• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Union zdravotná poisťovňa rozširuje prevenciu a diagnostiku cievnych príhod a testuje prínos umelej inteligencie pri liečbe

Union zdravotná poisťovňa rozširuje prevenciu a diagnostiku cievnych príhod a testuje prínos umelej inteligencie pri liečbe

V snahe zintenzívniť prevenciu pri kardiovaskulárnych chorobách sa Union zdravotná poisťovňa rozhodla zaviesť do zmlúv so všeobecnými lekármi aj špecialistami viaceré nové výkony.

24.2.2022 (Webnoviny.sk) - Ochorenia obehovej sústavy spôsobujú na Slovensku dlhodobo najviac úmrtí. K dominantným ochoreniam sa radia kardiovaskulárne choroby a spomedzi nich patrí k najzákernejším vysoký krvný tlak, prezývaný trefne aj "tichý zabijak". Je to ochorenie, ktoré často nebolí, avšak mnohokrát vedie k náhlej cievnej mozgovej príhode s možnými nezvratnými doživotnými následkami ako napríklad strata reči či pohybovej funkcie

Týmto krokom  sa Union ZP ďalej snaží posilniť svoju stratégiu starostlivosti o pacientov s ochoreniami obehovej sústavy.

Tri nové výkony pomáhajú predchádzať cievnym príhodám

Na podnet angiológov a internistov Union zdravotná poisťovňa zavádza nové, tzv. P.O.C.T. (point of care testing) výkony. Ide o diagnostické výkony, ktoré pacient po odbere kapilárnej krvi (vpichom do prsta) podstúpi priamo v ambulancii lekára-špecialistu. Lekár tak  nemusí robiť odber z venóznej krvi a čakať na výsledky z laboratória, ale má možnosť stanoviť ďalší liečebný postup hneď pri návšteve pacienta v ambulancii. Union zdravotná poisťovňa od januára tohto roku zavádza do zmlúv s angiológmi, cievnymi chirurgami, internistami a kardiológmi meranie INR a Vyšetrenie D-dimérov.

Meranie INR (čiže meranie zrážanlivosti krvi) pomáha pri správnom nastavení pacienta na antikoagulačnú liečbu warfarínom. V klinickej praxi sa antikoagulačná liečba používa napr. pri fibrilácii predsiení , hlbokej flebotrombóze, pľúcnej embólii či po náhrade srdcovej chlopne umelou protézou. Správne nastavená liečba pomáha napríklad pri predchádzaní rizika náhlej cievnej mozgovej príhody a ďalších nezvratných následkov.

Vyšetrenie D-dimérov pomáha pri rýchlej diagnostike a terapii predovšetkým tzv. tromboembolickej choroby, čiže hlbokej žilovej trombózy a/alebo pľúcnej embólie.

Tretím novým výkonom je Vyšetrenie členkovo-ramenného indexu (tzv. BOSO-ABI) oscilometrickou metódou, ktoré identifikuje zvýšené riziko ischemickej choroby dolných končatín. Je to ochorenie tepien, ktoré sa vyskytuje najčastejšie vo vyššom veku a dochádza pri ňom k nedokrvenosti niektorej z dolných končatín. Meranie a vyhodnotenie indexu ABI robia špecialisti na oboch rukách aj nohách.

"Riziko ischemickej choroby dolných končatín spočíva v tom, že ju sprevádza postupné zužovanie priesvitu tepien až úplná uzávera tepny s následným nedokrvením dolných končatín. Najvyšším štádiom je gangréna postihnutej nohy, kedy sa musí pristúpiť až k jej amputácii. Vyšetrenie členkovo-ramenného indexu môže pomôcť odhaliť riziko v rannej fáze a zvýšiť úspešnosť nasadenej liečby," hovorí MUDr. Ingrid Dúbravová, riaditeľka Odboru interných revíznych činností Union zdravotnej poisťovne.

Rozšírená prevencia: Union hradí edukáciu a konzultácie u všeobecného lekára

Union ZP už v súčasnosti hradí nad rámec kapitácie všeobecným lekárom najširšie spektrum výkonov pri prevencii, ako aj pri starostlivosti o pacientov s civilizačnými ochoreniami (artériová hypertenzia, dislipidémia a obezita). Union zdravotná poisťovňa tiež dlhodobo podporuje všeobecných lekárov pre dospelých extra platbou nad rámec kapitácie za starostlivosť o pacientov s artériou hypertenziou, dislipidémiou a obezitou. Poistenci Union ZP majú možnosť u všeobecných lekárov podstúpiť viaceré diagnostické prístrojové vyšetrenia ako EKG, ambulantné meranie tlaku krvi a meranie členkovo-ramenného indexu (tzv. BOSO-ABI). Vďaka tomu nemusia poistenci osobitne navštevovať špecialistu alebo čakať na laboratórne výsledky.

Od januára tohto roku Union ako prvá zdravotná poisťovňa postupne pridáva k hradeným výkonom u všeobecného lekára edukáciu pacienta s artériou hypertenziou, dislipidémiou a obezitou, ktorú môže realizovať zdravotná sestra. Pacient môže konzultáciu čerpať až 4x ročne pri kontrolných vyšetreniach napríklad vo forme individuálnej úpravy stravovacích návykov a pohybového režimu. Sestra si s pacientom dohodne cieľové hodnoty (napríklad zníženie telesnej hmotnosti) a poskytne pacientovi odborné rady, ako ich dosiahnuť. Následne v priebehu roka kontroluje progres pacienta a konzultuje s ním prípadné ťažkosti.

"Týmto spôsobom sa snažíme ďalej zlepšovať zdravotnú prevenciu a predchádzať zhoršovaniu zdravotného stavu. A v neposlednom rade tým podporujeme zavádzanie nových kompetencií pre zdravotné sestry," hovorí JUDr. Peter Sloboda, riaditeľ Odboru nákupu ambulantnej a lekárenskej starostlivosti Union zdravotnej poisťovne.

Union testuje nasadenie umelej inteligencie pri liečbe

Union ZP v rámci pilotného programu so spoločnosťou Powerful Medical testuje od novembra 2021 u vybraných všeobecných lekárov novú aplikáciu PMcardio vyvinutú uvedenou spoločnosťou. Jej účelom je pomáhať lekárom pri diagnostike a navrhovaní liečby kardiovaskulárnych ochorení. Lekár cez mobilnú aplikáciu odfotí EKG a vyplní krátky anamnestický formulár s údajmi o pacientovi. Aplikácia PMcardio následne pomocou umelej inteligencie diagnózu vyhodnotí (okrem iného určí aj závažnosť a mieru istoty určenej diagnózy) a odporučí liečebný plán podľa najaktuálnejšieho klinického výskumu.

"Umelá inteligencia vychádza z posúdenia tisícov EKG snímkov a dokáže identifikovať anomálie, ktoré všeobecný lekár nemusí zachytiť. Počiatočné ohlasy všeobecných lekárov pracujúcich s aplikáciou sú veľmi pozitívne. V rámci pilotného testovania je našim cieľom zistiť, či aplikácia PMcardio môže napomôcť k lepšiemu manažmentu pacienta a ku skvalitneniu zdravotnej starostlivosti ," hovorí Ing. Elena  Májeková, riaditeľka Sekcie zdravotného poistenia Union zdravotnej poisťovne.

O Union zdravotnej poisťovni

Union zdravotná poisťovňa ponúka svojim poistencom najširšiu ponuku zdravotných benefitov, a to bez rozdielu veku, pohlavia, alebo dĺžky poistenia. Union pôsobí na Slovensku trhu už viac než desať rokov, pričom čerpá zo skúseností holandskej materskej spoločnosti Achmea s 50-ročnou tradíciou. Spolu so sesterskou spoločnosťou - Union poisťovňou -, ktorá ponúka rôzne komerčné poistenia, tak značka Union ako jediná na Slovensku ponúka kompletnú ponuku poistenia. Viac informácií o Unione nájdete na www.union.sk.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie