• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

V Prešovskom kraji distribuujú testy pre zariadenia sociálnych služieb, doteraz nákazu nepotvrdili

V Prešovskom kraji distribuujú testy pre zariadenia sociálnych služieb, doteraz nákazu nepotvrdili

Vzorky doteraz testovaných zamestnancov ZSS kraja sú negatívne.

6.5.2020 (Webnoviny.sk) - Zamestnanci zariadení sociálnych služieb (ZSS) v pôsobnosti Prešovského kraja majú negatívne testy na koronavírus. Potvrdili to výsledky PCR testov u takmer 300 zamestnancov ZSS v priamom kontakte s klientmi, ktorým minulý týždeň odobrali vzorky.

Viac o téme: Koronavírus

Aktuálne sa u verejných i neverejných poskytovateľov v kraji rozbieha celoplošné testovanie takzvanými rýchlotestami. Prešovský samosprávny kraj (PSK) inicioval v uplynulých dňoch testovania zamestnancov v 25 zariadeniach, ktorých je zriaďovateľom.

Naposledy odoberanie vzoriek prebehlo v spolupráci so spoločnosťou Medirex na 5-tich odberných miestach zriadených priamo v ZSS vo Svidníku, v Humennom, Kežmarku, Spišskom Podhradí a v Prešove.

Celoplošné testovanie

Z 281 testovaných zamestnancov našich zariadení sociálnych služieb nemal ani jeden pozitívny test na koronavírus, takže je to veľmi dobrá správa. Spolu máme aj z vlastnej iniciatívy otestovaných do približne 460 zamestnancov, všetko s negatívnym nálezom. Čakáme ešte na výsledky kontrolného testovania v Centre sociálnych služieb Domov pod Tatrami v Batizovciach, po ktorom, verím, budeme môcť konštatovať, že situácia je v zariadeniach župy pokojná a stabilizovaná,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Ako ďalej informoval, už v najbližších dňoch vykonajú v zariadeniach aj celoplošné testovanie rýchlotestami, ktoré zabezpečil štát cez Štátne hmotné rezervy SR. Vyššie územné celky ich postupne distribuujú do všetkých sociálnych zariadení na svojom území.

Zabezpečenie distribúcie

Momentálne zabezpečujeme distribúciu nielen k verejným, ale aj k neverejným poskytovateľom sociálnych služieb, ktorým spolu s rýchlotestami pribaľujeme aj ochranné pracovné prostriedky. Sety budú v priebehu tohto a budúceho týždňa postupne doručované do zariadení sociálnych služieb a do zariadení krízovej intervencie. Odovzdávať ich budeme podľa inštrukcií ministerstva a s podrobnou inštruktážou s tým, že testovanie vykoná kvalifikovaný zdravotnícky pracovník, sestra, ktorú si určí priamo samotný poskytovateľ,“ konkretizoval vedúci Odboru sociálnych vecí a rodiny Úradu PSK Pavel Slaninka.

Ten zároveň dodal, že ak poskytovateľ nebude mať možnosť vykonať testovanie prostredníctvom vlastného personálu alebo prostredníctvom zmluvnej ADOS, osobu na výkon testovania v takomto zariadení určí vyšší územný celok.

Zariadenia sociálnych služieb

Celoplošné testovanie v zariadeniach sociálnych služieb bolo zavedené v súvislosti so šíriacou sa nákazou nového koronavírusu a prvými pozitívnymi prípadmi ochorenia Covid-19 v zariadeniach sociálnych služieb na Slovensku.

Uskutočňuje sa formou takzvaných kazetových rýchlotestov, ktoré majú odhaliť v pomerne krátkom čase prítomnosť protilátok IgM a IgG proti koronavírusu, pričom až pri potvrdenej pozitivite nasleduje presnejšie PCR testovanie.

Rýchlotestami na koronavírus budú testovaní všetci zamestnanci a klienti zariadení sociálnych služieb. Na území Prešovského kraja by sa malo opatrenie dotknúť 25 verejných a 81 neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.

Viac k téme: centrá sociálnych služieb, Koronavírus, zariadenia pre seniorov

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie