• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vakcíny proti COVID-19 majú rôzne nežiaduce prejavy aj účinnosť. Budeme si môcť vybrať, akou nás zaočkujú?

Vakcíny proti COVID-19 majú rôzne nežiaduce prejavy aj účinnosť. Budeme si môcť vybrať, akou nás zaočkujú?

Čo sa týka výberu očkovacej látky, rozhodovať o nej budú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v odbore všeobecné lekárstvo na základe zdravotného stavu každého očkovaného.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je vo väčšine krajín sveta v plnom prúde. Niektoré štáty zaočkovali pol percenta populácie, tie najrýchlejšie v Európe už vyše dvoch percent.

Najrýchlejšie očkujú Dáni, Slovensko je aktuálne niekde uprostred tohto úsilia. Je to aj z toho dôvodu, že rýchlosť očkovania je podľa odborníkov závislá na dodávkach vakcín, a tie meškajú.

Na Slovensku sa doteraz očkovalo dvoma vakcínami, najmä však očkovacou látkou Comirnaty od konzorcia Pfizer a BioNTech. Práve oni však v úvode týždňa oznámili, že napriek zvýšeniu výrobnej kapacity vo fabrike v Belgicku budú ďalšie dodávky meškať.


Slovensko v najbližších týždňoch očakáva dodávku vakcín aj od spoločnosti Moderna, postupne by sa v Európskej únii mala schváliť aj vakcína od AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Z nej však majú niektorí ľudia obavy.

Rôzne účinnosti

Má totiž podľa výsledkov klinického testovania nižšiu účinnosť ako vakcíny od Pfizer či Moderna. Comirnaty má 95 percent účinnosť, vakcína Moderna 94,1 percentnú a AstraZeneca podľa doterajších údajov iba okolo 70 percent.


Rozdiel je aj v nežiaducich účinkoch. Pri vakcíne od Pfizer/BioNTech sú to zvyčajne bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka.

Nežiaduce účinky vakcíny od spoločnosti Moderna sú rovnako začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica, horúčka, ale tiež napuchnuté alebo citlivé uzliny v podpazuší, nevoľnosť a zvracanie.


AstraZeneca uvádza citlivosť, bolesť, pocit tepla, začervenanie, svrbenie, opuch alebo podliatiny v mieste podania injekcie, ďalej pocit únavy, zimnica alebo horúčka, nevoľnosť a bolesti hlavy, kĺbov či svalov.

Môžeme si vybrať?

Zisťovali sme preto, či si budeme môcť vybrať, akou vakcínou sa zaočkujeme v čase, keď sa dostaneme podľa Národnej stratégie očkovania na rad.


Proces očkovania na Slovensku rieši zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, avšak ten sa zaoberá najmä povinným očkovaním. Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 ale povinné nie je.


Navyše, máme mimoriadnu situáciu. „Očkovať sa bude v súlade so stratégiou a na základe dostupnosti vakcín, respektíve ich indikácie,“ vysvetlila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Bez osobnej preferencie

Čo sa týka výberu očkovacej látky, rozhodovať o nej budú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v odbore všeobecné lekárstvo na základe zdravotného stavu každého očkovaného.


Keďže cieľ je čím skôr zaočkovať čo najväčšie percento Slovákov vo veku nad 18 rokov, bude prebiehať „bez osobnej preferencie vakcín ľuďmi“, ako uviedla Eliášová.


Hovorkyňa rezortu zdravotníctva ale tiež jedným dychom dodala, že sa to môže zmeniť, keď bude zaočkovaný dostatočný počet ľudí a na trhu bude dostatok vakcín.

Je nádejou pri liečbe Covidu 19 liek Ivermektin ?

Inštitút ľudských práv považuje sankcie za neúčasť na celoplošnom testovaní za porušenie ľudských práv

Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Konečne vieme, ako dlho bude účinkovať vakcína proti COVID-19. Aspoň tá od Moderny

Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie