• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

V hoteloch a reštauráciách na Slovensku našli prácu stovky Ukrajincov, zamestnať ich stále nie je jednoduché

V hoteloch a reštauráciách na Slovensku našli prácu stovky Ukrajincov, zamestnať ich stále nie je jednoduché

Mnohým odídencom v praxi komplikuje či dokonca znemožňuje nájdenie si zamestnania nedostatočné zázemie.

19.5.2022 (Webnoviny.sk) - Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine našlo prácu v sektore hotelierstva a gastra na Slovensku vyše päťsto Ukrajincov.

Napriek statusu dočasného útočiska ich podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Mareka Harbuľáka nebolo a stále nie je jednoduché zamestnať.

Štát nevie pružne reagovať

„Narážame nielen na byrokraciu, no i na to, že uchádzači o zamestnanie deklarujú, že sa chcú domov vrátiť ihneď ako im to situácia umožní. Zároveň s touto prácou často nemajú žiadne skúsenosti. Musíme ich preto najskôr zaškoliť a tento proces, v závislosti od typu práce, nejaký čas trvá," uviedol v stredu Harbuľák.

Asociácia zdôraznila, že v tejto oblasti by im mal vhodné podmienky, vrátane starostlivosti o deti, zabezpečiť štát.

„Od vypuknutia vojnového konfliktu improvizujeme ako vieme. Zopakovala sa situácia z obdobia pandémie. Štát na túto situáciu nebol a ani po mesiacoch stále nie je pripravený, a ani schopný na vzniknutú situáciu pružne zareagovať, a to je chyba," upozornil ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Študijné materiály v ukrajinčine

Asociácia ocenila, že štát vyšiel v ústrety jej iniciatíve a spoločne s hoteliermi uľahčil odídencom z Ukrajiny získavanie osvedčení o odbornej spôsobilosti, ktoré sú pre prácu v gastre a hotelierstve nevyhnutné.

„Úrad verejného zdravotníctva nám vyšiel promptne v ústrety a aktívne sa zapojil do zefektívnenia študijných materiálov pre odídencov. Tie tiež v značnom rozsahu preložil aj do ukrajinského jazyka," priblížil Harbuľák.

„Získať zdravotný preukaz síce stále nie je jednoduché, no s aktívnou pomocou zamestnávateľov sa to dá," dodal prezident AHRS.

Ruská štátna televízia odvysielala kritiku invázie na Ukrajine, bývalý dôstojník opísal realitu

K zriedkavej verejnej kritike vedenia ruských vojenských operácií na Ukrajine sa odhodlal bývalý popredný ruský dôstojník. Ako referuje spravodajský web CNN,

Ukrajina môže vyzbrojiť milión ľudí

Nepime ´informačné lieky na upokojenie´ o nejakom morálnom alebo psychologickom kolapse ukrajinských ozbrojených síl,“ povedal plukovník vo výslužbe vo vysielaní ruského Prvého kanála. „Nič z toho sa nepribližuje realite,“ dodal.

Po týchto slovách nasledoval nesúhlas zo strany moderátora, na čo Chodarenok odpovedal, že vzhľadom na pomoc od Európy by Ukrajina mohla vyzbrojiť až milión ľudí. „Musíme vidieť túto realitu blízkej budúcnosti a musíme to zvážiť v našich operačných a strategických výpočtoch. Úprimne povedané, situácia sa pre nás bude zhoršovať,“ varoval.

Postoj k rozširovaniu NATO pôsobí smiešne

Chodarenok taktiež povedal, že postoj Ruska k rozširovaniu Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) pôsobí „smiešne“. „Pozrime sa na túto situáciu ako celok z našej celkovej strategickej pozície. Najväčším problémom našej vojenskej a politickej situácie je, že sme v totálnej geopolitickej izolácii. A celý svet je proti nám, aj keď si to nechceme priznať,“ skonštatoval.

Chodarenok ešte pred začiatkom invázie varoval, že viesť vojnu na Ukrajine bude ťažšie, ako mnohí predpokladali. „Moskva podceňuje mieru nenávisti v susednej republike, ktorá, ako viete, je najúčinnejšie palivo v ozbrojenom boji. Ruskú armádu na Ukrajine nikto nebude vítať s chlebom, soľou a kvetmi,“ povedal ešte vo februári s tým, že akékoľvek tvrdenia o rýchlom ruskom víťazstve nie sú ničím podložené.

Váhanie v otázke integrácie Balkánu do EÚ môže vytvoriť priestor pre destabilizačné vplyvy, myslí si Korčok

Váhanie v otázke integrácie západného Balkánu do európskych štruktúr by v našom bezprostrednom susedstve mohlo vytvoriť priestor pre destabilizačné vplyvy. Na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci v Bruseli to v pondelok 16. mája skonštatoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS).

Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu zahraničia, podľa ministra má únia dnes, viac ako kedykoľvek predtým, spoločnú zodpovednosť za začatie prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom.

Zaplatili by sme vysokú cenu

Ministri zahraničných vecí na stretnutí po prvýkrát od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine diskutovali o jeho dopadoch na región západného Balkánu. Podľa rezortu zahraničia sa zhodli, že teraz, v čase vojny proti Ukrajine, je silnejšie angažovanie EÚ na západnom Balkáne a potreba urýchlenia integračných procesov ešte naliehavejšie.

„Vojna na Ukrajine neodsunula západný Balkán na vedľajšiu koľaj, práve naopak, zvýraznila našu zodpovednosť za jeho európske smerovanie,“ zdôraznil Korčok. Podľa neho je v európskom záujme zabrániť, aby bola regionálna stabilita ohrozená.

„Za našu vlastnú neschopnosť učiniť pokrok v integračnom procese by sme tým zaplatili vysokú cenu," doplnil.

Ukrajina musí byť členom EÚ

Európski šéfovia diplomacií zároveň za účasti ministra zahraničných vecí Ukrajiny Dmytra Kulebu a ministerky zahraničných vecí Kanady Mélanie Jolyovej, rokovali o ďalších možnostiach podpory Ukrajine, či vyvodzovaní zodpovednosti voči páchateľom vojnových zločinov.

Predmetom diskusie bolo aj zváženie možností pomoci Ukrajine pri exporte jej obilnín do sveta, keďže blokovanie ukrajinských prístavov Ruskom znemožňuje vývoz obilia mnohým krajinám.

Korčok zároveň v súvislosti s Ukrajinou vyhlásil, že krajina musí mať víziu, že sa stane členom EÚ.

„Ak v EÚ deklarujeme, že Únia je otvorená každej krajine, ktorá splní podmienky, tak to musí platiť aj pre nášho východného suseda. Európska budúcnosť Ukrajiny je v slovenskom záujme," povedal minister. Dodal, že Ukrajine musí byť udelený kandidátsky status EÚ.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie