• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

V Detve klesá počet obyvateľov, rodí sa menej detí a pribúda viac úmrtí

V Detve klesá počet obyvateľov, rodí sa menej detí a pribúda viac úmrtí

V roku 2020 sa na trvalý pobyt v Detve prihlásilo 122 ľudí a 189 sa v rovnakom období z trvalého pobytu odhlásilo.

6.2.2021 (Webnoviny.sk) - Ku koncu roka 2020 žilo v Detve 14 044 obyvateľov. Rok predtým to bolo 14 209, čo znamená zníženie o 165 obyvateľov. Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Milan Suja, hlavným dôvodom je, že sa rodí menej detí.

Ďalším dôvodom je viac úmrtí ako v minulých rokoch, pričom viacerí ľudia zomreli priamo na ochorenie COVID-19, alebo ho mali diagnostikované, ale nemuselo byť priamou príčinou úmrtia.

Viac ľudí si odhlásilo trvalý pobyt ako prihlásilo

Ľudia umierali a stále umierajú aj na iné ochorenia a v súčasnosti je iba ťažké určiť, do akej miery priebeh týchto ochorení ovplyvnila súčasná situácia a stav preťaženého zdravotníctva. Na podrobnejšie štúdie si ešte nejaký ten mesiac a možno aj rok budeme musieť počkať,“ uvádza hovorca s tým, že podľa údajov z evidencie obyvateľstva zomrelo vlani 192 obyvateľov Detvy. Rok predtým to bolo 161, v roku 2018 141 a v roku 2017 156 obyvateľov.

Priamo v Detve v roku 2020 umrelo 94 ľudí. Je to číslo z detvianskej matriky, ktoré nám nič nehovorí o úmrtiach obyvateľov mesta, keďže tí môžu zomrieť a aj zomierajú v iných mestách. Naproti tomu v Detve umierajú aj ľudia z iných miest a obcí, napríklad v Liečebni pre dlhodobo chorých alebo v Domove dôchodcov,“ objasňuje Suja. Dodáva, že dôležitým ukazovateľom pre vývoj celkového počtu obyvateľov mesta je sťahovanie ľudí. V roku 2020 sa na trvalý pobyt prihlásilo v Detve 122 ľudí a až 189 sa v rovnakom období z trvalého pobytu v Detve odhlásilo.

Podľa matriky sa v Detve nenarodil nikto

Najdôležitejším číslom v tejto štatistike je vývoj pôrodnosti. „Podľa zápisu v matrike sa vlani v Detve nenarodil nikto, keďže v meste už dávno pôrodnica nefunguje. Malí Detvania sa rodia vo Zvolene, v Lučenci alebo aj v iných mestách. Podľa údajov z evidencie obyvateľstva pribudlo vlani v Detve 129 novorodencov, z toho je 71 chlapcov a 58 dievčat,“ konkretizoval hovorca.

Medzi najobľúbenejšie ženské mená patrili vlani Emma alebo Ema, Natália, Adela a z mužských to boli Peter, Jakub, Martin, Matej, Adam a Michal.

Viac k téme: obyvateľstvo, pôrodnosť, úmrtnosť

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie