• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Valášek neprinesie podľa Vetráka s návrhom obmedziť pôsobnosť Žilinku nič nové, Sme rodina má opačný názor

Valášek neprinesie podľa Vetráka s návrhom obmedziť pôsobnosť Žilinku nič nové, Sme rodina má opačný názor

Valášek chce prostredníctvom novely Trestného poriadku zmenšiť priestor na svojvoľné alebo nedôvodné intervencie generálneho prokurátora SR do vyšetrovania trestnej činnosti.

18.4.2022 (Webnoviny.sk) - Nezaradený poslanec parlamentu a člen hnutia Progresívne Slovensko Tomáš Valášek neprichádza pri snahe obmedziť pôsobnosť generálneho prokurátora s ničím novým. Konštatuje to predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽaNO) pre agentúru SITA.

Valášek chce prostredníctvom novely Trestného poriadku „zmenšiť priestor na svojvoľné alebo nedôvodné intervencie generálneho prokurátora SR do vyšetrovania trestnej činnosti a umožniť súdny prieskum jeho rozhodnutí vydaných na základe paragrafu 363 Trestného poriadku".

Podľa Vetráka však tento návrh nezaradeného poslanca len replikuje agendu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a dôvody na úpravu paragrafu 363 Trestného poriadku, ktoré sa stali súčasťou podania na Ústavný súd SR.

Veci nepomáhajú poslanecké návrhy 

„Problematiku paragrafu 363 musíme nielen komunikovať, ale predovšetkým veľmi citlivo riešiť v rámci koalície. Žiaľ, prvoplánové výstrely v podobe rôznorodých poslaneckých návrhov, ktoré nemajú dostatočnú podporu na schválenie, veci nepomáhajú. Som presvedčený, že Tomáš Valášek chce pomôcť. Žiaľ, takým spôsobom sa mu podarí len odsúvať riešenie, pretože v zmysle rokovacieho poriadku parlamentu platí šesťmesačná lehota, počas ktorej sa obdobné alebo rovnaké návrhy zákonov v tej istej veci nemôžu predkladať," vysvetlil predseda ústavnoprávneho výboru.

Tímlíder strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre spravodlivosť Alojz Baránik v tejto súvislosti pre agentúru SITA uviedol, že na to, aby bolo Slovensko právnym štátom, je potrebné zmeniť rozsah oprávnení generálneho prokurátora tak, aby boli v súlade so základnou zásadou trestného poriadku. Spôsob, akým generálny prokurátor Maroš Žilinka využíva svoje oprávnenia podľa paragrafu 363 Trestného poriadku, je totiž podľa jeho slov v príkrom rozpore.

Požiadavka na rýchlosť trestného konania

„O tom, či je návrh kolegu Valáška najkratšou cestou k tomuto cieľu, sú ale isté pochybnosti. Jednou z nich je aj požiadavka na rýchlosť trestného konania, ktoré by sa podľa jeho návrhu neúmerne predlžovalo. Ďalšou je skutočnosť, že kolega Valášek hlasoval v prvom čítaní proti návrhu na otvorenie diskusie o zmene oprávnení generálneho prokurátora, hoci vtedy bola príležitosť na to, aby aj jeho prispením mohlo dôjsť v tejto oblasti k požadovanej zmene," konštatoval Baránik.

Napriek tomu však iniciatívu nezaradeného poslanca víta, pretože Slovensko má podľa jeho názoru na čele prokuratúry „extrémne nedôveryhodného človeka, ktorý zabetónoval v prokuratúre pomery z Čižnárovských a Trnkovských čias, a ktorý zásadne kompromituje sľub Hegerovej vlády na očistu spoločnosti".

Sme rodina zastáva súčasnú formu

Opačný názor zastáva vládne hnutie Sme rodina, ktoré tvrdí, že tak, ako to je v súčasnej forme, je v poriadku. „Je to veľmi dôležité, pretože orgány činné v trestnom konaní často nefungujú tak, ako majú. Ak by konali, nebol by s tým problém, ale ani zďaleka nie sme v takej situácii," doplnila pre agentúru SITA Linda Tribusová z tlačového oddelenia Sme rodina.

O predmetnom návrhu novely Trestného poriadku by mali poslanci Národnej rady SR rokovať na najbližšej parlamentnej schôdzi, ktorá sa začína 26. apríla.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie