• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

V SaS sa rebel proti Sulíkovi nenašiel. Poslanci stoja za šéfom strany

V SaS sa rebel proti Sulíkovi nenašiel. Poslanci stoja za šéfom strany

Premiér Matovič popri kritike Sulíka odporučil liberálom, aby si hľadali dôstojnejšieho reprezentanta.

Po spore ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) o podobe opatrení proti pandémii sa poslanci Slobody a solidarity postavili za svojho straníckeho predsedu.

V SaS sa neobjavil ani jeden rebel, ktorý by išiel proti straníckemu šéfovi. Poslanci hnutia Obyčajní šudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zase držia chrbát premiérovi.

Cez víkend Sulík opustil rokovanie Ústredného krízového štábu a kritizoval odborníkov, že sa majú prijímať opatrenia na zatváranie prevádzok, aj keď nemajú dáta, kto sa kde nakazil. Premiér Matovič sa v pondelok vyjadril, že Sulík už nemá jeho dôveru ako priateľ.

Sulík sa stará o životy firiem, Krajčí o životy ľudí

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová portálu Webnoviny.sk povedala, že klub „jednoznačne“ stojí za predsedom strany Sulíkom. Podľa Zemanovej boli jeho požiadavky veľmi racionálne. „Práve v takýchto vypätých chvíľach je dôležité, aby sa veci prijímali s chladnou hlavou,“ zdôraznila.


Šéf finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS) zaujal podobný postoj. Podľa neho sa má minister hospodárstva starať, aby firmy fungovali a hospodárstva šliapalo. „Tak ako sa minister zdravotníctva Marek Krajčí stará o životy ľudí, aj minister hospodárstva sa musí starať o životy firiem. Aj firma vie zomrieť. Žiadať dáta a odôvodnenia, prečo nie čo zatvárame, je úplne prirodzené a normálne,“ vyjadril sa pre Webnoviny Viskupič.


Sulík sa môže oprieť aj o predsedníčku výboru pre zdravotníctvo Janu Bittó Cigánikovú (SaS). Na sociálnej sieti okrem iného uviedla, že ľuďom nepomôže ochrana pred koronou v podobe zatvárania ekonomiky bez relevantných dát, keď následne nebudú schopní uživiť vlastné rodiny. Podľa nej v SaS majú snahu robiť naozaj len nevyhnutné a zmysluplné rozhodnutia, za čo zatvorenie reštaurácií, divadiel, fittnes centier a podobne momentálne nepovažujú.



V hnutí OĽaNO poslanci Sulíkovi adresovali výčitky. Poslanec Juraj Gyimesi (OĽaNO) hovorí, že rozumie vyjadreniam premiéra a že podobne aj on reaguje na počínanie poslancov SaS v parlamente. „Dlhodobo kritizujem ich elitárske pôsobenie, nulový emočný kvocient. Prakticky toto máme v malom aj my v parlamente,“ povedal Gyimesi.

Ďalší poslanec OĽaNO Andrej Stančík uviedol, že stojí za rozhodnutím odborníkov ako väčšina vlády. „Nekolegiálne a nezodpovedné vzhľadom na vážnosť situácie, v ktorej sa nachádzame,“ reagoval pre Webnoviny.sk na postup ministra Sulíka, ktorý odišiel cez víkend z rokovania Ústredného krízového štábu. Stančík si myslí, že by v koalícii mali zaujať jednotný postoj a viac sa snažiť o súdržnosť ako sa hádať.

Akoby chvost vrtel so psom, hovorí Gyimesi

Premiér Matovič popri kritike Sulíka odporučil liberálom, aby si hľadali dôstojnejšieho reprezentanta. Gyimesi v tejto súvislosti povedal, že bolo načase upozorniť na konanie Sulíka. „Celé pôsobenie SaS v koalícii začalo vyzerať tak, ako keby chvost vrtel so psom,“ poznamenal. Myslí si, že koalícia by sa mala postaviť za seba aj v nepopulárnych opareniach.


„Ak sa Richardovi Sulíkovi nepáči počínanie pána premiéra alebo hnutia OĽaNO, tak môže z tejto koalície vystúpiť alebo nemal do nej ani vstupovať,“ mienil Gyimesi. Dodal, že ak už raz je v koalícii, mal by ťahať za jeden povraz a preferenčne sa nepriživovať na nepopulárnych opareniach vlády.



Podľa poslanca Viskupiča premiér Matovič prestrelil vyjadreniami, aby si SaS našla iného reprezentanta. „Nášho predsedu mení kongres a členovia, a nie koaličný partner nejakým vyjadrením,“ upozornil. Zemanová povedala, že vyjadrenie premiéra nie je hodné ani komentára.

Vzťahy OĽaNO a SaS ochladnú

Podľa Zemanovej vzťahy v koalícii medzi SaS a OĽaNO vo vecnej rovine zostanú také ako aj doteraz. „Možno nastane nejaké ochladnutie v rámci medziľudských vzťahoch, pretože emócia je v každom,“ usúdila. Podľa nej pri pragmatickom riešení úloh nebude mať spomínaný spor žiadny dopad.

Viskupič poukázal na to, že tie najlepšie riešenia vznikajú v diskusii a možno aj v hlasnejšej debate. Podľa neho by problém nastal až vtedy, keď sa prestane komunikovať.


Sulík v nedeľu 11. septembra predčasne odišiel z Ústredného krízového štábu. Na sociálnej sieti si potom s premiérom navzájom vymieňali názory. Podobne napätí situácia bola medzi obidvomi politikmi aj počas prvej vlny pandémie, keď sa pred veľkonočnými sviatkami obmedzil pohyb osôb a vytvárali sa veľké dopravné kolóny.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie