• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

V juhoafrických vodách objavili nový druh drobného morského koníka, je veľký ako zrnko ryže

V juhoafrických vodách objavili nový druh drobného morského koníka, je veľký ako zrnko ryže

Hippocampus nalu je vôbec prvý druh trpasličieho morského koníka v Afrike a Indickom oceáne.

22.5.2020 (Webnoviny.sk) - Vo vodách obmývajúcich Juhoafrickú republiku objavili nový druh trpasličieho morského koníka, ktorý je veľký asi ako zrnko ryže.

Drobný tvor sa nazýva Africký alebo Sodwanský trpasličí morský koník (Hippocampus nalu), informuje na svojom webe National Geographic s tým, že druhé spomínané meno je odvodené od Sodwanského zálivu, kde ho spozorovali. Objav popísali vedci v štúdii, ktorá vyšla v odbornom časopise ZooKeys.

Hippocampus nalu je unikátny okrem iného tým, že je to jediný druh trpasličieho morského koníka spozorovaný v Afrike a celom Indickom oceáne.

Kengura v Nórsku

Zvyšných sedem druhov trpasličích morských koníkov, s výnimkou jedného v Japonsku, obýva takzvaný Koralový trojuholník v juhozápadnom Tichom oceáne.

"Je to ako nájsť kenguru v Nórsku," vyjadril sa na margo objavu morský biológ a spoluautor štúdie Richard Smith.


Na morského koníka po prvý raz narazila v Sodwanskom zálive v roku 2017 inštruktorka Savannah Nalu Olivier, po ktorej vedci koníka pomenovali v latinčine, keď skúmala riasy na morskom dne.


Fotografie, o ktoré sa podelila s kolegami, sa v roku 2018 dostali ku Smithovi. Ten následne spolu s kolegyňou Louw Claassens niekoľko jedincov chytil a podrobil skúmaniu.

Koníky skúmal tomografom

Smith poslal niekoľko jedincov Grahamovi Shortovi, ichtyológovi pôsobiacemu v Kalifornskej akadémii vied a Austrálskom múzeu.


Vedec, ktorý je spoluautorom štúdie, morské koníky skúmal s pomocou počítačovej tomografie (CT) a zistil, že vo viacerých črtách sa podobali na ostatné druhy.


Na chrbte mali napríklad "krídelká" a ostne, hoci tie sú v porovnaní s ostatnými trpasličími morskými koníkmi špicatejšie.Tiež sa dobre kamuflujú, aby splynuli s prostredím.


Hippocampus nalu sa tiež pravdepodobne, rovnako ako ostatné trpasličie morské koníky, živí drobnými veslonôžkami a kôrovcami.

Unášaný vodnými prúdmi

Nový morský koník je však unikátny tým, že žije v trávnatých riasach, medzi balvanmi a pieskom a podľa Smitha sa zrejme nechávajú unášať vodnými prúdmi.


Ostatné trpasličie morské koníky skôr obývajú pokojné vody okolo koralových útesov a "sú delikátnejšie. Tento je statnejší," dodal vedec.


Objavenie nového morského koníka podľa autorov štúdie dokazuje, ako málo ľudia vedia o oceánoch, najmä pokiaľ ide o drobné tvory.


Vedci predpokladajú, že vo vodách žije ešte pravdepodobne mnoho ďalších dosiaľ neidentifikovaných druhov trpasličích morských koníkov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie