, a to ich, zdá sa, oklame, aby vykvitli. Neobyčajné čmeliačie správanie popísali vedci v štúdii, ktorá vyšla v odbornom časopise Science.

Podobné správanie u divých včiel

Výskumníci zistili, že ak majú čmeliaky nedostatok peľu, začnú ohrýzať listy rastlín, ktoré ešte nevykvitli. S pomocou ich ciciakov a hryzadiel na listoch vytvárajú dierky, pričom materiál nejedia a ani ho nevyužívajú pri tvorbe hniezd. Vedci si všimli, že takto poškodené rastliny zareagovali skorším kvitnutím, v niektorých prípadoch dokonca aj o 30 dní skôr, ako obyčajne.

"Myslím si, že všetko, čo sme zistili, zodpovedá myšlienke, že čmeliaky poškodzujú rastliny a že je to adaptácia, ktorá prináša kvety skôr, a to im prospieva," uviedol pre BBC News jeden z autorov štúdie, Mark Mescher zo Spolkovej vysokej školy technická (ETH) v Zürichu. Keď je peľ dostupný, čmeliaky rastliny nepoškodzujú, tvrdia vedci. Podobné správanie si pritom všimli aj u divých včiel.


Čmeliaky pritom poškodzujú listy podľa istého osobitného vzorca, ktorý sa vedci naučili rozpoznať. Všimli si ho pritom aj na najnepravdepodobnejších miestach. "Vidíte tieto akési polkruhové rezy, často v listoch," popísal poškodenie Mescher.

Trik sa pokúsili napodobniť v laboratóriu

Čmeliačí "trik" sa vedci pokúsili napodobniť v laboratóriu, ale ako tvrdia, nedokázali dosiahnuť rovnaké výsledky. Rastliny, do ktorých hrýzli čmeliaky, podľa ich slov vykvitli o 30 dní skôr ako nepoškodené rastliny a o 25 dní skôr ako rastliny, ktoré poškodili vedci. Tím predpokladá, že je za "presviedčaním" rastlín, aby kvitli, aj niečo iné ako obhrýzanie. "Je možné, že čmeliaky tiež dávajú rastlinám určitý podnet, ktorý je pre ne špecifický. A to by mohli byť sekréty, o ktorých nevieme," vyjadrila sa Consuelo De Moraes, ktorá tiež pôsobí na ETH v Zürichu, s tým, že to plánujú ďalej skúmať.


Vedci však nechávajú aj priestor teórii, že to môžu byť rastliny, ktoré sú v tomto vzťahu nadradené, keďže sú závislé od opeľovania. Je možné, že niektoré rastliny vyvinuli stratégiu, aby vykvitli, keď zistia, že čmeliaky poškodzujú ich listy.


Znalosť vzťahu medzi čmeliakmi a kvetmi by v konečnom dôsledku mohla mať podľa odborníkov dôsledky na odolnosť tohto hmyzu v meniacom sa životnom prostredí.


Viac k téme: Čmeliak, peľ, vedci, výskum

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie