• Dnes je: Štvrtok 22. augusta 2024 meniny má Tichomír

V Európe zomrelo počas 2. svetovej vojny podľa odhadov viac ako 300-tisíc Rómov, ich perzekúcie sa diali aj na Slovensku

V Európe zomrelo počas 2. svetovej vojny podľa odhadov viac ako 300-tisíc Rómov, ich perzekúcie sa diali aj na Slovensku

2.8.2022 (Webnoviny.sk) - Obete rómskeho holokaustu si spoločnosť každoročne v Európe pripomína 2. augusta.

O udalosti informoval Roman Čonka, vedúci dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry zo Štátnej vedeckej knižnice v Prešove.

Zákaz cestovania

Podľa Čonku sa odhaduje, že počas druhej svetovej vojny zahynulo v Európe viac ako 300-tisíc Rómov. Perzekúcie Rómov sa diali aj na území Slovenského vojnového štátu.

Rómovia mali zákaz cestovať hromadnou dopravou, zúčastňovať sa hromadných podujatí, do obcí mohli vstupovať len vo vyhradenom čase, pričom rómski muži boli v Slovenskom štáte zaradení do pracovných táborov.

Ucelené pamätné miesto

Štátna vedecká knižnica v Prešove, dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry v roku 2021 predstavila virtuálnu prehliadku, v ktorej môžu občania pomocou svojho mobilu, tabletu či počítača navštíviť pamätné miesta na Slovensku.

„Naším cieľom do budúcna je virtuálny obsah každoročne dopĺňať o pamätné miesta aj mimo Slovenska a vytvoriť tak ucelené pamätné miesto vo virtuálnom priestore, v ktorom návštevník nájde čo najviac informácií o tomto smutnom období histórie Rómov v Európe,“ uviedol Čonka, podľa ktorého takto vzdialeným spôsobom vedia priamo vo virtuálnej prehliadke vzdelávať napríklad skupiny žiakov v školách.

V novom školskom roku to budú testovať na vybraných základných a stredných školách, vzdelávanie ponúknu aj komunitných centrám a neziskovým organizáciám. Výskumu v oblasti rómskeho holokaustu na Slovensku sa venuje od roku 2005 aj Občianske združenie In Minorita.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 22. august 2024

horoskopy na dnes stvrtok 22 august 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 22. august 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Na vášho partnera čaká ustupovanie a prispôsobovanie sa, čo je vlastne jeho najčastejšou úlohou. Tentoraz bude vyžadovať rýchle tempo.

Býk 21.4. - 21.5.

Ak sa chcete osvedčiť aj na umeleckom poli, vystihli ste pravú chvíľu. Nebudú vám chýbať originálne nápady, ani inšpirácie. Dobré aspekty sú aj na lásku a všetko, čo súvisí s vašimi záľubami.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes budú prevládať priaznivé aspekty. Energiu venujte dlhodobým plánom. Mimoriadne silne bude pracovať vaša intuícia. Nemali by ste podceňovať nič z toho, čo vám našepkáva.

Rak 22.6. - 22.7.

Mali ste nejaké nezhody v partnerskom vzťahu? Dnes sa môžu zmeniť k lepšiemu. Najbližší určite ocenia vašu ochotu a prístupnosť. Najlepšie sa budete cítiť podvečer.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 22. august 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie