• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Valné zhromaždenie OSN bude hlasovať o rezolúcii, ktorá má viesť k pokoju zbraní a mieru na Ukrajine

Valné zhromaždenie OSN bude hlasovať o rezolúcii, ktorá má viesť k pokoju zbraní a mieru na Ukrajine

EÚ navrhla rezolúciu v konzultácii s členskými štátmi OSN po tom, ako ju o to požiadala Ukrajina.

16.2.2023 (SITA.sk) - Európska únia (EÚ) v stredu dala do obehu návrh rezolúcie vyzývajúcej na pokoj zbraní a mier na Ukrajine, o ktorej bude na budúci týždeň pri príležitosti prvého výročia od začiatku ruskej invázie hlasovať Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN).

V 193-člennom svetovom orgáne neexistuje právo veta, takže je podľa agentúry AP jasné, že rezolúciu na konci mimoriadneho zasadnutia 23. februára Valné zhromaždenie prijme. Otázne však je, koľko hlasov za bude mať.

Pre mier na Ukrajine

Cieľom je získať silnú podporu medzinárodného spoločenstva pre mier na Ukrajine v súlade s Chartou OSN, uviedol nemenovaný diplomat EÚ. Charta vyzýva na mierové urovnanie sporov a deklaruje, že všetky krajiny sa zdržia „hrozby alebo použitia sily proti územnej celistvosti alebo politickej nezávislosti akéhokoľvek štátu“.

Ukrajina pôvodne chcela, aby Valné zhromaždenie zakotvilo 10-bodový mierový plán, ktorý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil v novembri na samite G20, uviedli diplomati v OSN. Túto myšlienku napokon odložili v prospech širšej a menej podrobnej zmienenej rezolúcie.

Vyvodenie zodpovednosti

Tá okrem iného zdôrazňuje potrebu zabezpečiť vyvodenie zodpovednosti za najzávažnejšie zločiny spáchané na Ukrajine prostredníctvom „spravodlivého a nezávislého vyšetrovania a stíhania na národnej alebo medzinárodnej úrovni“, avšak neobsahuje výzvu na osobitný tribunál na stíhanie ruských vojnových zločinov.

Vyzýva členské štáty OSN a medzinárodné organizácie, aby „zdvojnásobili podporu diplomatického úsilia“ o dosiahnutie mieru a podporuje úsilie generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a nemenovaných krajín. Opakuje aj predchádzajúcu požiadavku Valného zhromaždenia, aby Rusko „okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahlo všetky svoje vojenské sily“ z medzinárodne uznaných hraníc Ukrajiny.

Zúfalý stav ľudských práv

Tiež vyjadruje poľutovanie nad „zúfalým stavom ľudských práv a humanitárnymi následkami“ ruskej agresie vrátane jej opakovaných útokov na kritickú infraštruktúru s ničivými následkami pre civilistov, vyjadruje „veľké znepokojenie nad vysokým počtom civilných obetí“ a vyzýva na okamžité zastavenie útokov na kritickú infraštruktúru Ukrajiny, sídla, školy a nemocnice.


Valné zhromaždenie OSN od začiatku vojny na Ukrajine 24. februára v tejto súvislosti prijalo päť rezolúcií. Tie nie sú právne záväzné, ako uznesenia Bezpečnostnej rady OSN, ale odrážajú svetový názor.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie