• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Umelci sa dočkajú pomoci od štátu, až keď vypíšu dotazník. Milanová potrebuje vidieť reálne čísla

Umelci sa dočkajú pomoci od štátu, až keď vypíšu dotazník. Milanová potrebuje vidieť reálne čísla

Ministerka kultúry chce pomocou dotazníka zozbierať údaje o všetkých umelcoch a hlavne o tom, v akej výške by potrebovali finančnú pomoc.

7.10.2020 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky vytvorí dotazník, pomocou ktorého chce získať presnejšie údaje o počte ľudí pracujúcich v umelecko-kreatívnom priemysle. Na základe získaných dát chce následne rozdávať dotácie.

Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) počas rokovania vlády SR. Kabinet v stredu schválil dotačný zákon, ktorý ministerka predložila na rokovanie.

So schválením zákona by nemal byť problém

Ako uviedla, ak vládou schválený návrh podporí aj parlament, upravená legislatíva tak predstaví kľúč na riešenie situácie v kultúre. Podľa nového plánu by mala byť finančná pomoc poskytnutá aj nezriaďovanej kultúre a jednotlivcom.

Avizovaný dotazník vznikne v spolupráci so zástupcami kultúrnych sektorov. „Tento dotazník bude k dispozícii všetkým, aby sa nám tie čísla skutočne zreálnili. Aby sme vedeli aj to, v akých sumách sa následne budeme pohybovať a čo potrebujeme,“ povedala Milanová.


Skrátené legislatívne konanie

Zákon pôjde v skrátenom legislatívnom konaní ešte do pléna Národnej rady SR. Šéfka rezortu kultúry si nemyslí, že by mohol byť s jeho schválením problém. Legislatíva by podľa jej slov mala nadobudnúť platnosť 1. novembra.


Milanová uviedla, že za ideálnych podmienok by mala byť výzva spustená najskôr 16. novembra. Následne sa do nej budú môcť hlásiť ľudia, maximálnu výšku dotácie však nateraz rezort nepozná. Milanová potvrdila, že výška pomoci sa bude určovať na základe vyplnených dotazníkov.


„Pomocou tohto nášho dotačného systému budeme podávať pomocnú ruku práve aj tým obslužným profesiám,“ uviedla ministerka. Dodala, že schéma nebude viazaná na žiaden projekt.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie