• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Vedci objavili koronavírus aj na prachových časticiach, ktoré znečisťujú ovzdušie

Vedci objavili koronavírus aj na prachových časticiach, ktoré znečisťujú ovzdušie

Vedci upozorňujú, že dôležitosť potenciálneho prenosu koronavírusu vzduchom a jeho možné posilnenie prostredníctvom prachových častí vo vzduchu bez dôkazov nemožno vylúčiť.

Talianski vedci objavili nový koronavírus na prachových časticiach, ktoré znečisťujú ovzdušie. Tím vedcov skúmal, či by výskyt vírusu na týchto časticiach mohol viesť k prenosu na väčšie vzdialenosti a zvýšiť počet infikovaných ľudí.

Či je však vírus na časticiach životaschopný a je v dostatočnom množstve na to, aby spôsobil ochorenie COVID-19, nie je ešte známe, uvádza sa v predbežnej štúdii.

Vo vzorkách identifikovali COVID-19

Vedci skúmali vzorky častíc znečisteného ovzdušia z jedného mestského a jedného priemyselného miesta v provincii Bergamo na severe Talianska. V mnohých vzorkách identifikovali gén vysoko špecifický pre COVID-19. Prítomnosť génu potvrdili slepé testy v nezávislom laboratóriu.


Skúmanie toho, či môže znečistenie ovzdušia viesť k rozsiahlejšiemu šíreniu nového koronavírusu, je podľa Leonarda Settiho z Bolonskej univerzity, ktorý výskum viedol, dôležité.


„Som vedec a mám obavy, keď to neviem. Ak to vieme, môžeme nájsť riešenie. Ak to nevieme, môžeme len trpieť dôsledkami,“ cituje vedca britský denník The Guardian.

Vyššia miera nákazy pre znečistené ovzdušie

Štatistická analýza Settiho tímu naznačuje, že vyššia úroveň znečistenia ovzdušia by mohla vysvetliť vyššiu mieru nákazy v niektorých častiach severného Talianska pred obmedzením pohybu obyvateľov.


Ani jedna zo štúdií výskumníkov pod vedením Settiho zatiaľ neprešla recenzným hodnotením a nepodporili ju teda nezávislí vedci. Odborníci sa však zhodujú, že návrh talianskych vedcov je hodnoverný a vyžaduje si preskúmanie.


To, že by prachové častice v znečistenom ovzduší mohli pomôcť pri šírení koronavírusu vzduchom, naznačili aj dve ďalšie výskumné skupiny.


Predošlé štúdie zase ukázali, že takéto častice obsahujú mikroorganizmy a že znečistenie pravdepodobne prenášalo vírusy spôsobujúce vtáčiu chrípku, osýpky a slintačku a krívačku na veľké vzdialenosti.

Výskum prenosu koronavírusu

Potenciálna úloha častíc znečisťujúcich ovzdušie je jednou z otázok, ktorej sa vedci venujú pri skúmaní prenosu koronavírusu. Veľké kvapôčky s vírusom vznikajúce pri kašli a kýchaní infikovaných ľudí padajú na zem v okruhu do jedného alebo dvoch metrov. Oveľa menšie kvapôčky s priemerom menším ako 5 mikrometrov však môžu zostať vo vzduchu niekoľko minút až hodín a môžu sa niesť ďalej.


Či tieto malé kvapôčky spôsobujú nákazu koronavírusom, vedci nevedia, vedia však, že koronavírus, ktorý v roku 2003 spôsobil ochorenie SARS, sa šíril vzduchom a nový koronavírus je v malých kvapôčkach životaschopný niekoľko hodín.


Vedci upozorňujú, že dôležitosť potenciálneho prenosu koronavírusu vzduchom a jeho možné posilnenie prostredníctvom prachových častí vo vzduchu bez dôkazov nemožno vylúčiť.


Za šírenie koronavírusu môže aj znečistené ovzdušie. Prachové častice ho prenášajú


Koronavírus objavili už aj v odpadových vodách, môžu ho šíriť ľudia s hnačkami


Koronavírus objavili aj v odpadovej vode. Je to dôvod na obavy?

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie