• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

V Česku majú okrem indickej aj ďalšie mutácie koronavírusu, priznal minister zdravotníctva

V Česku majú okrem indickej aj ďalšie mutácie koronavírusu, priznal minister zdravotníctva

Už skôr hygienici v Prahe potvrdili indickú mutáciu u človeka z Indie a potvrdený je i prípad tohto variantu v Hradci Králové.

30.4.2021 (Webnoviny.sk) - Česko je štvrtou najrýchlejšou krajinou v Európe, čo sa týka pomeru vyočkovaných dávok vakcín proti koronavírusu. Podľa portálu iDNES.cz to v piatok oznámil minister zdravotníctva Petr Arenberger.

„Čo sa týka pomeru vyočkovaných dávok k tomu, čo nám EÚ dodáva, tak sme veľmi rýchli. Sme na štvrtom mieste s 91 percentami, čo je dané organizáciou. Najrýchlejšie je na tom Rakúsko, potom Španielsko, my sme na štvrtom mieste. Myslím, že je to naozaj veľký úspech," skonštatoval minister.

Vo štvrtok zaočkovali najviac ľudí

Redakcia iDNES.cz však upozorňuje, že v prepočte na obyvateľov má Česká republika podľa údajov Our World in Data siedmy najnižší počet podaných dávok zo štátov Európskej únie. Na sto obyvateľov pripadá v Česku 28,82 podaných dávok vakcín, na Slovensku je to 28,41 a najhoršie je na tom Bulharsko, kde pripadá 11,56 očkovaní na 100 ľudí.

Viac o téme: Koronavírus

Vo štvrtok českí zdravotníci podali 72 843 dávok očkovania proti koronavírusu, čo je najviac za deň od začiatku vakcinácie. Minister podľa vlastných slov predpokladá, že v nasledujúcich dňoch budú očkovať až 80-tisíc dávok za deň. „Celkovo máme dva milióny ľudí, ktorým už ihla prenikla do kože aspoň s jednou očkovacou dávkou. Jeden milión je potom plne naočkovaný," skonštatoval ďalej Arenberger.

Prehovoril aj o mutáciách

V máji by malo do Česka doraziť 2,3 milióna dávok vakcín od spoločností Pfizer-BioNTech, 354-tisíc dávok Moderny, 28-tisíc AstraZenecy a 170-tisíc vakcín Janssen.

Minister tiež hovoril o mutáciách koronavírusu. Okrem indického variantu podľa neho českí hygienici evidujú aj kombináciu nigérijského a britského a tiež britského a floridského. „Máme ďalšieho cestujúceho z Indie, ktorý sa k nám ešte dostal a je pozitívny a zrejme má opäť indickú mutáciu. Z Marseille si k nám cestujúca doviezla kombináciu nigérijskej a britskej mutácie, a máme ďalšiu lahôdku, čo je kombinácia britskej a floridskej mutácie. To sú veci, ktoré treba sledovať," priblížil.

Otvoria kaderníctva i kozmetické salóny

Už skôr hygienici v Prahe potvrdili indickú mutáciu u človeka z Indie a potvrdený je i prípad tohto variantu v Hradci Králové. Dosiaľ pritom nie je jasné, či je indická mutácia infekčnejšia alebo odolnejšia voči vakcínam.

Od pondelka 3. mája budú môcť v Česku otvoriť kaderníctva, pedikúry a kozmetické salóny. Návšteva služieb bude podmienená negatívnym testom na COVID-19, prípadne ukončeným očkovaním alebo dokladom o prekonaní ochorenia počas posledných maximálne 90 dní.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 17. apríl 2024

horoskopy na dnes stredu 17 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Cítite sa výborne a plní optimizmu. Ak sa vrhnete do ťažších úloh, hravo ich zvládnete. To, o čom ste v minulosti len snívali, vám dnes samo padne do náručia.

Býk 21.4. - 21.5.

Stanovíte si vysoké ciele. V starých úlohách veľa dosiahnete. Nepúšťajte sa na novú cestu. Potrebujete získať odstup v pohľade na vaše citové problémy.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nič neurýchľujte, vyčkajte, kým sa vyjadria ostatní. Konajte tak, aby nikto nemal dojem, že sa vnucujete. Večer sa niekto ohlási a získate nečakaný dar.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaša finančná situácia sa môže nečakane zlepšiť. Môže prísť aj k zaujímavej dohode. V každom prípade však prežijete zaujímavý deň a rozhodne sa nebudete nudiť.




Všetky Horoskopy pre Stredu 17. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie