• Dnes je: Štvrtok 25. apríla 2024 meniny má Marek

V Európe môže prísť k dočasnému útlmu výroby v automobilovom priemysle

V Európe môže prísť k dočasnému útlmu výroby v automobilovom priemysle

Takýto stav by mohol v Českej republike, Maďarsku a na Slovensku viesť k dočasne nižšej trajektórii rastu HDP.

19.10.2019 (Webnoviny.sk) - V nasledujúcich piatich rokoch môžu v Európe nastať výrazné zmeny v štruktúre automobilovej výroby. Počas tohto obdobia je možný dočasný útlm celkového dopytu a výroby. Ako ďalej poukazujú analytici skupiny Erste, takýto stav by mohol v Českej republike, Maďarsku a na Slovensku viesť k dočasne nižšej trajektórii rastu HDP, zníženie automobilovej výroby o 10 % zníži HDP o 1 %. Dôvody pritom treba hľadať v rozvoji elektromobility a odložení nákupov zo strany zákazníkov, pretože skutočný začiatok éry elektromobilov sa očakáva až po roku 2025. Ten si totiž vyžaduje rozmach ponuky batérii a siete nabíjacích staníc.

Nedostatočná ponuka batérií

„Práve nedostatočná ponuka batérií a výpadky dodávok predstavovali hlavnú prekážku pre vyššiu produkciou elektromobilov v Európe,“ upozorňujú analytici.

Hybridné elektrické vozidlá a elektromobily, ku ktorým patria aj hybridné vozidlá s možnosťou pripojenia na elektrickú sieť, sú pritom najrýchlejšie rastúcim segmentom v rámci automobilového priemyslu. Kombinovaný podiel hybridov a elektromobilov na novo evidovaných vozidlách v Európskej únii dosiahol v druhom štvrťroku tohto roku asi 7,5 %.

Veľa výrobcov však mešká s dodávkou svojich nových elektromobilov na trh a spotrebitelia musia čakať v poradovníkoch. Niektorí spotrebitelia odkladajú kúpu elektromobilu, lebo čakajú na väčší výber modelov za prijateľné ceny, a taktiež aj na rozvinutejšiu sieť alebo nabíjacie stanice.


Podľa správy organizácie Transport & Environment „Car makers’ electric car plans across Europe 2019-2025“ by sa mal v priebehu nasledujúcich dvoch rokov počet dostupných elektromobilov viac ako zdvojnásobiť.

Najbežnejšia náhrada

„Dovtedy zostanú benzínové motory a hybridy najbežnejšou náhradou pre tých, ktorí si nechcú kúpiť diesel a nechcú ani príliš dlho čakať na svoj „vysnívaný elektromobil“.

V štátoch, kde sú elektromobily veľmi obľúbené, klesá aj predaj benzínových vozidiel, čo naznačuje, že sa nepovažujú za žiadanú náhradu dieselov a zákazníci sú ochotní počkať si na „lepšie“ elektromobily,“ konštatujú analytici.


Realitou v únii je pritom pokles novo evidovaných vozidiel. Ten je spôsobený poklesom dopytu po dieselových automobiloch. V prvej polovici tohto roka sa znížila evidencia nových dieselových vozidiel v únii medziročne o 17 %. Podiel vozidiel na dieselový pohon medzi novo evidovanými vozidlami klesol v druhom štvrťroku 2019 na 31 %.


„Aj keď dieselové vozidlá zatiaľ neboli úplne zakázané, sú vnímané negatívne a medzi potenciálnymi záujemcami panuje veľká neistota, či budú môcť v budúcnosti využívať takéto automobily bez akýchkoľvek obmedzení,“ uvádzajú analytici. Niektoré krajiny už zakázali vjazd dieselových vozidiel do mestských zón, ďalšie plánujú zakázať predaj nových benzínových a dieselových automobilov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 24. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 24 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Najkritickejšie bude ráno. Len sa nezariekajte a nesľubujte nič, čo by vás mohlo neskôr mrzieť. Večer nájdete niečo, o čom ste si mysleli, že je navždy stratené.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes dostanete návrh, za ktorý sa oplatí bojovať. Obavy odložte, nemáte čo stratiť. Ak budete teraz príliš skromní, premárnite fantastickú príležitosť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Ešte stále máte dosť energie, aby ste presadili to, na čom vám veľmi záleží. Musíte však postupovať rýchlo a s plným nasadením. Nemusíte sa ľakať prípadnej prekážky, ľahko ju prekonáte.

Rak 22.6. - 22.7.

Nedajte sa dnes nachytať na hruškách. Ktosi by bol veľmi rád, keby sa mu podarilo dostať vás do úzkych. Snažte sa takticky vymanévrovať z ošemetnej situácie. Nedajte sa vyprovokovať.




Všetky Horoskopy pre Stredu 24. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie