• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

V atómovej elektrárni Mochovce odstavili druhý jadrový blok, čaká ho generálka

V atómovej elektrárni Mochovce odstavili druhý jadrový blok, čaká ho generálka

Prvý a druhý blok AE Mochovce ročne spolu dodajú do siete okolo 7 miliónov megawatthodín elektrickej energie, čo pokrýva viac ako štvrtinu spotreby elektriny na Slovensku.

V Atómovej elektrárni Mochovce sa začala plánovaná generálna odstávka druhého jadrového bloku.

„Vstupujeme do ďalšej, v podstate štandardnej odstávky 2. bloku Mochoviec. S našimi skúsenosťami však veľmi dobre vieme, že každá odstáva je jedinečná a prináša osobitné výzvy,“ uviedol riaditeľ atómovej elektrárne v Mochovciach Martin Mráz.

Ide o poslednú odstávku, ktorú si Slovenské elektrárne naplánovali na tento rok. Prvý mochovský a obidva bloky v Jaslovských Bohuniciach ich už majú za sebou. Najväčší výrobca elektriny na Slovensku okrem štandardných prác plánuje počas odstávky pokračovať aj v jednom z najväčších a dlhodobých investičných projektov – seizmickom zodolňovaní jadrového bloku.

Vymieňať budú palivo

Hlavným cieľom generálnej odstávky je výmena takmer pätiny paliva v reaktore a vykonanie plánovanej údržby a projektov na zvýšenie bezpečnosti jadrovej elektrárne, ktoré sa nedajú vykonať, keď je blok v prevádzke.


Práce sú naplánované na bezmála tri týždne, pričom projekt seizmického zodolnenia bude pokračovať aj v ďalšom roku a ďalších odstávkach.

Na juhu Slovenska, medzi Nitrou a Levicami, sa nachádzajú štyri bloky Atómových elektrární Mochovce s tlakovodnými reaktormi typu VVER 440/V-213.

Dodávajú ročne 7 miliónov megawatthodín

Prvý blok elektrárne dodáva elektrickú energiu do siete od leta 1998, druhý blok od konca roka 1999. Hrubý výkon každého z blokov bol v roku 2008 zvýšený zo 440 na 470 megawattov.

V roku 2020 bol elektrický výkon druhého bloku zvýšený výmenou a úpravou komponentov sekundárneho okruhu na 505 megawattov. Rovnaké zvýšenie elektrického výkonu prvého bloku bolo naplánované na jar 2021.


Prvý a druhý blok AE Mochovce ročne spolu dodajú do siete okolo 7 miliónov megawatthodín elektrickej energie, čo pokrýva viac ako štvrtinu spotreby elektriny na Slovensku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie