• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

V SaS si znovu prehodnotia ako ďalej s Matovičom. Chcú pravidlá, z ktorých nebude možné vybočiť

V SaS si znovu prehodnotia ako ďalej s Matovičom. Chcú pravidlá, z ktorých nebude možné vybočiť

Koalícia sa doteraz nedostala k podpisu memorandu o dobrom vládnutí. Líder SaS Richard Sulík oznámil, že koalícia je na bode nule a že premiér svojou tlačovkou zrušil dohodu, ktorú týždeň tvorili.

Strana SaS si bude musieť znovu odpovedať na otázku, či a ako pokračovať v koalícii s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO).

Líder SaS Richard Sulík postoj strany oznámi v pondelok 15. marca. Politológ Jozef Lenč predpokladá, že rozpad štvorkoalície a následne predčasné voľby by nemali byť témou v najbližšom období.

Podľa informácií portálu Webnoviny.sk v SaS sú názory, že s Matovičom a štýlom jeho vládnutia sa nedá dlhodobo v koalícii fungovať. V strane sú tiež početne zastúpené názory, že je potrebné pokračovať v napĺňaní vládnych sľubov za pevne stanovených pravidiel.

Koaličná kríza namiesto ohláseného konca nadobudla nové pokračovanie na tlačovej konferencii premiéra Matoviča. Premiér pri oznamovaní demisie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) partnerom kriticky odkázal, že ministrovi za rok nepomohli, „chceli mať z neho rituálnu obeť“ a že išlo o najabsurdnejšie odstúpenie v dejinách.


Aj keď nie priamo Matovič, ale minister financií Eduard Heger z OĽaNO najnovšie vystrel ruku k partnerom v koalícii. Za tlačovku Matoviča zo štvrtka 11. marca sa tým, ktorých sa dotkla, ospravedlnil.

Vytlačí Krajčí poslankyňu SaS?

Koalícia sa doteraz nedostala k podpisu memorandu o dobrom vládnutí. Líder SaS Richard Sulík oznámil, že koalícia je na bode nule a že premiér svojou tlačovkou zrušil dohodu, ktorú týždeň tvorili.


Jej súčasťou malo byť vraj aj to, že Krajčí po návrate do parlamentu zaujme post šéfa zdravotníckeho výboru. Na čele výboru je momentálne Jana Bittó Cigániková (SaS). Jej odchod z vedenia výboru pred časom žiadal poslanec OĽaNO Richard Vašečka.

Hľadanie nového ministra

Minister zdravotníctva Krajčí v piatok 12. marca podal demisiu, svojho poslaneckého mandátu sa ujme 16. marca, kedy začína ďalšia schôdza parlamentu. Kto bude novým ministrom nie je zatiaľ zrejmé.


V politických kuloároch sa hovorí predovšetkým o štátnych tajomníkoch v rezorte zdravotníctva Jane Ježíkovej alebo Petrovi Stachurovi.


Zvažuje sa tiež meno ekonóma, súčasného štátneho tajomníka ministerstva financií Marcela Klimeka. Ten pôsobí ako podpredseda dozornej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

„Všetci by si mali schladiť hlavy“

V koalícii je snaha situáciu upokojiť. Viacerí politici sa nechceli k aktuálnemu dianiu vyjadrovať. Poslanec Juraj Krúpa (OĽaNO) si však položil otázku, či sú už všetci tak precitlivení, že je jedno, čo povie Sulík alebo Matovič, automaticky to znamená ohrozenie vládnej koalície.


„Všetci by si mali schladiť hlavy a zamerať sa na prácu, ktorú majú robiť. Prestať politikárčiť a využívať každé jedno vyjadrenie politického partnera na to, aby z toho vytrieskavali politický kapitál,“ povedal Webnovinám Krúpa.

Neexistuje vybočenie z pravidiel

Poslanec SaS Peter Osuský povedal, že počas tlačovky premiéra, na ktorej ohlasoval koniec Krajčího, mal z Matoviča pocit, že si žiadnu dohodu v koalícii nepraje.


„Neustále omieľanie, že jedni sú lietadlá a druhí sú hrobári, pričom hlavný argument pre hrobárstvo je, že na každom rohu sú už rok otvorené reštaurácie, fitness centrá, teda to, čo presadil zločinec, predseda SaS, rozhodlo o obetiach, tak to sa dá rozprávať len ľuďom, ktorí sú úplne vymletí a ktorých pamäť nesiaha po prvý roh, kde vidia permanentne otvorenú krčmu,“ zhodnotil.

Na otázku, čo má teda urobiť ďalej SaS, odpovedal, že ako poslanec prežil štyri roky v koalícií so SDĽ a výsledkom bol vstup do NATO a EÚ. Tvrdí, že ho skúsenosť „žiť s menším zlom“ poznačila na celý život, ale je hlboko presvedčený, že to malo zmysel.


„Ak nevyužijeme tieto tri roky na nevyhnutné kroky, ktoré treba urobiť pre lepšie Slovensko, tak neurobíme dobre. Ale aby sme ich vôbec mohli v tomto tíme robiť, musíme si pravidlá vytýčiť tak, že neexistuje z nich vybočenie,“ priblížil Osuský.

Neudržal sa vraj na uzde

Politológ Lenč si myslí, že premiér Matovič sa vo štvrtok 11. marca počas tlačovky „neudržal na uzde“ a výsledkom bolo nové napätie v koalícii.


Tvrdí, že ešte pred týždňom bol presvedčený, že SaS neodíde z koalície. Za súčasnej situácie tá možnosť je väčšia.


„SaS svoj odchod spojila s odstúpením ministra zdravotníctva. Keďže minister podal demisiu, myslím si, že ešte SaS predsa len v koalícii zotrvá. Zrejme do ďalších útokov, a tie sa budú opakovať,“ zhodnotil politológ.

Memorandom Matovič neprestane byť Matovičom

Koalícia by mala podpísať memorandum o dobrom vládnutí. Podľa Lenča tento dokument nebude mať význam pre stabilitu vlády.


„Môže mať však význam pre strany, ktoré môžu memorandu použiť ako dokaz, že Matovič opäť porušil dohodu. Nemyslím si však, že keď koalícia podpíše memorandum o dobrom vládnutí, tak Igor Matovič prestane byť Igorom Matovičom,“ mienil politológ.


Lenč nepredpokladá, že SaS by po víkende prišla s novými požiadavkami, za akých zostane v koalícii. Podľa neho SaS nemá čím pritlačiť na Matoviča.

„SaS nemôže povedať, že odchádza z koalície, pretože Matovič by Sulíkovi stále hovoril, že podobný krok urobil za vlády Ivety Radičovej. Musí ísť o takú vec, aby verejnosť prijala, že SaS nebola tá, čo rozbila vládu, ale Matovič,“ doplnil.

Poslankyňa nechcela povedať, či požiadavku na svoje zosadenie vníma ako odvetu OĽaNO. Webnovinám povedala, že postoj SaS bude známy po víkende.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie