• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

V Bratislave sa pred ruskou ambasádou uskutoční zhromaždenie „Noc s Ukrajinou“, bude sa aj spať na ulici

V Bratislave sa pred ruskou ambasádou uskutoční zhromaždenie „Noc s Ukrajinou“, bude sa aj spať na ulici

Je veľmi dôležité podporiť v tejto ťažkej situácii Ukrajinu aj takto symbolicky.

24.11.2022 (Webnoviny.sk) - Pred budovou ruskej ambasády v Bratislave sa vo štvrtok od 18.00 uskutoční verejné zhromaždenie, ktoré organizuje Iniciatíva Mier Ukrajine pod názvom "Noc s Ukrajinou, kým Putin spí, Ukrajinci mrznú a ďalej umierajú".

Na zhromaždení vystúpia viaceré osobnosti slovenského spoločenského života a program doplnia kultúrne vstupy. Program bude pokračovať do noci aj čítaním detských kníh pri ohni, čo je pre ukrajinské rodiny v súčasnosti bežná realita.

Podujatie sa ukončí po krátkom spánku priamo na ulici v piatok 25. novembra o 9.30 hod. spoločnými raňajkami a tlačovou konferenciou.

Trištvrte roka od začiatku vojny

Zároveň sa však koná pred víkendom, počas ktorého si Ukrajina pripomenie 90 rokov od začiatku hrôz „Holodomoru“. Počas tejto cielenej genocídy zomrelo od hladu sedem až 10 miliónov nevinných Ukrajincov.

„Je veľmi dôležité podporiť v tejto ťažkej situácii Ukrajinu aj takto symbolicky. Počas štvrtkovej noci budeme síce mrznúť, ale ráno sa vrátime do tepla našich kancelárií alebo bytov. Ukrajinci však takéto šťastie nemajú. Útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru sú rovnakou genocídou ako v minulom storočí hladomor. Aj ten na Ukrajine cielene vyvolalo Rusko,“ povedal o význame podujatia člen iniciatívy Mier Ukrajine Marián Kulich.

Potrebujú aj ekonomickú pomoc

Ukrajina však dnes podľa Iniciatívy Mier Ukrajine potrebuje okrem symbolickej podpory aj ekonomickú pomoc. Ukrajinci urgentne potrebujú z ďalších krajín zabezpečiť trafostanice, prepínače a ďalšie zariadenia, aby dokázali poskytovať energiu pre domácnosti.

Mimoriadne dôležité sú aj veľké generátory, ktoré potrebujú pre nemocnice a kritickú infraštruktúru, pomôcť jej ale môžu aj bežní občania, ktorí náročné situácie počas ťažkej zimy môžu pomôcť prekonať akýmkoľvek príspevkom.

Príde viacero osobností

Na podujatí sa zúčastní viacero osobností verejného života, medzi ktorými by mali byť režisér Nikita Slovák, spisovateľ Michal Hvorecký, poetka Miroslava Ábelová, generál vo výslužbe Pavel Macko, odborník na informačnú bezpečnosť Tomáš Kriššák, občianska aktivistka Zuzana Wienk, právnička Slávka Henčeková, ale aj členovia iniciatívy Mier Ukrajiny, ktorá vznikla ako občianska odpoveď na bezprecedentnú agresiu a útok ruskej armády na slobodnú a suverénnu Ukrajinu.

Európsky parlament označil Rusko za štát sponzorujúci terorizmus, útoky armády predstavujú vojnové zločiny

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vzhľadom na zverstvá páchané na Ukrajine v stredu uznali Rusko za štát sponzorujúci terorizmus.


V rezolúcii o najnovšom vývoji, ktorú EP prijal v stredu, europoslanci zdôrazňujú, že úmyselné útoky a zverstvá spáchané ruskými silami a ich zástupcami na civilnom obyvateľstve na Ukrajine, ničenie civilnej infraštruktúry a iné závažné porušenia medzinárodného a humanitárneho práva predstavujú teroristické činy a vojnové zločiny.

V tejto súvislosti nielenže uznali Rusko za štát podporujúci terorizmus, ale aj za štát, ktorý „využíva teroristické prostriedky“. EP o tom informuje v tlačovej správe s tým, že rezolúcia prešla so 494 hlasmi za, 58 proti a 44 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Zoznam teroristov zostavený Úniou

Európska únia (EÚ) v súčasnosti nemôže oficiálne označiť štáty za sponzorov terorizmu, preto ju a jej členské štáty EP vyzýva, aby zaviedli vhodný právny rámec a zvážili zaradenie Ruska na takýto zoznam.

Takýto krok by viedol k viacerým významným reštriktívnym opatreniam voči Moskve a mal by závažné reštriktívne dôsledky pre vzťahy EÚ s Ruskom.

Zároveň poslanci vyzývajú Radu EÚ, aby na zoznam teroristov zostavovaný Úniou, zaradila ruskú polovojenskú organizáciu Wagnerova skupina, 141. špeciálny motorizovaný pluk, známy aj ako „Kadyrovovci“, a ďalšie ozbrojené skupiny, milície a bojové skupiny spriaznené s a financované Ruskom.

Medzinárodná izolácia Ruska

Europoslanci tiež žiadajú ďalšiu medzinárodnú izoláciu Ruska. To sa týka aj členstva v medzinárodných organizáciách a orgánoch, ako napríklad v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov.

Chcú tiež obmedzenie diplomatických vzťahov s Ruskom, obmedzenie kontaktov EÚ s oficiálnymi ruskými predstaviteľmi na absolútne minimum, ako aj uzavretie a zákaz činnosti s Ruskom prepojených inštitúcií v EÚ, ktoré šíria propagandu vo svete.

Deviaty sankčný balík

Parlament v uznesení tiež vyzýva členské štáty EÚ v Rade, aby urýchlene dokončili deviaty sankčný balík proti Moskve. Krajiny by tiež podľa nich mali aktívne predchádzať, vyšetrovať a stíhať akékoľvek obchádzanie už zavedených sankcií a spolu s Európskou komisiou zvážiť možné opatrenia proti krajinám, ktoré sa snažia pomôcť Rusku obísť už zavedené reštriktívne opatrenia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)

akakolvek snaha o ovladnutie kultury je prejavom nekulturnosti vyhlasila caputova video

20.4.2024 (SITA.sk) - Kultúra je vecou nás všetkých, akákoľvek snaha o jej ovládnutie je prejavom nekultúrnosti. Po piatkovom stretnutí so zástupcami kultúrnej obce tak reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Je presvedčená, že štát nemá kultúru politicky ovládať, ale vytvárať pre ňu podmienky a prostredie, a akékoľvek systémové zmeny sa majú diať v riadnom legislatívnom procese a za účasti odbornej verejnosti.

Pozvanie prijali aj rektori

Pozvanie prezidentky na diskusiu prijali rektori univerzít Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Martin Šmatlák a Bohunka Koklesová, exminister kultúry Marek Maďarič a herec i vysokoškolský pedagóg Martin Huba.

Predmetom ich rozhovoru boli poslancami koalície predložené novely zákonov o Fonde na podporu umenia a Audiovizuálnom fonde i novely zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Neopomenuli ani pripravované zmeny týkajúce sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktoré plánuje ministerstvo kultúry. Z diskusie s ľuďmi z kultúrnej oblasti pre prezidentku vyplynulo, že navrhované zmeny idú opačným smerom ako dlhoročný trend manažovania kultúry v našej krajine. Tento trend viedol k nezávislosti od politickej moci a posilneniu autonómie.

Ohrozenie neštátnych zdrojov

„Znepokojujúce sú aj upozornenia na znefunkčnenie niektorých inštitúcií, alebo problémy s vykonateľnosťou pripravovanej právnej úpravy, najmä pokiaľ ide o rozhodovanie o fondoch. V neposlednom rade bude potrebné zodpovedať aj na otázku možného ohrozenia neštátnych zdrojov v týchto fondoch v prípade, ak dôjde k zmene pravidiel o ich rozhodovaní,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

Zmeny v RTVS hlava štátu nazvala účelovými. Podľa nej je jediným cieľom rezortu kultúry vymeniť súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja a personálne preobsadenie riadiacich orgánov.

„Predkladatelia síce upustili od viacerých excesov, akými bola Programová rada či bezdôvodné odvolávanie riaditeľa, avšak účelové rušenie a znovuvzkriesenie akejkoľvek inštitúcie iba za účelom obídenia funkčného obdobia jeho vedenia nie je v súlade s pravidlami fungovania demokratickej spoločnosti,“ uzavrela.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nová kompetencia

Z navrhovaných zmien vyplýva, že počet členov dozornej komisie Fondu na podporu umenia sa môže zvýšiť z pôvodných troch na päť členov. Taktiež sa na radu fondu môže preniesť nová kompetencia, a to voliť a odvolávať nových dvoch členov komisie.

Podobné zmeny nastanú aj pri novele zákona o Audiovizuálnom fonde, keď sa počet členov dozornej komisie zvýši z troch na päť členov. Dôvodom podľa koaličných poslancov je posilnenie kontrolnej právomoci štátu vo fonde.

„Návrh zvyšuje počet členov, ktorých priamo menuje minister kultúry a zavádza menovanie jedného člena dozornej komisie na návrh ministra financií," píše sa v predloženom materiáli.

Zruší sa verejné vypočutie

Spôsob výberu štatutárneho orgánu múzea alebo galérie zriadených ústredným orgánom štátnej správy, vyšším územným celkom alebo obcou, resp. vedúceho zamestnanca riadiaceho múzeum alebo galériu, ktoré nie sú právnickou osobou, by sa mohol upraviť.

Spôsob výberu podľa koaličných poslancov, ktorí zmeny predložili, spôsobuje administratívnu záťaž najmä menším obciam, ktoré tieto funkcie obsadzujú. Zrušiť by sa malo verejné vypočutie uchádzačov o spomínanú funkciu.

Viac k téme: Kultúra, Prezidentka SR, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska
Zdroj: SITA.sk - Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)


Počasie