• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Vedci dokážu lepšie predpovedať, ktoré vírusy môžu prejsť zo zvierat na človeka

Vedci dokážu lepšie predpovedať, ktoré vírusy môžu prejsť zo zvierat na človeka

Vedci dokážu lepšie predpovedať, ktoré vírusy môžu prejsť zo zvierat na človeka a ktoré oblasti organizmu sú ich cieľ.

Jednou z dvoch teórií, ktoré sa viažu k vzniku pandémie koronavírusu, je tá, že vírus prešiel na človeka zo zvierat.

Lieky proti vírusu zatiaľ nemáme, účinné vakcíny sú distribuované po celom svete. Odborníci upozorňujú, že pandémia zrejme nie je posledná.

Ich cieľom je preto nájsť spôsoby, ako podobným situáciám zabrániť.

Kľúčové sacharidy

Vedci vytvorili nový model, ktorý s pomocou umelej inteligencie dokáže lepšie porozumieť procesu infekcie. Pomôže im tak predpovedať, ktoré vírusy by mohli prejsť zo zvierat na človeka.

Štúdiu viedol tím zo švédskej Univerzity v Göteborgu.

Sacharidy sa podieľajú na takmer všetkých biologických procesoch, no doteraz o nich nemáme kompletné informácie.


Konkrétne glykány sú kľúčové pre správne fungovanie nášho organizmu. Takmer všetky vírusy ich zároveň využívajú ako prvý kontakt s našimi bunkami v procese infekcie. Výnimkou nie je ani koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Interakcie s vírusmi

Tím pod vedením Daniela Bojara vyvinul nový model založený na umelej inteligencii, ktorý analyzuje glykány s bezprecedentným stupňom presnosti.


Model zlepšuje pochopenie procesu infekcie tým, že umožňuje predpovedať nové interakcie medzi vírusmi a glykánmi. Príkladom sú napríklad interakcie s vírusmi chrípky alebo rotavírusmi, ktoré spôsobujú infekcie u malých detí.


Model tiež pomáha lepšie pochopiť zootické ochorenia, pri ktorých sa vírusy dostávajú zo zvierat na človeka.

Nebezpečenstvo pre konkrétne orgány

S príchodom SARS-CoV-2 sme videli potenciálne devastačné následky vírusov „preskakujúcich“ zo zvierat na ľudí.


„Náš model dokáže povedať, ktoré vírusy majú pravdepodobnosť takéhoto správania. Dokážeme to analyzovať pozorovaním, koľko mutácií je potrebných na to, aby vírusy rozpoznali ľudské glykány, čo zvyšuje riziko infekcie človeka,“ uviedol Bojar.


Model zároveň dokáže predpovedať, ktoré časti ľudského organizmu konkrétne zvieracie vírusy napadnú, ako napríklad dýchací alebo tráviaci systém.


Tím verí, že informácie pomôžu zlepšiť prevenciu voči infekciám. Ich cieľom je využiť model na vytvorenie antivirotík na báze glykánov. Takéto lieky by pomohli potláčať schopnosť vírusov replikovať sa.

Návnady ničiace vírusy

Bojar uviedol, že vďaka predpovedaniu možných interakcií môžu hľadať glykány, ktoré dokážu bojovať s vírusmi lepšie, ako naše vlastné.


Tieto „návnady“ by slúžili ako antivirotiká na prevenciu pred infekciami. Vo výrobe glykánov je však potrebný ďalší pokrok, keďže potenciálne antivirálne glykány môžu obsahovať viacero sekvencií, ktoré sú v súčasnosti náročné na výrobu.


Tím dúfa, že model začlenia do programu prevencie boja proti budúcim pandémiám. V súčasnosti využívajú predovšetkým molekuly, ktoré je jednoduchšie analyzovať, ako napríklad DNA.


„Práca mnohých skupín v uplynulých rokoch priniesla skutočnú revolúciu v oblasti glykobiológie. Myslím si, že sme konečne na vrchole vo využití týchto biomolekúl na lekárske účely. Máme pred sebou vzrušujúce časy,“ vyhlásil vedec.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 17. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 17 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Cítite sa výborne a plní optimizmu. Ak sa vrhnete do ťažších úloh, hravo ich zvládnete. To, o čom ste v minulosti len snívali, vám dnes samo padne do náručia.

Býk 21.4. - 21.5.

Stanovíte si vysoké ciele. V starých úlohách veľa dosiahnete. Nepúšťajte sa na novú cestu. Potrebujete získať odstup v pohľade na vaše citové problémy.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nič neurýchľujte, vyčkajte, kým sa vyjadria ostatní. Konajte tak, aby nikto nemal dojem, že sa vnucujete. Večer sa niekto ohlási a získate nečakaný dar.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaša finančná situácia sa môže nečakane zlepšiť. Môže prísť aj k zaujímavej dohode. V každom prípade však prežijete zaujímavý deň a rozhodne sa nebudete nudiť.




Všetky Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie