• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Ukrajinský prezident Zelenskyj vyzval na globálny bojkot ruských produktov

Ukrajinský prezident Zelenskyj vyzval na globálny bojkot ruských produktov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval na globálny bojkot všetkých ruských produktov vrátane ropy.

„Ak bude invázia pokračovať a Rusko neupustí od svojich plánov proti Ukrajine, potom potrebujeme nový sankčný balík,“ povedal Zelenskyj vo video odkaze a pokračoval, že by to malo zahŕňať bojkot ruského exportu a obzvlášť ropy a ropných produktov.

„Medzinárodná komunita musí konať ešte ráznejšie,“ vyhlásil.

Rusko by tiež podľa neho nemalo získavať tovary a služby zo zahraničia, „ak nechce dodržiavať civilizované pravidlá“. „Dá sa to nazvať embargo, alebo to môže byť len morálka,“ povedal Zelenskyj. „Nech ich nakŕmi vojna. Keď niekto stratí rozum, musíte sa prestať báť a zabudnúť na obchod,“ doplnil.

Má Putin rakovinu alebo iné zdravotné problémy? Môže to naznačovať jeho nahnevaný pohľad a „nafúknutá tvár“

Pod rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina napadnúť Ukrajinu sa mohli podpísať zdravotné problémy. Ako uvádza web španielskeho denníka Marca, s takýmito špekuláciami prišli viaceré médiá v Spojenom kráľovstve a USA. Niektorí dokonca tvrdia, že môže mať rakovinu.

„Nafúknutá tvár“

Minulý týždeň počas besedy so študentmi v Portsmouthe admirál britského kráľovského námorníctva Chris Parry poukázal na to, že Putin používa pri rokovaniach veľmi dlhé stoly.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Myslím si, že jeho imunitný systém môže byť momentálne potlačený. Takže je to muž, ktorý sa ponáhľa," poznamenal veterán z Falkland.

Ďalšie klebety pochádzajú od nemenovaného zdroja amerických spravodajských služieb, ktorý sa domnieva, že Putinova „nafúknutá tvár“ v nedávnych vystúpeniach naznačuje vedľajšie účinky chemoterapie alebo steroidov. „V minulosti sme ho videli usmievať sa, ale v roku 2022 je len málo fotiek, na ktorých vyzerá šťastne," tvrdí zdroj.

Nahnevaný pohľad

"Jeho pohľad naznačuje, že má bolesti a naši ľudia naznačujú, že jeho nahnevaný pohľad je s najväčšou pravdepodobnosťou výsledkom toho, že je v agónii. Naši ľudia sú si istí, že je chorý. Bojí sa ochorenia COVID-19, keďže svojich spolupracovníkov drží ďalej od seba," dodal zdroj.

Aj vedúca pracovníčka Centra pre Spojené štáty a Európu v programe zahraničnej politiky v Brookings Fiona Hillová si všimla Putinovu nafúknutú tvár. „Vieme, že sa sťažoval na problémy s chrbtom. Aj keď to nie je nič horšie, môže to byť tým, že berie vysoké dávky steroidov, alebo tam môže byť niečo iné," povedala pre Politico.

Marca dodáva, že všetky tieto tvrdenia sú neoverené a je veľmi nepravdepodobné, že odpoveďou na takúto chorobu by bolo spustenie rozsiahlej vojenskej operácie v susednej krajine.

Ceny benzínu a nafty na Slovensku budú aj naďalej výrazne rásť, analytička nemá dobré správy

Zdražovanie na slovenských čerpacích staniciach sa nekončí. Analytička 365.bank Jana Glasová to predpokladá na základe vývoja svetových cien ropy. V nadchádzajúcich týždňoch bude mať na ropný trh v prvom rade dopad ruská invázia na Ukrajinu.

„Nakoľko ceny ropy na globálnom trhu aktuálne prudko rastú a prekračujú 100–dolárovú hranicu, predpokladáme, že aj ceny na našich pumpách budú v ďalších týždňoch výrazne rásť,“ uviedla pre agentúru SITA Glasová.

Vojna a sankcie dvíhajú ceny

Vývoj na našich pumpách závisí od vývoja cien ropy na svetovom komoditnom trhu. Zatiaľ čo v úvode tohto roka sa ceny ropy Brent hýbali ešte okolo hladiny 80 amerických dolárov za barel, tak v posledných týždňoch už prekračovali 90 dolárov za barel.

A aktuálne ceny ropy vyleteli až nad 100–dolárovú hranicu pre vojnu na Ukrajine a zavedenie prísnych sankcií voči Rusku vrátane vylúčenia z platobného systému SWIFT a sankciám voči ruskej centrálnej banke. Takto vysoké ceny sme tu mali naposledy v roku 2014. Cenou ropy podobne ako cenami ostatných aktív aktuálne podľa analytičky hýbe vojna na Ukrajine a inak tomu nebude ani v nasledujúcich dňoch.

„Ceny ropy Brent aj WTI prudko rastú, keďže trhy sa boja prerušenia dodávok ruskej ropy, nedostatku ropy na trhu a samozrejme celkového vyhrotenia vojnového konfliktu. Európske krajiny sú výrazne napojené na ruskú ropu a plyn, takže zastavenie dodávok by spôsobilo nemalé problémy aj európskemu priemyslu,“ uzavrela Glasová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie