• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

V súťaži #AllForJan udelili druhýkrát medzinárodnú novinársku cenu, získal ju nezávislý maďarský portál

V súťaži #AllForJan udelili druhýkrát medzinárodnú novinársku cenu, získal ju nezávislý maďarský portál

Cenu udeľujú novinárom zo strednej a východnej Európy, ktorí sú pri svojej profesionálnej práci verní hodnotám.

26.2.2021 (Webnoviny.sk) - Cenu #AllForJan a desaťtisíc eur získal redakčný tím maďarského spravodajského nezávislého portálu Telex.hu. Informoval o tom Peter Porubský z Ringier Axel Springer SK. Vyhodnotenie druhého ročníka súťaže sa uskutočnilo 25. februára na online konferencii Media for Freedom Summit Conferecnce.

Organizáciu podujatia, ktoré je zamerané na súčasné hrozby pre slobodné a nezávislé médiá, mala na starosti European Magazine Media Association a European Newspaper Publishers’ Association. Organizátorom súťaže #AllForJan Award je spoločnosť Ringier Axel Springer Media. Udeľujú ju novinárom zo strednej a východnej Európy, ktorí sú pri svojej profesionálnej práci verní hodnotám, akými je otvorenosť, odvaha a nekompromisné spravodajstvo pri spoločensky dôležitých témach.

Vysoká profesionalita

Predseda poroty a šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy konštatoval, že žurnalistika je úspešná, keď jej ľudia dôverujú, a to najmä v obdobiach, ktoré nemajú radi realitu a fakty. „Maďarskí kolegovia z Telex.hu hrajú vo svojej krajine mimoriadne dôležitú úlohu. Ocenenie, ktoré udeľujeme, spája ich vysokú profesionalitu a zároveň zodpovednosť, ktorú majú - byť médiom, ktoré stojí na strane spravodlivosti, faktov, slobody a demokracie,“ objasnil udelenie ceny.

Víťazný portál Telex.hu funguje od 2. októbra 2020 a pokrýva okrem veci verejných aj správy o ekonomike, kultúre, športe, najnovších technologických a vedeckých úspechoch. Porubský priblížil, že ich prihlásenie sa do #AllForJan súviselo s históriou založenia a fungovania portálu Telex.hu a celého tímu. Vysvetlil, že 50 členný redakčný tím spoločnosti predtým pracoval pre najväčšiu a najvplyvnejšiu maďarskú online službu Index.hu. „Takmer všetci novinári z Index.hu ukončili prácu pre tento portál v júli 2020, pretože cítili postupnú stratu nezávislosti a rastúci vplyv obchodných hráčov s väzbami na vládu na úroveň riadenia a vlastníctva Index.hu,“ uviedol.

Nový nezávislý portál

Hromadný odchod novinárov portálu bol podľa Porubského veľkou udalosťou nielen v Maďarsku, ale aj na medzinárodnej scéne. Na demonštrácii za solidaritu s novinármi z Index.hu a na podporu slobody médií v Maďarsku sa v júli 2020 zúčastnili tisíce ľudí. Následne, deväť týždňov po tejto udalosti, cez crowdfunding, spustili bývalí novinári Index.hu nový nezávislý portál - Telex.hu. Porubský poukázal, že vysoká dôvera verejnosti v nový projekt sa prejavila aj pri zbieraní finančných prostriedkov. Dary pre portál Telex.hu poskytlo doteraz viac ako 40-tisíc ľudí.

Vo februári si Slovensko pripomenulo výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice archeologičky Martiny Kušnírovej. Kuciak ako investigatívny novinár, ktorý sa zameriaval hlavne na investigovanie daňových podvodov slovenských podnikateľov s prepojením na popredných slovenských politikov, pracoval pre portál Aktuality.sk. Spolu so snúbenicou boli zavraždení 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie