• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vedci objavili planétu obiehajúcu okolo bieleho trpaslíka, na ktorej by mohol byť život

Vedci objavili planétu obiehajúcu okolo bieleho trpaslíka, na ktorej by mohol byť život

„Toto je prvýkrát, čo bolo niečo také spozorované v obývateľnej zóne bieleho trpaslíka.

11.2.2022 (Webnoviny.sk) - Vedci sa domnievajú, že v blízkosti umierajúcej hviezdy môže byť planéta, na ktorej by mohol existovať život. Ak by sa to potvrdilo, bolo by to prvé nájdenie planéty potenciálne podporujúcej život, ktorá obieha okolo takejto hviezdy nazývanej „biely trpaslík“. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Planétu objavili v tzv. obývateľnej zóne hviezdy, kde nie je ani príliš chladno, ani príliš horúco na udržanie života. Túto štúdiu vedci publikovali v poznámkach Kráľovskej astronomickej spoločnosti (RAS), britskej vedeckej spoločnosti založenej v roku 1820 na podporu astronomického výskumu.

Toto je prvýkrát, čo bolo niečo také spozorované v obývateľnej zóne bieleho trpaslíka. Existuje teda možnosť života na inom svete, ktorý okolo neho obieha,“ povedal pre BBC News profesor Jay Farihi z University College London.

Zatiaľ čo veľmi veľké hviezdy sa po smrti stanú čiernymi dierami, menšie ako naše Slnko sa stanú bielymi trpaslíkmi, čiže hviezdami, ktoré spotrebovali všetko svoje jadrové palivo a prišli o svoje vonkajšie vrstvy. Zvyčajne majú veľkosť planéty a pri prvom vytvorení vyžarujú modro-biele svetlo.

Predpokladá sa, že možná planéta, ktorá je od Zeme vzdialená 117 svetelných rokov a kde by mohol existovať život, je 60-krát bližšie k svojej hviezde ako planéta Zem k Slnku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie