• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Úrad na ochranu oznamovateľov začne prijímať aj podnety od verejnosti, ľudia môžu požiadať tiež o radu

Úrad na ochranu oznamovateľov začne prijímať aj podnety od verejnosti, ľudia môžu požiadať tiež o radu

Hlavnou misiou úradu je chrániť poctivých a odvážnych oznamovateľov, ktorí nahlásia nezákonnú činnosť a čelia tak odvete zo strany zamestnávateľa.

1.9.2021 (Webnoviny.sk) - Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti od 2. septembra prijíma podnety o nekalých praktikách od verejnosti. Informovala o tom Natália Pindrochová poverená riadením Odboru prevencie a komunikácie.

Doplnila, že okrem prijímania podnetov bude úrad poskytovať aj poradenstvo v tejto oblasti. Podnety bude možné oznámiť cez kontaktný formulár na jeho dočasnej webovej stránke www.oznamovatelia.sk. Pracovníci úradu budú poskytovať poradenstvo na bezplatnej linke 0800 221 213 od utorka do štvrtka v čase od 9:00 do 12:00.

„Vnímame skepsu v spoločnosti ohľadne nastoľovania spravodlivosti v krajine. Radi by sme však ľudí povzbudili, aby sa nenechali demotivovať, nevzdávali boj jednotlivca a oznamovali korupčné a iné nekalé praktiky,“ povedala predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová. Podľa nej len tak je možné dosiahnuť postupnú zmenu v spoločnosti.

Ako poznamenala Pindrochová, hlavnou misiou úradu je chrániť poctivých a odvážnych oznamovateľov, ktorí nahlásia nezákonnú činnosť a čelia tak odvete zo strany zamestnávateľa. Môže im nielen poskytnúť rady, ale tiež ich sprevádzať procesom oznámenia vrátane podania trestného oznámenia a konania pred súdom.

Oznamovatelia môžu požiadať o ochranu

Pindrochová priblížila, že zo zákona môžu oznamovatelia pri podávaní trestného oznámenia požiadať prokuratúru o udelenie statusu chráneného oznamovateľa, o ktorom prokurátor informuje zamestnávateľa.

„V takom prípade musí výpoveď zo zamestnania vopred odobriť úrad. Ak už oznamovateľ výpoveď dostal, Úrad na ochranu oznamovateľov má právomoc pozastaviť jej účinnosť, ak ho o to oznamovateľ do 15 dní požiada,“ vysvetlila.

Zo štatistík Inšpektorátu práce a prokuratúry vyplýva, že od roku 2015, keď začal platiť zákon o ochrane oznamovateľov, bola ochrana udelená v 77 prípadoch. Ľudia ochranu žiadali najmä v súvislosti s porušovaním Zákonníka práce a len vo výnimočných prípadoch pri odhaľovaní korupcie.

Podľa prieskumu Transparency International Slovensko z júna 2021 by sa proti nekalým praktikám v zamestnaní bolo ochotných ozvať 32 zo 100 Slovákov.

Úrad zvýši počet zamestnancov

Úrad plánuje najbližší rok zvýšiť povedomie o svojej existencii a možnostiach ochrany oznamovateľov. Zároveň bude povzbudzovať ľudí, aby oznámili korupciu a iné závažné nekalé praktiky, ktoré sa dejú na ich pracovisku.

Poskytne tiež vzdelávanie a poradenstvo aj zamestnávateľom pri vhodnom nastavení interného systému oznamovania a preverovania nekalých praktík. „Vnútorné prešetrovanie oznámení môže firmám pomôcť odstraňovať toxické praktiky v ich vlastných radoch a v niektorých prípadoch tak ochrániť aj vlastné zdroje,“ poznamenala Pindrochová.

Na úrade by malo pracovať 21 zamestnancov v rámci troch odborov – právny odbor, odbor prevencie a komunikácie a odbor riadenia a správy. V súčasnosti má úrad jedenásť pracovníkov, no v priebehu októbra a novembra jeho rady doplnia zvyšní zamestnanci.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie