• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Včelie probiotikum, ktoré väčšina Slovákov nepozná. Trúdie mlieko je životabudičom potencie

Včelie probiotikum, ktoré väčšina Slovákov nepozná. Trúdie mlieko je životabudičom potencie

Konzumuje sa samotné alebo spolu s medom.

Rumuni ho považujú za nápoj plodnosti a potencie. Tzv. trúdie mlieko alebo mlieko zo včelích lariev je na Slovensku pomerne neznáme.

A to napriek jeho probiotickým vlastnostiam, ktoré zaujali aj vedecký tím okolo profesorky Miroslavy Kačániovej z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.

Zistenia slovenských výskumníkov naznačujú, že čerstvé trúdie mlieko by mohlo byť výborným probiotikom. Obsahuje totiž živé bakteriálne kultúry.


„Najčastejšie Lactobacillus kunkeii, ktorý je veľmi často identifikovaný vo včelích produktoch, ako med, peľ, včelí chlieb, ďalej to boli L. kefiri a L. malefermentas.


Vo vzorke sme izolovali aj baktériu Escherichia coli ssp. nissle, ktorá patrí k najviac preskúmaným probiotickým baktériám a pridáva sa aj do probiotických preparátov,“ približuje profesorka Kačániová.


Okrem probiotických baktérií je tiež trúdie mlieko zdrojom viacerých výživných látok, z minerálov v ňom nájdeme najmä železo a zinok, ale tiež bioaktívne polyfenoly, ktoré sa vyznačujú antioxidačným pôsobením.

Podporuje tvorbu testosterónu

Za zmienku stojí aj účinok na potenciu. Keď slovenský výskumný tím aplikoval trúdie mlieko na semenníky králika, u zvieraťa došlo k zvýšenej produkcii testosterónu a cholesterolu.


Má sladkastú mliečnu chuť

Na to, aby mal nápoj čo najvyššiu kvalitu, by včelie larvy z úľa nemali byť vyberané pred ukončením ich kŕmenia. Po odobratí by mali byť čo najskôr spracované a získaný homogenát by mal byť zamrazený na teplotu najmenej mínus desať stupňov Celzia.


Ako opísala profesorka Kačániová, mlieko má sladkastú chuť: „Pripomína mi chuť mlieka, alebo mliečných výrobkov s arómou včelích plástov. Vonia po mede, ale niektorí včelári ho charakterizujú ako chuť po pražených lieskových orechoch.“


Konzumuje sa samotné alebo spolu s medom. Skladuje sa v sušenej alebo lyofilizovanej podobe, prípadne v mraze pri teplote okolo mínus 20 stupňov Celzia.


Med je zdravý a veľmi dobrý, prezradíme Vám pár tipov, ktoré si určite zamilujete

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie