• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Vakcín proti koronavírusu bude neúrekom, ale budeme hľadať koho zaočkovať?

Vakcín proti koronavírusu bude neúrekom, ale budeme hľadať koho zaočkovať?

Je najvyšší čas, aby sa spustila masívna celonárodná očkovacia kampaň, namiesto dennodenného nariekania, ako sme na tom zle.

Počet zaočkovaných proti koronavírusu na Slovensku stúpa len veľmi pomaly. Prvú dávku vakcíny zatiaľ dostalo niečo menej ako 800-tisíc ľudí a naďalej sú na očkovanie dlhé čakacie doby.

Záujem bude určite stúpať blížiacim sa dovolenkovým obdobím, keď vstúpia do platnosti aj tzv. COVID pasy, ktoré umožnia voľnejšie cestovanie.

Zatiaľ je to tak, ale bude záujem o očkovanie aj naďalej takto vysoký, alebo postupne sa zistí, že veľký počet občanov vôbec nechce prijať niektorú z ponúknutých vakcín? Pozrime sa na skúsenosť zo zahraničia.

V Srbsku sa očkujú predovšetkým čínskou vakcínou

Srbsko je krajinou, ktorú všetky média označujú ako jednu z najúspešnejších vo vakcinácii obyvateľstva. K pondelku 5. marca je prvou dávkou zaočkovaných 26 percent populácie a druhú už má takmer 20 percent. Na prvý pohľad fantastické, ale je to naozaj tak?

Na začiatok treba hneď pripomenúť, že viac ako 70 percentám obyvateľom je podaná čínska vakcína Sinopharm, ktorá ešte ani len nepožiadala Európsku úniu (EÚ) o povolenie, v Srbsku ho však dostala za niekoľko dní.


Doteraz do krajiny prišlo takmer tri aj pol milióna dávok vakcín, z čoho asi 2 aj pol milióna z Číny a takmer 250-tisíc z Ruska. Viacerí zahranično-politickí analytici tvrdia, že ide o jasný príklad zneužitia politickej stratégie v súvislosti s nebezpečnou pandémiou.


Svedči o tom aj to, že autoritárny prezident Aleksandar Vučić, alebo premiérka Ana Brnabić boli na letiskách osobne privítať vakcíny z týchto krajín. Pripomeňme, že aj už bývalý slovenský premiér Igor Matovič „veľkou slávou“ osobne privítal ruský Sputnik V. na letisku v Košiciach. Svedčí to asi o spôsobe dodania očkovacích látok a zámeroch týchto krajín.

Záujem o očkovanie začal klesať, očkovali aj zahraničných občanov

V prvých dňoch vakcinácie polícia musela robiť poriadky pred vakcinačnými strediskami, kde boli davy ľudí. Neskôr sa im to podarilo regulovať a postupne sa situácia znormalizovala. Zrazu však nastal problém. Záujem o očkovanie začal klesať a teraz už existujú obavy, že v tejto krajine už zakúpené vakcíny nebudú mať komu dať.

Všetkých vo svete ohúrila správa, že Srbsko pozvalo aj obyvateľov iných krajín, aby sa prišli zdarma zaočkovať. Viacerí to označili ako nevídanú humánnosť, lebo vo väčšine krajín bojujú práve s nedostatkom vakcín. Tak do tejto krajiny sa prišli zaočkovať nielen tisíce občanov okolitých balkánskych krajín, ale napríklad aj Česi či Poliaci, ktorí ďakovali Srbsku za takúto možnosť.


Humánnosť má však aj druhú stranu mince. Šlo o vakcíny AstraZeneca, ktorú v Srbsku málokto chcel prijať pre negatívnu propagandu, Podľa tamojších médií sa krajina zrazu ocitla v situácii, že desaťtisícom vakcín sa o niekoľko dní skončí expiračná lehota. Vláda sa tak rozhodla, že si radšej pozvaním občanov zo zahraničia urobí fantastický medzinárodný imidž, ako by ich musela zničiť. Gesto je iste chvályhodné, ale zároveň aj mementom pre iné krajiny, keď uplynie prvá vlna eufórie z vakcinácie.

Zanedbal sa význam propagácie vakcinácie

K existujúcej situácii sa táto krajina dostala predovšetkým zanedbaním vysvetľovania významu vakcinácie a silným antivaxerským vplyvom. Televízie s celoplošným dosahom napríklad do štúdia pozývali práve lekárov, ktorí často spochybňovali samotnú pandémiu.


Dokonca člen krízového štábu na začiatku pandémie na oficiálnej tlačovej konferencii vyzýval na nákupy do Milána, ktoré už vtedy tvrdo bojovalo s koronavírusom. Prezident krajiny Vučić sa napríklad ešte stále nedal zaočkovať, aj keď ešte v októbri hovoril, že bude medzi prvými. Doteraz to už niekoľkokrát odložil.

Netreba zabúdať ani na silu sociálnych sietí v tejto krajine, kde antivaxeri priam bombardujú spoločnosť svojimi názormi. Všetko to malo za následok, že napríklad na výzvu študentom zaočkovať sa v treťom najväčšom meste krajiny, Niši, ich reagovalo iba niekoľko.

Na Slovensku je propagácia vakcinácie tiež slabá

Príklad z tejto balkánskej krajiny by si mala zobrať možno aj slovenská vláda. Aj u nás sa síce denne objavuje známy slogan rúško-rozostup-ruky-očkovanie, ale s tým posledným bodom to nie je až také „ružové“.

A preto sa teraz treba sústrediť predovšetkým na očkovanie. Prvotný enormný záujem nesmie nikoho uspokojiť, lebo možno prídu chvíle, že očkovacích látok bude dostatok, ale možno ich nebudú mať pre nezáujem ľudí komu podať


Samotní odborníci hovoria, že bez zaočkovania asi 70 percent populácie sa nedosiahne dostatočná imunita obyvateľstva a COVID-19 bude aj naďalej medzi nami šarapatiť. Je najvyšší čas, aby sa spustila masívna celonárodná očkovacia kampaň, namiesto dennodenného nariekania, ako sme na tom zle.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie