• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Vedci na základe satelitných záberov od roku 1994 vypočítali stratu 28 biliónov ton ľadu

Vedci na základe satelitných záberov od roku 1994 vypočítali stratu 28 biliónov ton ľadu

Nová štúdia predpokladá, že hladina mora sa v dôsledku pokračujúceho topenia ľadu zvýši do konca storočia o jeden meter.

24.8.2020 (Webnoviny.sk) - V období rokov 1994 až 2017 prišla Zem o 28 biliónov ton ľadu. V novej štúdii to tvrdia britskí vedci, ktorí analyzovali satelitné zábery z pólov, pohorí a ľadovcov.

Odborníci z univerzít v Leedsi, Edinburghu a Londýne označili topenie ľadu za "ohromujúce" a ich analýzy predpokladajú, že hladina mora sa v dôsledku pokračujúceho topenia ľadu zvýši do konca storočia o jeden meter.

"Každé zvýšenie hladiny mora o jeden centimeter znamená vysídlenie milióna ľudí z nízko položených oblastí," povedal Andy Shepherd z Centre for Polar Observation and Modelling z univerzity v Leedsi.

Zohrievanie planéty

Vedci takisto upozorňujú, že topenie ľadu v takomto množstve vážne redukuje schopnosť planéty odrážať slnečné žiarenie. Tmavé more alebo pôda, ktorá sa objavia pod roztopeným ľadom, absorbujú viac a viac tepla, čo zapríčiňuje ďalšie zohrievanie planéty.


Chladná voda z roztopených ľadovcov zapríčiňuje vážne narušenie biologického zdravia v arktických a antarktických vodách, zatiaľ čo strata ľadu v horských oblastiach môže zničiť zdroje vody, od ktorej sú závislé tamojšie komunity.


"Toto je prvá štúdia, ktorá sa nezaoberá topením ľadu v konkrétnych oblastiach, ale na celej planéte. To, čo sme zistili, nás ohromilo," povedal Shepherd. Dodal, že úroveň straty ľadu sa zhoduje s najhorším scenárom Medzivládneho panela pre klimatické zmeny (IPCC).


Strata veľkého množstva

Výskumníci sa zhodli, že všetky regióny prišli za uplynulé tri desaťročia o veľké množstvo ľadu a tento proces naďalej pokračuje. "Aby sme to dali do kontextu, doteraz sme prišli o 28 biliónov ton ľadu. Toto množstvo by pokrylo celé územie Veľkej Británie ľadovou plochou s hrúbkou 100 metrov," vysvetlil člen tímu Tom Slater z univerzity v meste Leeds.


V štúdii tvrdia, že ľad sa topí v dôsledku globálneho otepľovania. Od roku 1880 sa Zem oteplila o 0,85 stupňa Celzia. Objasnili, že nie všetok roztopený ľad prispieva k zvyšovaniu hladiny morí.


Štúdiu zverejnili 30 rokov odvtedy, ako IPCC koncom augusta 1990 vydal svoju prvú správu, v ktorej upozornili na to, že globálne otepľovanie je skutočné a spôsobuje ho zvyšujúca sa úroveň emisií skleníkových plynov zo spaľovania fosílnych palív.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie