• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Ukrajinský prezident Zelenskyj chce o prímerí rokovať priamo s Putinom, šéf Kremľa to ale odmieta

Ukrajinský prezident Zelenskyj chce o prímerí rokovať priamo s Putinom, šéf Kremľa to ale odmieta

„Chceme rokovania medzi prezidentom Ukrajiny a Vladimirom Putinom, pretože on je ten, kto robí konečné rozhodnutia,“ povedal Kuleba pred štvrtkovou schôdzkou so svojím ruským partnerom v Turecku.

8.3.2022 (Webnoviny.sk) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že na štvrtkovej schôdzke so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom v Turecku navrhne priame rozhovory medzi prezidentmi Ukrajiny a Ruska.

„Chceme rokovania medzi prezidentom Ukrajiny a Vladimirom Putinom, pretože on je ten, kto robí konečné rozhodnutia,“ povedal Kuleba v utorok ráno v ukrajinskej televízii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj často navrhoval priame rokovania s Putinom pred vypuknutím vojny. Zároveň uviedol, že telefonoval do Kremľa v predvečer ruskej invázie, ale nikto mu neodpovedal. Putin súhlasil len s rozhovormi so západnými lídrami.

Kuleba to uviedol v ukrajinskej televízii po tom, ako sa v pondelok rozprával s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.


„Sme vďační USA za to, že stoja pri Ukrajine,“ napísal šéf ukrajinskej diplomacie na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. „Intenzívne koordinujeme ďalšie dôležité kroky s cieľom zvýšiť tlak na Rusko,“ dodal.

Rusko hrozí obmedzením dodávok energie do Európy, prinieslo by to „katastrofické následky“ pre globálny trh

Rusko sa Európe vyhráža odvetou za uvalené sankcie, ktoré by sa mohli týkať dodávok energie na kontinent.

Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak v pondelok uviedol, že Rusko má „plné právo“ podniknúť kroky v súvislosti s prílevom zemného plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 1. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Novak povedal, že takéto rozhodnutie ešte nebolo prijaté, ale bude adekvátne „nepodloženým obvineniam voči Rusku v súvislosti s energetickou krízou v Európe a uvalením zákazu na plynovod Nord Stream 2?. Západní lídri, ako napríklad britský premiér Boris Johnson, v ostatných dňoch presadzujú menšiu závislosť od ruských dodávok ropy v celej Európe.

Novak však povedal, že nahradenie ruskej ropy bude trvať viac ako rok. Varoval tiež, že úplný zákaz by priniesol „katastrofické následky“ pre globálny trh a mohol by vytlačiť ceny nad 300 dolárov za barel – viac ako dvojnásobok súčasnej ceny.

(1 EUR = 1,0895 USD)

Nemecko odmieta embargo na dovoz ropy z Ruska, Scholz nechce na svoju krajinu uvaliť veľkú záťaž

Nemecko odmieta navrhované európske embargo na dovoz ruskej ropy. Referuje o tom web Kyiv Independent. Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že sa „radšej sústredí na ‚udržateľný‘ tlak na Moskvu„, ktorý by na Nemcov neuvalil príliš veľkú záťaž.

Nemecko je závislé od Ruska pri dovoze viac ako 55 % svojho plynu, polovice uhlia a 35 % ropy.

Ruská energetika bola doteraz oslobodená od sankcií, ale USA spolu so svojimi európskymi spojencami skúmajú možnosť uvalenia embarga na ruskú ropu.

Ceny benzínu a nafty na Slovensku budú aj naďalej výrazne rásť, analytička nemá dobré správy

Zdražovanie na slovenských čerpacích staniciach sa nekončí. Analytička 365.bank Jana Glasová to predpokladá na základe vývoja svetových cien ropy. V nadchádzajúcich týždňoch bude mať na ropný trh v prvom rade dopad ruská invázia na Ukrajinu.

„Nakoľko ceny ropy na globálnom trhu aktuálne prudko rastú a prekračujú 100–dolárovú hranicu, predpokladáme, že aj ceny na našich pumpách budú v ďalších týždňoch výrazne rásť,“ uviedla pre agentúru SITA Glasová.


Vojna a sankcie dvíhajú ceny

Vývoj na našich pumpách závisí od vývoja cien ropy na svetovom komoditnom trhu. Zatiaľ čo v úvode tohto roka sa ceny ropy Brent hýbali ešte okolo hladiny 80 amerických dolárov za barel, tak v posledných týždňoch už prekračovali 90 dolárov za barel.


A aktuálne ceny ropy vyleteli až nad 100–dolárovú hranicu pre vojnu na Ukrajine a zavedenie prísnych sankcií voči Rusku vrátane vylúčenia z platobného systému SWIFT a sankciám voči ruskej centrálnej banke.


Takto vysoké ceny sme tu mali naposledy v roku 2014. Cenou ropy podobne ako cenami ostatných aktív aktuálne podľa analytičky hýbe vojna na Ukrajine a inak tomu nebude ani v nasledujúcich dňoch.


„Ceny ropy Brent aj WTI prudko rastú, keďže trhy sa boja prerušenia dodávok ruskej ropy, nedostatku ropy na trhu a samozrejme celkového vyhrotenia vojnového konfliktu. Európske krajiny sú výrazne napojené na ruskú ropu a plyn, takže zastavenie dodávok by spôsobilo nemalé problémy aj európskemu priemyslu,“ uzavrela Glasová.

Nemecko uzavrelo dohodu s plynárenskou firmou Gasunie, chcú postaviť terminál na dovoz LNG

Nemecká štátna rozvojová banka KfW podpísala dohodu s holandskou plynárenskou firmou Gasunie a nemeckou energetickou spoločnosťou RWE na výstavbu terminálu na dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG).


Ako v sobotu informovalo nemecké ministerstvo hospodárstva, memorandum o výstavbe LNG terminálu v meste Brunsbüttel na nemeckom pobreží Severného mora podpísali v piatok. Nezverejnili pritom finančné detaily ani časový plán.


Terminál bude prevádzkovať Gasunie, ktorú vlastní holandský štát, a nemecká rozvojová banka KfW bude mať 50-percentný podiel. Dlhodobým plánom je podľa ministerstva v budúcnosti terminál prispôsobiť na import derivátov zeleného vodíka.

Nemecký kancelár Olaf Scholz minulý víkend oznámil, že jeho krajina rýchlo vybuduje dva terminály na LNG, jeden v Brunsbütteli a druhý vo Wilhelmshavene. Nemecko chce totiž v súvislosti s vojnou na Ukrajine zredukovať svoju závislosť od ruského plynu.

USA uvažujú o zákaze dovozu ruskej ropy, chce poskytnúť pomoc Ukrajine za miliardy dolárov

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA skúma legislatívu na ďalšiu izoláciu Ruska od globálnej ekonomiky, vrátane zákazu dovozu ruskej ropy a energetických produktov na americký trh. Uviedla to šéfka snemovne Nancy Pelosiová. Za situácie, keď sa cena benzínu na americkom trhu zvyšuje, administratíva prezidenta Joea Bidena ešte len má rozhodnúť o zákaze dovozu ruskej ropy.

V liste demokratom zverejnenom v nedeľu večer, Pelosiová konštatovala, že legislatíva, o ktorej sa uvažuje, by zároveň zrušila normálne obchodné vzťahy s Ruskom a Bieloruskom a začal by sa proces zrušenia členstva Ruska vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). Pelosiová ďalej informovala, že Snemovňa reprezentantov oprávni Bidenovu administratívu na zvýšenie ciel na dovoz z Ruska.


Americký Kongres podľa Pelosiovej má v úmysle schváliť žiadosť Bieleho domu na uvoľnenie 10 miliárd dolárov na humanitárnu, vojenskú a ekonomickú podporu Ukrajine. Schválenie pomoci má byť súčasťou tohtotýždňovej legislatívy o celkových vládnych výdavkoch.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie