• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

USA očakávajú organizáciu falošných referend na Ukrajine s cieľom anexie

USA očakávajú organizáciu falošných referend na Ukrajine s cieľom anexie

Násilnú anexiu územia suverénnej a nezávislej krajiny označil americký šéf diplomacie za hrubé porušenie Charty OSN.

28.7.2022 (Webnoviny.sk) - Spojené štáty očakávajú, že lídri dosadení Moskvou na Ukrajine budú organizovať falošné referendá s cieľom anektovať časti krajiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V stredu sa tak vyjadril americký minister zahraničných vecí Antony Blinken s tým, že Spojené štáty „musia a budú konať rýchlo, aby bolo Rusku jasné, že takéto taktiky nebudú fungovať". Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Ruskom dosadení lídri zorganizujú falošné referendá s cieľom vytvoriť zdanie, že ľudia v týchto oblastiach sa chcú pripojiť k Rusku. Tieto falošné hlasovania následne použijú, aby tvrdili, že anexia týchto regiónov je legitímna," povedal Blinken počas tlačovej konferencie svojho rezortu vo Washingtone. „Násilnú anexiu územia suverénnej a nezávislej krajiny" pritom americký šéf diplomacie označil za „hrubé porušenie Charty OSN".

„Členovia medzinárodnej komunity, ktorí sa zaviazali dodržiavať chartu a medzinárodné právo, majú zodpovednosť odsúdiť tieto plány ruskej vlády a jasne sa vyjadriť, že tieto nelegálne skutky nikdy neuznajú," konštatoval Blinken a upozornil, že „v opačnom prípade, nemôže nikto tvrdiť, že je prekvapený, ak Rusko splní svoje plány alebo ak budú iné krajiny v budúcnosti nasledovať príklad Moskvy".

Vojna na Ukrajine: Rusi posilňujú svoje pozície pred očakávanou protiofenzívou a Danilov poďakoval Západu za zbrane


Ukrajina je „veľmi vďačná“ za zvýšenie dodávok západnej vojenskej pomoci počas posledného mesiaca. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter to konštatoval tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. Informuje o tom spravodajský portál CNN.


Ukrajinské sily podľa neho niektoré z týchto zariadení použili na Antonivský most v Chersonskej oblasti, ktorý predstavuje dôležitú dopravnú tepnu pre zásobovanie ruských síl umiestnených západne od rieky Dnipro.

„Poškodenie (Antonivského) mosta ukazuje, ako citlivo pracuje moderné vojenské zariadenie – nepriateľ sa trasie a partneri sú potešení z toho, ako rýchlo a efektívne to naša armáda zvládla,“ vyjadril sa Danilov a dodal, že Rusko posúva „jednotky smerom na Cherson„.


Moskva varovala pred „viac ako vážnymi“ následkami, ak Ukrajina použije americké salvové raketomety alebo iné zbrane dlhého doletu dodané krajinami Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) proti ruskému územiu.


Podľa spravodajského portálu CNN sa tak vyjadril Konstantin Gavrilov, ktorý vedie ruskú delegáciu na rokovaniach vo Viedni venovaných otázkam vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia.

„Ak Ukrajinské ozbrojené sily použijú americké MLRS alebo iné zbrane dlhého doletu od NATO proti ruskému územiu, následky budú viac ako vážne,“ povedal Gavrilov podľa vyhlásenia zverejneného ruským ministerstvom zahraničia a dodal, že „zvýšenie dodávok západných zbraní Kyjivu by mohlo Ruskú federáciu prinútiť posunúť sa k tvrdším reakciám“.


Gavrilov tiež uviedol, že na Ukrajine dosiahnu všetky hlavné ciele stanovené prezidentom Vladimirom Putinom a vyzval západné vlády, aby počúvali ruské obavy.


Analytici podľa CNN naznačujú, že Rusko posilňuje svoje pozície v Chersonskej a Zaporižžskej oblasti pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou. „Táto vojna povedie k dekolonizácii Ruskej federácie,“ uviedol na sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter to konštatoval tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie