• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Úplatkári žilinských súdov priznali svoju vinu, prokurátor im navrhol podmienečné tresty

Úplatkári žilinských súdov priznali svoju vinu, prokurátor im navrhol podmienečné tresty

Sudcovia, ktorí podľa policajného vyšetrovania finančné čiastky preberali, sú stíhaní v rámci akcie Plevel.

20.11.2020 (Webnoviny.sk) - Všetci piati obžalovaní, ktorí sa v piatok 20. novembra postavili pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze úplatkov pre sudcov žilinských súdov, priznali svoju vinu. Obžalobe v tomto prípade čelia František T., známy tiež ako „Veľký Fero“, advokát Ľuboš M. a tiež Patrik M., Anton B. a František S., prezývaný „Malý Fero“.

Ten je označovaný za príslušníka žilinského podsvetia. František T. a Ľuboš M. čelia obžalobe pre trestné činy prijímania úplatku a František T. aj pre legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Zvyšní obžalovaní čelia obžalobe z podplácania.

Rozsudok až v decembri

František T. vyhlásil nevinu v jednom z piatich bodov obžaloby, ktorým čelí. Týka sa legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Prokurátor však v danom bode od obžaloby ustúpil. Súd tak bude vykonávať dokazovanie len pokiaľ ide o ukladanie trestov.

Nasledoval výsluch obžalovaných, zameraný na ich osobné a majetkové pomery, oboznámenie odpisov z registra trestov ako aj správ z ústavov, kde štyria z piatich obžalovaných vykonávajú väzbu alebo výkon trestu uloženého v iných prípadoch. Následne predseda senátu vyhlásil dokazovanie za skončené a dal priestor na prednes záverečných rečí.

Prokurátor súdu odporučil prihliadnuť na postoj obžalovaných, ktorí trestnú činnosť priznali. Väčšine obžalovaných tak navrhol podmienečné tresty spojené s peňažnými trestami v rozmedzí od 5-tisíc do 100-tisíc eur.

Výnimkou je len Anton B., ktorý je momentálne vo výkone trestu, preto prokurátor navrhol súhrnný trest dva roky a desať mesiacov. Súd následne pojednávanie prerušil do 4. decembra za účelom vynesenia rozsudku.

Finančné dary za tisíce eur

Podnikateľ známy ako „Veľký Fero“ je obžalovaný, že vo viacerých prípadoch preberal finančné dary v hodnote tisícov až desiatok tisícov eur, ktoré neskôr poskytoval sudcom žilinských súdov.

Tí mali za finančné čiastky ovplyvniť rozhodnutia v prejednávaných veciach. Išlo napríklad o rozhodnutia o prepustení z väzby, podmienečnom prepustení z výkonu trestu a tiež zabezpečenie oslobodenia spod obžaloby.

Viac k téme: podplácanie, sudcovia, úplatky

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie