• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

V Slovenskom krase začínajú so zimným sčítaním netopierov, žije tam viac než 20 druhov

V Slovenskom krase začínajú so zimným sčítaním netopierov, žije tam viac než 20 druhov

Prieskumné tímy sčítavajú netopiere aj nad priepasťami, ktoré majú hĺbku sto metrov.

25.1.2020 (Webnoviny.sk) - V Národnom parku (NP) Slovenský kras sa v najbližších dňoch začne hlavná časť zimného sčítania netopierov. V rozhovore pre agentúru SITA to povedal zoológ NP Slovenský kras Milan Olekšák. Hlavná časť zimného monitoringu netopierov zahŕňa miesta, na ktorých sa vyskytujú najpočetnejšie skupiny netopierov.

V Slovenskom krase sa nachádzajú vo viac než tisíc jaskynných útvaroch. Správa NP preto pravidelne monitoruje iba najpočetnejšie netopierie zimoviská, sčítanie na ostatných miestach nevykonáva na pravidelnej báze.

Slovenský kras býva často označovaný ako „raj netopierov“. Nachádzajú sa v ňom takmer všetky druhy, ktoré sa zvyknú vyskytovať na slovenskom území. „Na celom Slovensku sa vyskytuje asi 28 druhov netopierov. Z nich vyše 20 nájdeme v Slovenskom krase,“ povedal zoológ NP Slovenský kras Milan Olekšák.

Monitoring netopierov

Pravidelný monitoring netopierov vykonávajú ochranári v Slovenskom krase posledných 20 rokov. Podľa Olekšáka si sčítanie vyžaduje nie len znalosti týkajúce sa jednotlivých druhov, ale aj fyzickú zdatnosť a výbornú znalosť terénu.

Sčítanie sa uskutočňuje pod vedením skúseného kolegu, strážcu Štefana Matisa. Všetci účastníci sú rozdelení do výskumných tímov. Pri sčítaní je nutné používanie jaskyniarskej techniky, akou sú napríklad laná či lanové rebríky. V niektorých jaskyniach pritom kolegovia sčítavajú netopiere aj nad priepasťami hlbokými vyše sto metrov,“ vysvetľoval Olekšák.


Sčítanie prebieha klasickou formou zapisovania vizuálne narátaného počtu jedincov. V prípade malých jedincov, ktorí vizuálne pripomínajú machuľu využívajú fotografovanie. Vyhotovenú fotografiu následne analyzujú v kancelárii a sčítavajú počet odfotených jedincov.

Populácia netopierov

Populáciu netopierov v Slovenskom krase možno podľa Olekšáka považovať za stabilnú, hoci počty niektorých konkrétnych druhov kolíšu. Najpočetnejšími druhmi netopierov, ktoré sa v krase vyskytujú, sú podkovár malý a večernica malá.


Najvzácnejšími druhmi sú kriticky ohrozený lietavec sťahovavý či podkovár južný. Z predošlých sčítavaní vyplýva, že niektoré jedince majú tendenciu sa na zimoviská vracať opakovane.


Počas niektorých sčítaní sme zopár jedincov označkovali. Keď sme pravidelné sčítanie netopierov vykonávali opäť o rok, našli sme niektoré označkované jedince na tých istých miestach, na ktorých sme ich označkovali aj niekoľko rokov dozadu,“ dodal Olekšák. Netopiere si podľa neho budú zo strany vedeckej obce vyžadovať ďalší výskum. Stále totiž nie sú zodpovedané všetky otázky týkajúce sa ich migrácie či spôsobu lovu.

Jaskyne a rezervácie

NP Slovenský kras sa rozprestiera v juhovýchodnej časti Slovenska na ploche 346 kilometrov štvorcových. 9. decembra 1995 bol zapísaný do zoznamu svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO.


Na území Slovenského krasu sa nachádza viac ako 1 350 jaskýň a viac než 1 500 druhov vyšších rastlín. Súčasťou národného parku je aj desať národných prírodných rezervácií, šesť prírodných rezervácií a 16 jaskýň zapísaných do zoznamu národných prírodných pamiatok.


Viac k téme: Národný park Slovenský Kras, netopier, ochranári zvierat, Slovenský kras

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie