• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

USA vyčlení miliardy dolárov na pomoc Ukrajine a posilnenie východnej hranice NATO

USA vyčlení miliardy dolárov na pomoc Ukrajine a posilnenie východnej hranice NATO

Pomoc Ukrajine zahŕňa 6,5 miliardy dolárov na pokrytie nákladov na vyslanie vojakov a zbraní do východnej Európy a na vybavenie pre spojenecké armády.

10.3.2022 (Webnoviny.sk) - Snemovňa reprezentantov Kongresu USA v stredu v noci schválila rozsiahly balík výdavkov, v rámci ktorého pôjde 13,6-miliardy dolárov na pomoc Ukrajine a americkým spojencom v Európe. Poprední demokrati sa museli vzdať svojich plánov na nové výdavky na boj proti pandémii ochorenia COVID-19.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Posilnenie východnej hranice

„Na Ukrajine je vojna,“ povedala šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová novinárom na vysvetlenie naliehavosti, ktorú demokrati pociťovali, keď robili ústupky vo vyjednávaní s republikánmi. Schválenie výdavkov v Senáte je zabezpečené koncom tohto týždňa alebo trochu neskôr.

Pomoc Ukrajine zahŕňa 6,5-miliardy dolárov na pokrytie nákladov na vyslanie vojakov a zbraní do východnej Európy a na vybavenie pre spojenecké armády v reakcii na inváziu ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho agresívne hrozby.

Zločiny proti ľudskosti

Ďalších 6,8-miliardy dolárov má smerovať na starostlivosť o utečencov a na poskytnutie ekonomickej pomoci spojencom, na pomoc americkým federálnym úradom pri uplatňovaní sankcií voči Rusku a na ochranu pred kybernetickými útokmi na USA.

Pelosiová uviedla, že sa v stredu 45 minút rozprávala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Povedala, že diskutovali o zbraniach a ďalšej pomoci, ktorú jeho krajina potrebuje, a o „zločinoch proti ľudskosti, ktorých sa Putin dopúšťa“.


Správa Ruskej tajnej služby FSB: Rusko môže vojnu len rôznymi spôsobmi prehrať, čaká ho katastrofa


Stoltenberg varoval Rusko pred útokmi na dodávky zbraní pre Ukrajinu, NATO by mohlo aktivovať článok 5

Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy Jens Stoltenberg varoval, že ruský útok na zásobovacie trasy spojeneckých krajín podporujúcich Ukrajinu zbraňami a muníciou by bol nebezpečnou eskaláciou vojny zúriacej vo východnej Európe.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Stoltenberg to povedal v utorok v rozhovore pre CBC News, keď spolu s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a vedúcimi predstaviteľmi Španielska a Lotyšska navštívili základňu a výcvikové stredisko NATO v Adaži pri lotyšskej metropole Riga.

Stoltenberg poznamenal, že „Rusko je agresor a Ukrajina sa bráni, a ak dôjde k akémukoľvek útoku proti ktorejkoľvek krajine a územiu NATO, aktivuje sa článok 5" severoatlantickej zmluvy.

Rusko a Bielorusko by nemalo nijakým spôsobom participovať na medzinárodných športových podujatiach

Rusku a Bielorusku by nemalo byť povolené organizovať žiadne medzinárodné športové podujatia, uchádzať sa o ich organizáciu, ani by im nemali byť pridelené.

Individuálni športovci nominovaní Ruskom alebo Bieloruskom, športoví odborníci a tímy reprezentujúce ruský alebo bieloruský štát, by mali mať zakázané súťažiť v iných krajinách vrátane tých organizácií, miest alebo značiek, ktoré aktívne reprezentujú Rusko alebo Bielorusko, ako sú napríklad veľké futbalové kluby.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zhodli sa na tom ministri zodpovední za šport z celého sveta. Za Slovensko sa pod ich spoločné vyhlásenie podpísal štátny tajomník rezortu školstva pre šport Ivan Husár.

Základ medzinárodného športu

„Nevyprovokovaná a neospravedlniteľná vojna Ruska proti Ukrajine, ktorú podporila bieloruská vláda, je ohavnosťou a hrubým porušením jeho medzinárodných záväzkov. Rešpektovanie ľudských práv a mierové vzťahy medzi národmi tvoria základ medzinárodného športu," zdôvodňujú ministri.


V spoločnom vyhlásení zdôrazňujú, že všade tam, kde je to možné, by sa mali prijať primerané opatrenia na obmedzenie sponzorstva a inej finančnej podpory od subjektov s väzbami na ruský a bieloruský štát.

Vyhlásenie podpísalo 26 krajín Únie

Medzinárodné športové federácie zároveň vyzývajú k tomu, aby prijali tieto zásady a oceňujú všetky tie, ktoré tak už urobili. „Vítame aj rozhodnutie Medzinárodného paralympijského výboru zakázať ruským a bieloruským športovcom súťažiť na Zimných paralympijských hrách v roku 2022 v Pekingu. Tieto obmedzenia by mali platiť dovtedy, kým nebude opäť možná spolupráca podľa základných zásad medzinárodného práva," uviedli signatári vyhlásenia.


Spoločné vyhlásenie podpísalo v utorok 8. marca 26 členských krajín Európskej únie (okrem Bulharska), ďalej Austrália, Island, Japonsko, Kanada, Kórejská republika, Nórsko, Nový Zéland, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké a Švajčiarsko.

Slovensko uvažuje nad zmenou jadrového paliva, proces je však veľmi zdĺhavý

Slovensko uvažuje nad zmenou dodávateľa jadrového paliva. Proces však podľa predsedníčky Úradu jadrového dozoru SR (ÚJD) Marty Žiakovej vôbec nie je jednoduchý.


„Je to veľmi ťažké. Dá sa to v dnešnej technickej dobe, ale ten proces, keď začínate používať iné palivo, je dosť zdĺhavý.


Musíte preskúmať všetky bezpečnostné aspekty, ktoré sú s tým v rámci predpísaných požiadaviek spojené. Nemôže prísť k poškodeniu nielen samotného paliva, ale ani primárneho okruhu jadrového reaktora,“ povedala pred stredajším rokovaním vlády Žiaková.


Štyri slovenské jadrové bloky sú ruského typu a v súčasnosti odkázané len na jadrové palivo od Rusov. Predsedníčka však potvrdila, že o novom type jadrového paliva sa na Slovensku vážne uvažuje.


„Ale líder v tejto oblasti musí byť držiteľ povolenia, pretože on bude nakupovať palivo a my spolu s ním začneme posudzovať palivo, ktoré by sme chceli kúpiť,“ konštatovala Žiaková.

Predsedníčka ÚJD zhodnotila aj radiačnú situáciu na Slovensku. Podľa nej pre vojnu na Ukrajine nateraz neboli zaznamenané žiadne zmeny. „Ani medzinárodné organizácie ich nehlásia,“ uzavrela Žiaková.


Správa Ruskej tajnej služby FSB: Rusko môže vojnu len rôznymi spôsobmi prehrať, čaká ho katastrofa


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie