• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Uvoľnenie opatrení vplýva aj na trh práce, analytik očakáva pozitívny vývoj miery nezamestnanosti

Uvoľnenie opatrení vplýva aj na trh práce, analytik očakáva pozitívny vývoj miery nezamestnanosti

Počet uchádzačov o zamestnanie pripravených ihneď nastúpiť do práce dosiahol apríli tohto roka 219 293 osôb.

21.5.2021 (Webnoviny.sk) - Pomerne výrazné uvoľnenie opatrení v druhej polovici apríla sa už jemne prejavuje aj vo vývoji na trhu práce. V reakcii na aprílové údaje o miere nezamestnanosti na Slovensku to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Očakáva pozitívny vývoj aj v nasledujúcich mesiacoch, pričom na konci tohto roka by miera evidovanej nezamestnanosti mohla podľa neho klesnúť až k siedmim percentám.

Rizikom je tretia vlna pandémie

Miera evidovanej nezamestnanosti sa podľa Ústredia práce a sociálnych vecí minulý mesiac zvýšila o 0,02 percentuálneho bodu na 8 percent, miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie klesla o 0,03 bodu na 8,55 percenta.

„Jemný nárast evidovanej miery nezamestnanosti si vysvetľujeme lepšou pandemickou situáciou, ktorá zapríčinila nižší počet poberateľov PN a OČR a taktiež väčším počtom ľudí ukončujúcich podporné programy zamestnanosti," tvrdí analytik.

Rizikom je podľa Horňáka je však potenciálny nástup tretej vlny pandémie, odborníkmi očakávaný v jesenných mesiacoch.


„Sila, akou nás potenciálna ďalšia vlna zasiahne, je silne závislá od miery zaočkovanosti, akú stihneme do jej prepuknutia dosiahnuť, čo bude ovplyvňovať aj rozsah prijatých reštrikcií a teda aj vplyv na ekonomiku a zamestnanosť," dodal analytik Slovenskej sporiteľne.

Možná je druhá vlna prepúšťania

Po ukončení podporných schém je však podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka možné v druhej polovici roka očakávať druhú vlnu prepúšťania, najmä pri umelo podporených pracovných miestach, ktoré by pravdepodobne zanikli bez ohľadu na pandémiu.


„Na druhej strane, opatrenia budú s najväčšou pravdepodobnosťou definitívne ukončené až po odznení pandémie, teda až v čase, keď by sa mal už štartovať aj ekonomický rast," povedal.


Podobne ako počas posledného leta by tak vyšší prítok nezamestnaných do evidencie úradov práce mohol byť kompenzovaný i vyššou absorpciou nezamestnaných trhom práce.

„Miera nezamestnanosti sa z úrovne z konca roku 2019 pravdepodobne nedostane skôr ako v druhej polovici roka 2023," tvrdí Koršňák.

Stovky ľudí v evidencii ubudli

Počet uchádzačov o zamestnanie pripravených ihneď nastúpiť do práce dosiahol apríli tohto roka 219 293 osôb, čo je v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nárast o 666 osôb.


Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie bola v apríli na úrovni 8,55 percenta. Medzimesačne klesla o 0,03 bodu.


Úrady práce evidovali v apríli celkovo 234 472 ľudí bez práce, čo je o 470 osôb menej ako v marci tohto roka.


Na trhu práce sa v apríli uplatnilo 11 379 uchádzačov o zamestnanie, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka nárast o 5 458 osôb. V porovnaní s marcom tohto roka sa umiestnilo na trhu práce o 486 osôb viac.

Klesol počet evidovaných mladých

Oproti predošlému mesiacu poklesol aj počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie do 29 rokov, a to o 1 052 osôb. Zároveň sa o 729 osôb znížil aj počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie do 25 rokov.


Z evidencie úrady práce vyradili 13 654 uchádzačov o zamestnanie, z toho 53 pre nespoluprácu a ďalších 2 222 osôb z ostatných dôvodov, ako je starostlivosť o dieťa do 10 rokov, starostlivosť o blízku osobu, či odchod do členského štátu EÚ a cudziny na dlhšie ako 15 dní.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie