• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Ukrajinskí vojaci oslobodili už 53 obcí v Chersonskej oblasti, veľká protiofenzíva ešte neprišla

Ukrajinskí vojaci oslobodili už 53 obcí v Chersonskej oblasti, veľká protiofenzíva ešte neprišla

Rusko v prvej fáze invázie na Ukrajinu obsadilo rozsiahle oblasti na juhu krajiny.

2.8.2022 (Webnoviny.sk) - Ukrajina už oslobodila 53 obcí v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Uviedol to gubernátor oblasti Dmytro Butryj.

„Doteraz máme potvrdené oslobodenie 53 obcí," konštatoval. V porovnaní s informáciou, ktorú poskytol v pondelok, počet oslobodených obcí stúpol o deväť.

To naznačuje, že tempo územných ziskov ukrajinskej armády v oblasti sa zrýchľuje. Informuje o tom portál news.sky.com.

Kyjiv teraz sľubuje veľkú protiofenzívu na opätovné získanie území.

Na narúšanie ruských zásobovacích trás používa západné zbrane s ďalekým dosahom.

Vojna na Ukrajine: Rusi použili termobarické zbrane, ale mali aj neúspešný útok a Medvedev označil Kazachstan za umelý štát


Ukrajinskí vojnoví zajatci v kolónii Olenivka v Doneckej oblasti mohli byť zabití termobarickými zbraňami. Ako referuje web Ukrajinská pravda, tvrdí to ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin odvolávajúci sa na predbežné údaje medzinárodných expertov.


„Predbežné závery našich medzinárodných expertov naznačujú, že metódou tejto vraždy bola termobarická zbraň. Toto sú predbežné závery niekoľkých medzinárodných expertov. To znamená, že to rozhodne nie je raketová paľba, tým sú si istí,“ povedal Kostin. Dodal, že termobarické zbrane používa Moskva.

Ukrajinská armáda v priebehu pondelka odrazila ruské útoky v smere na Bachmut, Avdijivku a Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.


Ruské sily tiež rozmiestnili niekoľko jednotiek pri dedinách Bajrak a Dementijivka v Charkivskej oblasti, no ukrajinské jednotky ich vytlačili. Armáda taktiež dodala, že ruské sily sa museli stiahnuť po „neúspešnom“ útoku na oblasť pri obci Trudoľubivka v Chersonskej oblasti.


Ukrajinské úrady vyšetrujú dovedna 752 prípadov vlastizrady a kolaborácie. Na Telegrame o tom informoval ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie, ktorý uviedol, že najviac takýchto prípadov k 1. augustu zaznamenali v Doneckej, Chersonskej, Luhanskej a Zaporižžskej oblasti.

„Pokračujeme v systematickej práci na odhalení zradcov, ktorí sa rozhodli prejsť na stranu nepriateľa. Každá takáto skutočnosť je dôsledne prešetrená, všetci kolaboranti ponesú trestnoprávnu zodpovednosť,“ uviedol úrad s tým, že ďalších 1190 ľudí vyšetrujú za účasť na vlastizrade a kolaboratívnych aktivitách.


Skupina krajín združených v skupine G7 zvažuje ďalšie možnosti, ako zastaviť „profitovanie Ruska z jeho útočnej vojny a obmedziť schopnosť Ruska viesť vojnu“.


Ako informuje televízia CNN, vo vyhlásení to uviedli ministri zahraničia týchto štátov. Podľa nich by tieto možnosti mohli zahŕňať „úplný zákaz všetkých služieb, ktoré umožňujú celosvetovú prepravu ruskej ropy a ropných produktov po mori“, pokiaľ ropa nebola nakúpená za alebo pod stanovenú cenu.


Rusko využíva energiu ako „nástroj geopolitického nátlaku“, zdôrazňujú ministri vo vyhlásení. Ako tiež uvádzajú, budú spolupracovať na znížení dopytu krajín G7 po ruských energiách a zároveň budú chrániť najzraniteľnejšie skupiny pred vplyvmi prerušenia dodávok a rastúcich cien.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vyhlásil, že Gruzínsko by malo byť kompletne okupované Ruskom. Zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady to uviedol na sociálnej sieti VKontakte, pričom tento názor odôvodnil tým, že Gruzínsko „predtým neexistovalo“. Medvedev zakrátko vymazal svoje úvahy, no kým boli zverejnené, viacerí novinári si stihli urobiť snímky obrazovky.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie