• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

USA obvinili Wagnerovu skupinu z drancovania afrických krajín, podľa Ruska poskytujú primeranú pomoc

USA obvinili Wagnerovu skupinu z drancovania afrických krajín, podľa Ruska poskytujú primeranú pomoc

Ruská predstaviteľka Anna Jevstignejevová odmietla tieto tvrdenia a uviedla, že sú to pokusy o „pošpinenie ruskej pomoci Mali, kde má Moskva bilaterálnu dohodu o pomoci dočasnej vláde, a iným krajinám Afriky“.

12.1.2023 (Webnoviny.sk) - Spojené štáty v utorok obvinili ruskú žoldniersku Wagnerovu skupinu podporovanú Kremľom zo zasahovania do vnútorných záležitostí afrických krajín a „zvyšovania pravdepodobnosti nárastu násilného extrémizmu“ v regióne Sahel, ktorý čelí narastajúcim útokom a zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii. Rusko toto obvinenie poprelo.

Neriešia extrémistickú hrozbu

Americký predstaviteľ Richard Mills na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o západnej Afrike a Saheli obvinil spomenuté polovojenské sily, že neriešia extrémistickú hrozbu, okrádajú africké štáty o zdroje, dopúšťajú sa porušovania ľudských práv, ohrozujú bezpečnosť krajín a ochranu mierových síl a personálu OSN.

Francúzska politická poradkyňa Isis Jaraud-Darnault nadviazala na Millsa a povedala, že „model“ používaný Wagnerovou skupinou sa ukázal ako „úplne neúčinný v boji proti terorizmu“. Ako dôvod uviedla „hanebný“ a zničujúci vplyv jej aktivít a porušovanie ľudských práv vrátane údajného zabitia viac ako 300 civilistov v Mali a drancovania prírodných zdrojov.

Zhoršenie bezpečnosti v Afrike

Zástupca britského veľvyslanca pri OSN James Kariuki poukázal na zhoršenie bezpečnosti najmä v Mali, Burkine Faso, Nigérii a okolí Čadského jazera a obavy z rozšírenia nestability do ďalších západoafrických krajín.

Nemôžete ignorovať destabilizujúcu úlohu, ktorú hrá Wagnerova skupina v tomto regióne. Sú súčasťou problému, nie riešením,“ povedal Rade.

Pošpinenie ruskej pomoci

Ruská predstaviteľka Anna Jevstignejevová odmietla tieto tvrdenia a uviedla, že sú to pokusy o „pošpinenie ruskej pomoci Mali, kde má Moskva bilaterálnu dohodu o pomoci dočasnej vláde, a iným krajinám Afriky“.

Poznamenala, že Moskva zdieľa obavy z nárastu teroristických hrozieb v regióne. Podotkla, že na ne malo negatívny vplyv vlaňajšie stiahnutie francúzskych protiteroristických síl.

Napriek tomu už nastal určitý pokrok, pretože Rusko poskytuje Mali primeranú pomoc,“ obhajovala aktivity Wagnerovej skupiny, ktorú však nespomenula menom.

Briti zvažujú dodanie tankov Challenger 2 na Ukrajinu. Nemci im pošlú bojové vozidlá Marder, Leopardy však nie

Spojené kráľovstvo zvažuje, že po prvý raz od začiatku vojny na Ukrajine dodá Kyjevu britské tanky. Informuje o tom spravodajský portál Sky News s odvolaním sa na svoje zdroje.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

O dodávke tankov Challenger 2 ukrajinským ozbrojeným silám sa podľa jedného zdroja zo Západu diskutuje už niekoľko týždňov. Jeden zdroj naznačil, že Británia môže ponúknuť zhruba 10 tankov, čo je dosť pre vybavenie jednej eskadry.

Konečné rozhodnutie ešte nepadlo

Konečné rozhodnutie vlády Rishiho Sunaka zatiaľ nepadlo. Ak by to schválila, tak by sa Spojené kráľovstvo stalo prvou krajinou, ktorá by vypočula žiadosti Kyjeva o vojenskú pomoc v podobe silných západných tankov. Takýto krok je významný aj v tom, že by mohol primať aj ďalších spojencov v NATO, obzvlášť Nemecko, aby aj oni urobili to isté.

Ukrajina už dlho žiada o tanky Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré používa niekoľko spojencov v Európe. Poľsko a Fínsko už naznačili, že sú ochotné dodať ich Leopardy Kyjevu, ale tento krok si vyžaduje schválenie Berlína, keďže Nemecko má exportnú licenciu.

Nemci im neplánujú dať Leopardy

Nemecko v súčasnosti neplánuje poslať Ukrajine nemecké tanky Leopard 2. V pondelok to povedal hovorca nemeckého ministerstva obrany a zároveň pripomenul, že sa chystajú Kyjevu poslať do 40 bojových vozidiel Marder.

Arne Collatz tiež novinárom povedal, že nemecká armáda je pripravená začať výcvik ukrajinských vojakov. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Hovorca vlády Steffen Hebestreit poznamenal, že všetky rozhodnutia prijali s názorom, že Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) sa nestane stranou vojny na Ukrajine.


Nemecký vicekancelár Robert Habeck v nedeľu večer pre verejnoprávneho vysielateľa ARD uviedol, že nemecká vláda nevylučuje možnú dodávku tankov Leopard 2 pre Ukrajinu v budúcnosti. Prvým krokom sú však podľa neho Mardery.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie