• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Valášek: Súdny proces v prípade smrti Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku sa ešte neskončil

Valášek: Súdny proces v prípade smrti Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku sa ešte neskončil

Rekonštrukcia diania na belgickom letisku Charleroi neďaleko Bruselu mala prebehnúť ešte vo februári.

7.7.2021 (Webnoviny.sk) - Súdny proces týkajúci sa smrti Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku sa ešte neskončil.

Po stredajšom rokovaní Zahraničného výboru Národnej rady SR (NR SR) to pre agentúru SITA uviedol poslanec a člen výboru Tomáš Valášek.

„Čo sa týka samotnej zodpovednosti za smrť pána Chovanca, bolo nám zopakované, že súdny proces stále neskončil a že sa čaká na fyzickú rekonštrukciu celého prípadu, ktorá mala prebehnúť vo februári. Je to veľká vec, až 150 ľudí na nej bude vrátane slovenských svedkov,“ povedal Valášek.

Rekonštrukciu presunuli

Rekonštrukcia diania na belgickom letisku Charleroi neďaleko Bruselu mala prebehnúť ešte vo februári, z dôvodu pandémie koronavírusu sa ale presúva na september.

Zo strany belgických úradov zatiaľ došlo len k disciplinárnemu konaniu voči druhému mužovi belgickej polície Andrému Desenfantsovi, ktorý bol potrestaný desaťpercentnou zrážkou z platu po dobu dvoch mesiacov.


„Potrestali ho za to, že laxne manažoval zložky polície pod ním a ani nevedel o existencii pásky, ktorá sa objavila dva roky po smrti pána Jozefa Chovanca. Nikdy ale nebolo v hre to, že by on bol nejako priamo zodpovedný za to, čo sa dialo na letisku Charleroi,“ doplnil Valášek.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) v súvislosti so stredajším zasadnutím Zahraničného výboru NR SR poukázal na to, že poslanci Robert Fico a Ľuboš Blaha (obaja Smer-SD) v súvislosti s disciplinárnym konaním pre druhého najvyššie postaveného človeka belgickej polície politikárčili, bičovali vášne a zavádzali slovenskú spoločnosť.

Kde boli Fico a Blaha

No na vypočúvaní belgického veľvyslanca počas zasadnutia Zahraničného výboru sa nezúčastnili. „Nepovažovali za potrebné sa ani len unúvať a prísť si vypočuť belgického veľvyslanca. Pripomínam, že poslanec Blaha len pred pár dňami písal belgickému ambasádorovi otvorený list,“ povedal Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie ocenil spoluprácu rezortu diplomacie s predsedom výboru Mariánom Kérym a doplnil, že všetkým stranám záleží na nastolení spravodlivosti.


Jozefa Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Na palube lietadla sa údajne správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla tak odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.


Spravodajský portál Sme.sk priniesol vlani v auguste informáciu o záberoch z letiska v belgickom Charleroi, kde policajtka nad ležiacim Chovancom hajlovala a ďalší policajt mu 16 minút tlačil na hrudník, v dôsledku čoho nakoniec Chovanec zomrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie