• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

USA a EÚ oznámili nové partnerstvo, ktorého cieľom je znížiť závislosť Európy od ruskej energie

USA a EÚ oznámili nové partnerstvo, ktorého cieľom je znížiť závislosť Európy od ruskej energie

Spojené štáty americké a Európska únia v piatok oznámili nové partnerstvo s cieľom znížiť závislosť kontinentu od ruskej energie. Tento krok predstavuje začiatok iniciatívy na ďalšiu izoláciu Moskvy po jej invázii na Ukrajinu.

Ako súčasť plánu zvýšia USA a ďalšie krajiny tento rok vývoz skvapalneného zemného plynu do Európy o 15 miliárd kubických metrov, uviedol Biely dom. V budúcnosti budú tieto dodávky ešte väčšie.

Aj keď môžu USA dodávať do Európy viac plynu, európsky kontinent môže mať problém ho prijať. Dovozné terminály sa nachádzajú v pobrežných oblastiach, kde je menej potrubných spojení na jeho distribúciu. Aj keby všetky európske zariadenia fungovali na plný výkon, množstvo plynu by pravdepodobne predstavovalo len asi dve tretiny toho, čo Rusko dodáva potrubím.

Iniciatíva si tak bude vyžadovať nové zariadenia na dovoz skvapalneného zemného plynu. Partnerstvo je však podľa Bieleho domu zamerané aj na zníženie závislosti od fosílnych palív v dlhodobom horizonte prostredníctvom energetickej efektívnosti a alternatívnych zdrojov energie.

USA chcú urýchlene dodať plyn pre Európu, zvýšenie má oznámiť Biden po rokovaniach s von der Leyenovou

Americký prezident Joe Biden by mal v piatok potvrdiť zvýšenie dodávok skvapalneného zemného plynu pre Európu.


Informuje o tom tlačová agentúra The Associated Press, ktorá pripomína, že Spojené štáty dlhodobo pracujú na znížení závislosti starého kontinentu od dodávok energií z Ruska. Táto otázka bude témou rokovaní medzi Bidenom a šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou.


Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa nedávno vyjadril, že Bidenova administratíva chce „urýchlene“ dodať plyn pre Európu.


Von der Leyenová začiatkom tohto týždňa vyhlásila, že EÚ sa usiluje o to, aby dostala záväzný prísľub, ktorý Európe zabezpečí dodávky zemného plynu pre nadchádzajúce dve zimné sezóny. Takmer 40 percent spotreby zemného plynu v EÚ zabezpečujú dodávky z Ruska.

Američania chcú vytlačiť ruský plyn z európskeho trhu, problémom však môže byť nedostatok zariadení na export

Globálny trh s energiami sa náhle dostal do turbulencií pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Šéf americkej firmy EQT Toby Rice, ktorá ťaží zemný plyn, uviedol, že USA by mohli vstúpiť do hry a podporiť globálne dodávky.


Firma EQT je najväčším producentom plynu v USA. Jej šéf pre BBC povedal, že by mohli ľahko nahradiť ruské dodávky. „Máme schopnosť robiť viac, máme túžbu robiť viac,“ uviedol.

Rice odhaduje, že USA majú potenciál do roku 2030 štvornásobne zvýšiť ťažbu plynu. Jeho vyhlásenie, že americké firmy by mohli zohrať väčšiu rolu v poskytovaní plynu do Európy, prišlo necelý týždeň po tom, ako americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová vyzvala energetické odvetvie krajiny, aby ťažilo viac ropy.

Prekážkou pre ambície USA vyvážať viac skvapalneného zemného plynu je však nedostatok zariadení na export. V USA v súčasnosti pôsobí osem terminálov a schválená je výstavba ďalších štrnástich. Šéf firmy EQT okrem toho vyzval administratívu prezidenta Joea Bidena, aby zjednodušila proces schvaľovania projektov plynovodov.

Nemecko uzavrelo dohodu s plynárenskou firmou Gasunie, chcú postaviť terminál na dovoz LNG

Nemecká štátna rozvojová banka KfW podpísala dohodu s holandskou plynárenskou firmou Gasunie a nemeckou energetickou spoločnosťou RWE na výstavbu terminálu na dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG).


Ako v sobotu informovalo nemecké ministerstvo hospodárstva, memorandum o výstavbe LNG terminálu v meste Brunsbüttel na nemeckom pobreží Severného mora podpísali v piatok. Nezverejnili pritom finančné detaily ani časový plán.

Terminál bude prevádzkovať Gasunie, ktorú vlastní holandský štát, a nemecká rozvojová banka KfW bude mať 50-percentný podiel. Dlhodobým plánom je podľa ministerstva v budúcnosti terminál prispôsobiť na import derivátov zeleného vodíka.

Nemecký kancelár Olaf Scholz minulý víkend oznámil, že jeho krajina rýchlo vybuduje dva terminály na LNG, jeden v Brunsbütteli a druhý vo Wilhelmshavene. Nemecko chce totiž v súvislosti s vojnou na Ukrajine zredukovať svoju závislosť od ruského plynu.


Správa Ruskej tajnej služby FSB: Rusko môže vojnu len rôznymi spôsobmi prehrať, čaká ho katastrofa


Danko chce nechať celý konflikt na Rusov a Ukrajincov, súhlasí s Orbánom a zbrane by im neposielal



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny


Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu

Benjamin Ferencz, posledný žijúci prokurátor v Norimberskom procese s nacistickými predstaviteľmi v rokoch 1945 - 1946, vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin by mal skončiť „za mrežami“. Povedal to v rozhovore pre britský The Mirror.


Zločiny, ktoré Rusko teraz pácha na Ukrajine, sú hanbou ľudskej spoločnosti. Zodpovední by sa mali zodpovedať za agresiu, zločiny proti ľudskosti a obyčajné vraždy. Čím skôr začnú ťahať zločincov pred súd, tým šťastnejší budeme,“ povedal Ferencz. Podotkol, že najprv by Rusko potrebovalo úplne novú vládu, aby Putina a jeho okruh najbližších spolupracovníkov mohli zatknúť a uväzniť.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Nepovažuje to však za nereálne a tvrdí, že Putin by napokon mohol skončiť vo väzení ako vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič. „Je to veľmi realistické,“ dodal Ferencz, ktorý 11. marca oslávi 102. narodeniny. „Všetko, čo potrebujeme, je odhodlanie to urobiť, Rusi nežijú na Mesiaci. Chcem vidieť Putina za mrežami. Je to možné.“ skonštatoval.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie